sreda, 2. oktober 2013

Eunmilhage [Secretly Greatly] (2013)


Slovenski naslov: Ni naslova 
Drugi naslovi: Secretly, Greatly
Država: J. Koreja
Leto: 2013
Žanri: Akcija, Komedija, Drama
Dolžina: 124' ,  Imdb
Režija: Jang Cheol-Soo 
Scenarij: Yoon Hong-gi , Hun (strip) 
Igrajo: Kim Soo-Hyun, Park Ki-Woong, Lee Hyun-Woo, Son Hyun-Joo, Park Hye-Sook

Ime režiserja, ki podpisuje akcijsko komedijo Secretly Greatly je name delovalo kakor magnet. Jang Cheol-Soo je človek, ki je režiral megauspešnico Bedevilled (Kim Bok-nam Salinsageonui Jeonmal, 2010), kar je bilo več kot dobro priporočilo za ekspresen premik na sam vrh prednostne liste. Secretly Greatly je film, ki je potreboval le dva dni, za dosego novega korejskega rekorda — kar milijon gledalcev je ob startu filma zapolnilo kapacitete korejskih kinodvoran. Jang Cheol-Soo je tokrat dobil več denarja in zvezdniško zasedbo, sestavljeno iz mladih igralcev, ki na Korejskem polotoku zbujajo pravo histerijo med oboževalci in zdi se, da je (finančni) uspeh bil že vnaprej zagotovljen. Osnova za film je bil spletni strip Covertness, ki ga je v scenarij pretočil neznani Yoon Hong-gi.

Zgodba se začne v Severni Koreji, kjer poveljnik elitne vojaške enote pošilja enega svojih najboljših agentov (Kim Soo-Hyun) na sovražni južnokorejski teritorij. Enota je sestavljena iz fantov, ki so v zgodnjem otroštvu po državni direktivi odstranjeni iz svojih družin in pripeljani v kamp za urjenje. Tam so preživeli otroštvo, svoja najstniška leta in v zgodnjih dvajsetih so že bili pravi ubijalski stroji, ki brezpogojno izpolnjujejo povelje nadrejenih. Sledi dveletni časovni preskok in že smo v Južni Koreji. Severnokorejski agent živi v revnem seulskem predmestju, v majhni sobici nad vaško trgovinico z mešanim blagom. Po prihodu v Južno Korejo mu je zatočišče ponudila materinsko zaščitniška lastnica trgovine, ki ji Bang Dong-Gu (njegova nova identiteta) pomaga pri delu v trgovini in vsakdanjih opravilih. Pričakovali bi, da se Dong-Gu infiltrira v kakšno izmed državnih služb, toda njegovi nadrejeni so razmišljali povsem drugače. Ocenili so, da bo Dong-Gu najbolje služil domovini, če se na sovražnem teritoriju preobrazi v zgubo, mentalno zaostalega mladeniča, nebogljeno figuro, ki ne bi preživela brez pomoči svoje nadomestne južnokorejske matere. Dnevi so minevali in Dong-Gu je potrpežljivo igral svojo vlogo. A ko je čas za akcijo naposled prišel, se je zgodba začela razpletati povsem drugače od njegovih pričakovanj.
Uvodni prizor na dežju, s katerim nas Jang Cheol-Soo popelje v zgodbo je večni južnokorejski kliše. Ko želiš, da prizor izgleda zajebano kul, potem protagoniste postaviš na močno deževje. Grda brazgotina na poveljnikovem obrazu je zgolj dodatek, ki zaokroži ta kulerski paket. V nesmisel pogovora v takšnem vremenu se ne bom spuščal. Čeprav je prizor nesmiseln in klišejski me v resnici ni motil, ampak je na nek način celo bil… no ja, kul. Isto ne morem trditi za večino tistega, kar sledi v nadaljevanju, kajti Secretly Greatly je prava zmešnjava od filma. Nenaravno sestavljena mešanica dveh popolnoma različnih filmov: nerodne komedije in špijonskega akcijskega filma, ki na koncu ni nič od tega. It's a bird! It's a dog! It's a bird-dog! Nekako tako. Ali po domače, ne tič, ne miš. Po ogledu naslovnega se sprašujem, koliko bistrih glav je prepričevalo režiserja, da takšen miks lahko funkcionira kot smiselna celota in kolikšen delež krivde nosi režiser sam. Če bi moral izbrati boljši del filma, potem bi se odločil za komični del. Tam se vsaj lahko nasmejiš glavnemu junaku, ko razlaga, kako si pri kosilu, ko njegova delodajalka ni pozorna, v skledo naloži več mesa. V akcijskem delu smo žal obsojeni na junaka, ki zaradi strelne rane najprej ne more niti hoditi brez prijateljeve pomoči, nekaj minut kasneje pa že ima dovolj moči za spopad z veliko močnejšim nasprotnikom. Težava ponovno ni v tem, da je vse skupaj deluje povsem nelogično. Težava je v tem, da se vse skupaj odvija v smrtno resnem tonu. In resnost v pričajočem primeru tista komponenta, ki jo nikakor ne morem požreti. (+2)  

