četrtek, 28. januar 2010

What Doesn't Kill You (2008)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2008
Žanri: Drama, Krimi
Dolžina: 100 minut, Imdb
Režija: Brian Goodman
Scenarij: Brian Goodman, Paul T. Murray
Igrajo: Mark Ruffalo, Ethan Hawke, Amanda Peet, Will Lyman


Briana Goodmana filmski navdušenci poznajo predvsem po stranskih vlogah, v katerih je večinoma igral različne nepridiprave, v filmih ali tv serijah. "What Doesn't Kill You," je njegov režiserski prvenec ki spremlja življenje dveh mladostnih prijateljev v južnem Bostonu. Prijatelja sta Brian (Mark Ruffalo) in Paulie (Ethan Hawke), ki že od mladosti opravljata umazana dela za nepomembnega mafijskega šefa Pata (igra ga režiser Goodman). Paulie je samski moški, brez obveznosti, Brian pa poročen, oče dveh otrok. Z ženo Stacy (Amanda Peet) nista v ravno dobrih odnosih, saj Brian ima rad nočno življenje, alkohol, mamila in druge ženske. Leta minevajo, Brian in Paulie si želita napredovanja, saj sta zadaj že moža v tridesetih, ki jih Pat še zmeraj ima za mulca izpred dvajsetih let. Ko Pat konča v zaporu, več ni ovir, da začneta delati za svoj račun.

Kriminalna drama nam oriše delo kriminalca, kot način življenja, pri katerem je tako kot pri drugih poklicih, najpomembnejša uspešnost. Če nisi dovolj »zajeban« in kar je še pomembneje brihten, je takšno življenje lahko zelo nelagodno in hitro se lahko znajdeš za zapahi. Če je Paulie nekoliko bolj zadržan in umirjen, je Brian naduti arogantnež, ki zanemarja družino in počasi postaja resen odvisnik od alkohola in mamil. Tega se v nekem trenutku zave tudi Brian, ki želi potem ko je odslužil zaporno kazen zaživeti znova, saj se zaveda, da bi vrnitev na stara pota, verjetno pomenila smrt.

Brian Goodman je zgodbo zasnoval, na dogodkih iz lastnega življenja, kar izvemo že na začetku filma. Kar te ne ubije, zelo dobro portretira življenje »majhnih rib« v kriminalnih vodah. Oba glavna igralca (predvsem Ruffalo), sta suvereno odigrala svoji vlogi, prav tako Amanda Peet vlogo ženice, ki jo poredni mož zanemarja in spravlja v obup.
Režiser nam servira prepričljiv pogled na kriminalno življenje v Bostonu, pri tem se posveti svojim likom in jih prikaže dokaj realistično. V začetku filma se je Goodman še lovil, potem pa je nekako našel pravo formulo, saj sem imel ob gledanju, vedno boljši občutek. Sprva mlačen, potem soliden in na koncu ne bom rekel odličen, ampak zelo sem se približal temu.


Ocena: 7/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar