torek, 26. januar 2010

The House of the Devil (2009)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2009
Žanri: Grozljivka, Triler
Dolžina: 95 minut, Imdb
Režija: Ti West
Scenarij: Ti West
Igrajo: Jocelin Donahue, Greta Gerwig, Tom Noonan, Mary Woronov,
AJ Bowen, Dee Wallace


Samantha (Jocelin Donahue), je študentka, ki nujno potrebuje denar, 400 dolarjev če sem natančen, da lahko položi depozit za stanovanje ki ji je zelo všeč. Več ne želi prenašati malomarne sostanovalke, s katero deli zdajšnje stanovanje, saj ta živi kot pujs. Pripravljena je delati karkoli in ko opazi oglas osebe ki išče varstvo za otroka, takoj pokliče in se dogovori za sestanek. Prijateljica Megan jo odpelje v odročno viktorijansko hišo na razgovor.

Starejši gospod nenavadne višine ju pričaka in razloži, da pravzaprav otroka sploh nima in da v resnici išče varstvo za staro mamo, ki je kot sam pravi zelo nezahtevna, tako da Samantha ne bo imela težkega dela. Nekaj je čudnega na tem človeku, si misli Samantha. Tudi njegova žena je nenavadna in Megan ji predlaga, naj dela ne sprejeme. A ko ji g. Ulman ponudi vsoto, ki jo ne more odkloniti, Samantha vseeno pristane. Zakonca Ulman se odpravita na pomembno prireditev, Samatha pa dolgčas preganja z »inšpekcijo« srhljive hiše na osami.

Ko gledate The House of the Devil imate občutek, da je posnet konec 70-ih ali na začetku 80-ih, let prejšnjega stoletja. Film je predvsem posvetilo grozljivkam ki so nastale pred kultno Nočjo čarovnic, ko število trupel ni bilo ključnega pomena. Le peščica igralcev je sodelovala pri tem projektu, ki svojo grozljivost gradi na samem vzdušju, navdih pa črpa v horor filmih, posnetih v času satanistične paranoje. Žrtvovanje mladih deklet je takrat (v filmih, seveda), bilo zelo razširjeno. Režiser spretno stopnjuje suspenz in dobro izrabi lunin mrk, kot element suspenza. Saj veste, obred bo uspel, le če se izpelje ob popolnem luninem mrku. Igra Donahuove je solidna, Tom Noonan je enako prepričljiv v vlogi satanovega služabnika. Naslovna stvaritev je lep dokaz, kako veliko se lahko doseže z malo denarja in veliko znanja in domišljije.

Ocena: 6.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar