torek, 14. april 2020

Divino Amor (2019)

aka Divine Love
Dira Paes & Julio Machado in Divino Amor (2019), Foto: Imdb

Slo naslov: Božanska ljubezen
Drugi naslovi: Divine Love
Država: Brazilija, Urugvaj, Danska
Jezik: portugalščina
Leto: 2019 
Dolžina: 101' Imdb
Žanri: drama, zf
Režija: Gabriel Mascaro
Scenarij: Gabriel Mascaro, Rachel Daisy Ellis, Lucas Paraizo
Igrajo: Dira Paes, Julio Machado, Emilio de Melo, Teca Pereira, Calum Rio


Brazilija. Bližnja prihodnost. Joana (Dira Paes) je globoko religiozna ženska, ki na vsak način želi zanositi. Biološka ura 42-letne uslužbenke matičnega urada neusmiljeno bije naprej, a težava je, kot pokažejo preiskave, pri njenemu partnerju. Skupaj z možem Danilom sta na isti valovni dolžini, za dosego cilja pripravljena preizkusiti vse, tudi kakšno izmed alternativnih metod. In če je potrebno nekaj ur dnevno narobe obrnjen viseti na posebni napravi in moda obsevati s posebno svetlobo... Kar se mora, ni težko. 

Zakonca sta člana evangeličanske ločine imenovane Božanska ljubezen, prevladujoče religije v futuristični družbi, v kateri že detektorji na vhodih v poslopja zaznajo vaš zakonski stan, poklic in celo eventualno nosečnost. Reprodukcija, kot ena temeljnih krščanskih dolžnosti v družbi ima izjemen pomen in v luči te pomembnosti so nosečnice deležne posebnih privilegijev. Joana, je kot uslužbenka oddelka za ločitve pomagala številnim parom in preprečila tisti najhujši scenarij – ločitev. 

Cerkev Božanske ljubezni obenem neguje zelo liberalne poglede na seksualnost in članom v okviru skupnosti omogoča precej smelo raziskovanje in uživanje seksualnosti. Toda navkljub rednim molitvam, pogostim spovedim v zelo priročni drive-in cerkvi in ostalim metodam zdravega življenja v skladu z verskimi zapovedmi, Danilu in Joani nikakor ne uspe spočeti otroka. Za izpolnitev te velike želje zakonca potrebujeta čudež. 

Brazilski režiser in scenarist Gabriel Mascaro (August Winds, Neon Bull) s to futuristično vizijo domovine raziskuje, kaj se zgodi, ko goreča vernica naposled dočaka čudež. V nejevernih odzivih teokratične okolice lahko vidimo ultimativni test Joanine vere, a obenem tudi opomnik, o dvoličnosti družbe in prikrajanju pravil igre aktualnim družbeno-političnim potrebam.

Z napeljevanjem na razmišljanje v tej smeri se po moji oceni skriva režiserjeva namera zrcaliti aktualni družbeno-politični trenutek v domovini. Brazilski obrat v desno je na položaj predsednika pripeljal Jaira Bolsonara, izrazitega desničarja, ki pod krinko družinskih vrednot vodi kampanjo proti nekrščanskim elementom družbe (beri: geji, manjšinami, drugačnosti...) V nastajajoči spregi države in cerkve (vzorec, vedno bolj razširjen tudi na stari celini) vsekakor ni težko prepoznati nekaterih predvidevanj zapakiranih v futuristično formo Mascarovega filma, ki poleg zanimivih izhodišč za razmislek nudi všečno vizualnost, dobro igro ključnih akterjev in duhovite detajle, ob katerih se ne boste dolgočasili.  

Ocena



Ni komentarjev:

Objavite komentar