Ocena:


2 komentarja:

  1. Sem med redkimi, ki mu že Bedevilled ni bil preveč všeč ... Sem si pred kratkim pogledal trailer tega filma in me ni niti malo ganil. Pomislil sem celo na indijske filme, 3 Idiots pa take fore. Po tvoji oceni zagotovo ne bom gledal.
    Btw. kako se odločiš o katerih filmih boš pisal? Ker si zadnje čase bolj malo pisal (pogledal pa ogromno filmov), pa me zanima, če si o tvojih najljubših sploh pisal? Se mi zdi, da bo na tvoji končni letni lestvici kar nekaj presenečenj ...

    OdgovoriIzbriši
  2. Bojim se, da bo ta odgovor bolj kompliciran :)

    O tistih filmih, sta jih že obdelala Filmoljub ali Pauc, ali kakšnem popularen naslov, o katerem pišejo že skoraj vsi domači mediji navadno ne pišem.
    Izjeme so le filmi, ki so mi bili zelo všeč in potem že zaradi samega sebe želim skupaj spraviti kakšen zmazek.
    Izjeme so tudi filmi, pri katerih se ne strinjam z oceno in interpretacijo kolegov, a to se zgodi bolj poredko.

    Od sobote sem recimo videl Clear History, The Wise Kids, Whores Glory, Time Of My Life (Tot altijd), Nordvest, Tepenin Ardi in poljski film Róza (2011).

    Clear History je zame še dovolj dober, tipičen Larry, a o njem ne bom pisal.

    The Wise Kids mi se je vlekel, preveč religije zame – ne bom pisal.
    Roza je soliden, moral bi kaj napisati, a najbrž ne bom.

    Time Of My Life – po resničnem dogodku – tema evtanezija (od režiserja ki je posnel Ben X), finale uniči solidn film, ne bom pisal.

    Nordvest, klišejski, a še vedno zelo soliden – pravkar sestavljam spis.

    Whores Glory – malce (pre)pozno sam se ga lotil, a me je kar zadel. Želim kaj spisati o njem in najbrž tudi bom.

    Za konec še tvoj osebni favorit Tepenin Ardi – zelo soliden – po tvoji lestvici mu dam 7/10. Zelo dobro je funkcioniral do samega konca. Potem pa me je že malce iritiralo tisto, da vsak kar nekam izgine za nekaj časa in že veš, da bo tragedija. Film se mi zdi najmočnejši v tistih trenutkih, ko nas pusti ugibati, kakšna zgodba se skriva za posameznimi liki. Fotografija je odlična, nočna fotografija pa pravi eye candy. Tu je na mestu primerjava z Anatolio, kar zadeva samo kompleksnost pa niti ne. Predolg sem za komentar in še marsikaj bi se dalo povedati na to temo. Najbrž se ga lotim, če bom znal kultivirati svoje občutke v kakšen smiseln zapis.

    Nekako tako, če se iz te zmešnjave sploh da kaj razbrat.

    Moji najljubši?
    Moj september sta zaznamovala dva azijska (NW in DW), o vseh, ki pri meni pašejo v kategorijo TOP sem že pisal. Še nekaj potencialnih biserčkov se skriva v cca 150-ih (že arhiviranih) naslovih, ki jih želim videti, koliko jih bom dejansko videl, pa je že drugo vprašanje.

    Vedno prihajajo nova roba, odkriješ nekaj starega… Nikjer konca :)

    OdgovoriIzbriši