nedelja, 10. januar 2010

Whatever Works (2009)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2009
Žanr: Komedija, Romantični
Dolžina: 92 minut, Imdb
Režija: Woody Allen
Scenarij: Woody Allen
Igrajo:Larry David, Evan Rachel Wood, Patricia Clarkson, Carolyn McCormick, Conleth Hill

Woody Allen je veliki režiserski kaliber. To vsi vedo. Larrya Davida verjetno poznate. Če ga pa ne, naj ga na kratko predstavim. Je skupaj z J. Seinfeldom idejni oče, zdaj že kultne humoristične serije Seinfeld. Nato se je posvetil drugim projektom in med drugim ustvaril še eno odlično humoristično serijo, "Nikar tako živahno" (Curb Your Enthusiasm). Woddy za kamero in Larry pred njo je dobitna kombinacija. Nekateri pravijo da Larry ne zna igrati. Verjetno res, a nič zato. Končni izdelek je več kot gledljiv.

Boris (Larry David) je priletni samski profesor kvantne fizike. Njegov IQ je 200. Je neposreden, rad zmerja ljudi in jim pove v obraz, to kar meni o njih. V obraz pove resnico, čeprav je ta večinoma neprijetna. Nekoč je bil poročen. Zdaj je ločen moški, z enim neuspešnim poskusom samomora za sabo. Nek večer, ko se vrača domov, ga pred stanovanjem prestreže mlado dekle. Dekletu je ime Melodie, (Evan Rachel Wood).
Umazana, lačna, v upanju da bo dobila prenočišče in hrano, saj je pobegnila od doma. Boris se najprej upira, da bi jo povabil v stanovanje, a na koncu le pristane. In kako se bosta ujela "veleum" in ne preveč bistro teksaško dekle? Zelo dobro. Čez nekaj časa postaneta zakonca. Njej je všeč njegov intelekt, njemu pa, čeprav tega ne prizna, njeno mlado telo ...

Lahko bi rekli, da Larry David igra Woody Allena. Saj vemo, Woody ima rad mlada dekleta. Dogajanje dodatno popestri Melodiina mama, ko se nekega dne pojavi na njihovem pragu (igra jo odlična Patricia Clarkson). Zanimiva je njena preobrazba od zelo verne, kmečke gospe, do ženske, ki posteljo deli z dvema moškima. Kako se vse skupaj konča? Boris se bo ponovno poskušal ubiti ... Toliko lahko povem. Če si film boste ogledali, je pred vami zelo zabavnih 90 minut.


Ocena: 7,5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar