ponedeljek, 27. april 2020

J'accuse (2019)

aka An Officer and a Spy
 
Jean Dujardin in J'accuse (2019), Foto: Imdb


Slo naslov: Obtožujem!
Drugi naslovi: An Officer and a Spy  
Država: Francija, Italija
Jezik: francoščina
Leto: 2019
Dolžina: 132'Imdb
Žanri: drama. zgodovinski, triler
Režija: Roman Polanski
Scenarij: Roman Polanski, Robert Harris
Igrajo: Jean Dujardin, Louis Garrel, Emmanuelle Seigner, Grégory Gadebois


Otvoritveni prizor zgodovinske drame Obtožujem!, v katerem častnika francoske vojske Alfreda Dreyfusa (Louis Garrel), po obsodbi za veleizdajo, onečastijo pred celotno garnizijo, spominja na neke vrste inavguracijo. Vse skupaj je orkestrirano kot skrbno načrtovana slovesnost, katere namen je povečati nelagodje "slavljenca." Zgodba postavljena na konec 19. stoletja v fokus postavlja t.i. Dreyfusovo afero, sproženo s krivično obsodbo vojaškega sodišča, ki je na dosmrtno ječo na Hudičevem otoku obsodilo mladega časnika židovskega veroizpovedi. Ravno to dejstvo je imelo še kako pomembno vlogo pri njegovi obsodbi in je pripeljalo do objave odmevnega pisma z naslovom Obtožujem! (od tam naslov), ki ga je takrat v pomembnem pariškem časopisu objavil ugledni pisatelj Émile Zola. 

Priča onečaščenja je bil tudi Georges Picquart, eden ključnih mož preiskave zoper Dreyfusa, ki je kasneje povišan v podpolkovnika in nagrajen s položajem vodje vojaške obveščevalne službe. Ravno Picquart je po prevzemu tega pomembnega položaja in vpogledu v vse relevantne informacije izrazil dvom o Dreyfusovi krivdi in nato sprožil dolgo in z mnogimi ovirami posejano preiskavo, ki so jo na vsak način želeli ustaviti ljudje iz samega vojaškega vrha.

Obtožujem! je zelo solidna zgodovinska drama z elementi trilerja, ki v očeh mnogih vendarle ima eno zelo pomembno pomanjkljivost. Namreč, film je po odmevni knjižni predlogi angleškega romanopisca Roberta Harrisa posnel Roman Polanski. Prepričan sem, da bi odzivi na film na splošno bili prijaznejši, če bi naslovno zgodbo podpisal režiser z manj kontroverzno preteklostjo, a pustimo to ob strani, saj bi nas v osnovi mogla zanimati zgolj kvaliteta posnetega materiala. Polanski ambicijo posneti zgodovinski spektakel pokaže že z odlično uvodno sekvenco ceremonije odvzema vojaškega čina, razkošno scenografijo in številnimi statisti, s katero obenem vzpostavi obravnavani temi primerno resnoben ton filma.

Louis Garrel in J'accuse (2019), Foto: Imdb

Z vso pompoznostjo ceremonije Dreyfusovo onečaščenje tudi v očeh gledalca dobi neko posebno dimenzijo in učinkovito odseva počutje vojaka, ki mu z javnim ponižanjem odvzamejo ključno vrednoto častnega človeka – njegovo dostojanstvo. Tudi nepoznavalcu te znamenite zgodbe je že od samega začetka najbrž jasno, da je Dreyfus nedolžen in zato je težišče zgodbe pričakovano preusmerjeno na zorni kot takratnega vodje obveščevalne službe in njegova prizadevanja priti zadevi do dna. Picquart tudi sam do neke mere pooseblja splošno klimo med Francozi, za katere je antisemitizem bil nekaj samoumevnega. Naprej ga žene zgolj njegova detektivska žilica in občutek za pravico in pravičnost, ne glede na to, kdo je človek, ki se mu godi krivica. 

Ena ključnih namer Polanskega je pokazati, kako zelo razširjen je bil antisemitizem v vseh vojaških strukturah in družbi nasploh. V tej nameri je nedvomno uspel, s spretnim kombiniranjem detektivske in sodne drame pa je dobre dve uri dolg filma tudi dokaj kratkočasna izkušnja, ob kateri nisem imel večjih težav s koncentracijo. Prva igralska violina je stoični Jean Dujardin, ki se odlično odreže v vlogi pravičnika, v spopadu s pokvarjeno vojaško vrhuško. Njegovo razmerje s poročeno žensko (igra jo režiserjeva soproga Emmanuelle Seigner) je po moji oceni najšibkejši in v esenci nepotreben segment filma, ki vendarle ne skazi zelo solidnega končnega vtisa. Priporočam.

Ocena




Ni komentarjev:

Objavite komentar