petek, 23. februar 2018

The Nile Hilton Incident (2017)

Foto: Atmo Production


Slo naslov: -
Država: Švedska, Danska, Nemčija
Jezik: arabščina
Leto: 2017
Dolžina: 111'Imdb
Žanri: krimi, drama, triler
Režija: Tarik Saleh
Scenarij: Tarik Saleh
Igrajo: Fares Fares, Mari Malek, Yasser Ali Maher, Slimane Daze, Ahmed Seleem, Mohamed Yousry, Hichem Yacoubi, Hania Amar


Na zadnji podelitvi zlatih hroščev (guldbagge awards je švedska različica oskarjev) je nagrado za najboljši film prejel The Nile Hilton Incident, tretji igrani celovečerec Tarika Saleha, švedskega režiserja egiptovskih korenin, ki je slavil v kar petih kategorijah in premagal največja konkurenta, Kvadrat (The Squre) Rubena Östlunda, ki je nedavno prejel nominacijo za oskarja in Nečisto kri (Sami Blood) Amande Kernelln. Med petimi zlatimi hrošči je enega domov odnesel tudi glavni igralec Fares Fares, znani švedski igralec libanonskih korenin, ki se je na veliko sceno prebil v filmih njegovega mlajšega brata Josefa Faresa (Jalla! Jalla!, Kifeljci) in po katerih je začel dobivati manjše vloge tudi v odmevnih ameriških filmih (00:30 – Tajna Operacija, Varna hiša, Rogue One: zgodba vojne zvezd).

The Nile Hilton Incident je torej pretežno švedsko produkcija, vendar se zgodba odvija v egiptovski prestolnici Kairo, na začetku leta 2011. Pripoved se začne nekaj tednov pred egiptovsko vstajo, po kateri se je po treh desetletjih končala vladavina predsednika Hosnija Mubaraka. Ena izmed sobaric v uglednem hotelu Nile Hilton sliši prepir, po katerem nek moški zapusti sobo. V isto sobo se nedolgo za tem vrne drugi moški in nekaj ur kasneje v njej najdejo truplo lokalne pevke (zaplet nekoliko spominja na Frearsove Umazane lepe stvari). Vodenje preiskave prevzame Noredin Mostafa (Fares), prodorni šef detektivskega oddelka, ki ga sled hitro pripelje do državnega poslanca in  nepremičninskega mogotca Hatema Shafiqa. Noredin dobro ve, kako stvari funkcionirajo v primerih, v katere so tako ali drugače vpleteni vplivni ljudje. Okrožni tožilec zapre preiskavo in smrt mlade pevke/prostitutke označi za samomor, toda Noredin ne misli tako enostavno odnehati. Odloči se, da bo malo pritisnil na Shafiqa, saj ima v posesti fotografije, ki so verjeten motiv za umor. Toda okoliščine primera so bolj zapletene, kot se da naslutiti na prvi pogled, saj se primer kmalu najde pod drobnogledom državne varnostne službe.

Foto: Atmo Production


Na ulicah egiptovske prestolnice počasi narašča napetost in manjši protesti bodo kmalu prerasli v množično vstajo. The Nile Hilton Incident v naelektrenih okoliščinah bližajočih se sprememb najde ustrezno vzdušje za postavitev pesimistične noirovske kriminalke, v kateri preiskava umora mlade pevke in prostitutke, ki je v sodelovanju s svojim izmuzljivim zvodnikom najprej obdelovala, nato pa s fotografijami izsiljevala premožno klijentelo, prestavlja le okvir za seciranje funkcioniranja družbe, ki je na praktično vseh nivojih okužena s korupcijo in nepoštenjem. Salehov temačni portret gledalcu ne ponudi enega samega moralno neoporečnega protagonista in s tem možnost identifikacije z liki zreducira na minimum. Tako na prizorišču umora gledamo glavnega tožilca, ki zraven trupla mlade ženske brez kančka slabe vesti žre specialitete iz hotelske ponudbe in nato osebju naroči, naj naročeno hrano dajo na "sobo." Detektiva Noredina smo že pred prihodom na kraj zločina opazovali med pobiranjem "prispevkov" za nemoteno poslovanje od lokalnih obrtnikov, ki jih potem na postaji "pravično" razdelijo z načelnikom policije (ki je, mimogrede, njegov stric) in sodelavci. V luči tega, kar smo videli dotlej ni presenečenje, da Noredin na prizorišču zločina vsebino denarnice nesrečne prostitutke pospravi v žep in tako nehote odkrije papir, ki je njegova ključna sled. Kljub temu je Noredin za gledalca v tej zgodbi protagonist najbližje moralnemu centru (poleg manj pomembnega lika sobarice), saj poskuša narediti nekaj spodobnega in za zapahe spraviti človeka, ki je umoril nesrečno mladenko. Saleh v teh temnejših in svetlejših odtenkih sivine za vodnika izbere človeka, ki je v stiku s pokvarjeno okolico preprosto sprejel pravila igre. Človeka, ki bi v drugačnih okoliščinah verjetno bil mož z moralno integriteto. Obenem je jasno, da naš (anti)junak v tej enačbi vrednost, ki ne more imeti bistvenega vpliva na končni izid. The Nile Hilton Incident nam pokaže, kako zelo močna in nevarna je lahko korupcija in na kakšen nivo toleriranje le-te lahko spravi celotno družbo. Poudaril bi, da pripovedi v določenih odsekih ni najlažje spremljati in morda prav zato film kot celota ne naredi vtisa, ki bi glede na kvaliteto posameznih elementov lahko pričakovali.  


Ocena



Ni komentarjev:

Objavite komentar