petek, 22. januar 2010

Assassination Of A High School President (2008)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2008
Žanri: Komedija, Krimi
Dolžina: minut, Imdb
Režija: Brett Simon
Scenarij: Tim Calpin, Kevin Jakubowski
Igrajo: Mischa Barton, Reece Daniel Thompson, Bruce Willis,
Patrick James Taylor

Bobby Funke študent drugega letnika, srednje katoliške šole. Piše za šolski časopis in rad bi postal novinar. Najbolj ga mika raziskovalno novinarstvo, njegova idola sta Woodward in Bernstein, novinarja odgovorna za odkritje afere "Watergate". Funke upa, da bo prišel na univerzo Northwestern, zato se mora dobro odrezati pri šolskem časopisu. Ko mu urednica šolskega časopisa ponudi članek o študentskem predsedniku, se mu nasmehne sreča. V tem času namreč nekdo iz sefa izmakne gradivo za šolske teste in kot vse kaže, je predsednik v nekakšni povezavi z manjkajočimi testi. Funke začne raziskovati, dokazi ga pripeljejo do predsednika in njegove omarice, v kateri potem najdejo ukradene teste. Nato napiše članek o tem, postane popularen in dobi celo klic z univerze Northwestern. Z oddelka za novinarstvo mu sporočijo, da njegov prispevek v šolskem časopisu, ni ostal neopažen. Bi se stvari lahko bolje razpletle za našega novinarčka? Najbrž ne. Toda, ko Funke pride do dodatnih informacij, začne dvomiti v svojo teorijo, kajti zadeva je veliko bolj kompleksna, kot je sprva kazalo.

Skozi film nas vodi Funkejev glas (Reece Daniel Thompson) in prav njegova opažanja, misli in primerjave so zelo zanimive. Njegov zaščitni znak je čigumi, ima ga vedno v ustih. Žvečilni gumiji so slabost ravnatelja Kirkpatricka (Bruce Willis). Tako močno jih sovraži, da se zaradi tega Funke znajde na njegovi črni listi. Ravnatelj Kirkpatrick je celo ustanovil šolski pripor. Če si kaj zakrivil ali se zoperstavil sistemu, si končal v priporu.

Kakšen bi to bil film, če ne bi imel svojo Femme Fatale. Na srednji šoli je to Francesca Fachini (Mischa Barton), dekle šolskega predsednika, vodja navijačic, skratka punca za velike stvari. Seveda, tudi Funke, tako kot vsi ostali hrepeni po njej. "Assassination" je užitna mešanica žanrov, najbližje ga lahko opredelimo kot film noir, v katerem glavno besedo vodijo najstniki. Galerija zanimivih stranskih likov, "nadzornik" z Northwesterna (samo glas), ki opazuje in usmerja Funka, punca in dva fanta, ki so trio dežurnih šolskih osumljencev, ravnatelj, ki še vedno misli, da se nahaja nekje v Iraku ...  Zgodba o tem, kako bo naš junak razkril veliko zaroto in spotoma podrl najboljšo mrho na šoli, ter odlična igra Reeca Thompsona, ustvarijo zelo zanimivo i zabavno filmsko izkušnjo.


Ocena: 7.0/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar