torek, 26. januar 2010

Nord (2009)


Slovenski naslov: Sever
Država: Norveška
Leto: 2009
Žanri: Drama, Komedija
Dolžina: 79 minut, Imdb
Režija: Rune Denstad Langlo
Scenarij: Erlend Loe
Igrajo: Anders Baasmo Christiansen, Marte Aunemo,
Mads Sjogard Pettersen

Jomar je depresiven. Pred časom je doživel živčni zlom. Zdaj dela na slabo obiskanem smučišču. Malokaj zbudi njegovo zanimanje.Še najraje gleda oddajo »Sekunde do katastrofe«na tv programu National Geographic. Prosti čas preživlja s popivanjem, še bolj mu je všeč, če ima pri roki kak joint. Punca ga je zapustila in odšla s skupnim prijateljem. Od takrat Jomar nima volje do življenja, najraje bi umrl. Nekega dne se na vratih njegove koče oglasi človek, ki mu je speljal dekle. Najprej spregovorijo pesti, nato pa se nekdanja prijatelja le pogovorita. Iz pogovora Jomar izve, da je ta njegovo bivše dekle zapustil. Ona zdaj živi na severu Norveške, skupaj z otrokom. Otrok je star 4 leta, njegov oče je Jomar.

In tako Sever postane » road-movie«, čeprav ceste zamenja zasnežena norveška pokrajina. Jomar požge svoje bivališče, vzame motorne sani in plastenko žganja in se odpravi na pot. Novopečeni očka je namreč dobil nove življenjske motive.

Ko spremljamo Jomarja na njegovem popotovanju, opazujemo čudovito zasneženo pokrajino. Izvemo, kako pride do snežne slepote in kako se zdravi, kako se počuti deklica na začetku pubertete, ki živi pri babici na odročnem kraju v gorah. Izvemo tudi, da se lahko, če poznaš prave prejeme, pošteno napiješ če imaš na voljo en sam kozarček žganja. Jomar na svoji poti srečuje sorodne duše, zbegane in depresivne ljudi, ki mu pomagajo,
da na svoji poti vztraja. Lepo posnet in zrežiran film nam ponudi dozo optimizma, ki prav vsakemu pride prav.Uradni promocijski slogan tokrat res ujame bistvo filma in se glasi:
»Antidepresivni film ceste – brez ceste!«


Ocena: 7/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar