nedelja, 24. januar 2010

Frygtelig Lykkelig (2008)


Slovenski naslov: Grozljivo srečen
Država: Danska
Leto: 2008
Žanri: Drama, Krimi
Dolžina: 90 minut, Imdb
Režija: Henrik Ruben Genz
Scenarij: Henrik Ruben Genz in Dunja Gry Jensen
Igrajo: Jakob Cedergren, Lene Maria Christensen, Kim Bodnia, Lars Brygmann

Nekaj let nazaj sem na drugem programu nacionalne televizije videl film Kinamand (ang. Chinaman), ki mi je ostal v lepem spominu. Režije se je leta 2005 lotil Henrik Ruben Genz , ki je svoj naslednji film posnel leta 2008. Gre za Frygtelig lykkelig, ali po domače Grozljivo srečen. In tudi v drugo me Genz ni razočaral. Ravno nasprotno. Uspelo mu je posneti še en odličen film.

Robert je policaj v Kobenhavnu, ki doživi živčni zlom. Potegnil je pištolo, ko je ženo dobil skupaj z ljubimcem. Za kazen ga premestijo v odročno mestece, na južnem delu Danske, kjer bo prevzel funkcijo šefa policije, kot edini policist v mestu. Nepomembno in navidez zaspano mestece ima svoja pravila. Za začetek, če hočeš imeti suhe noge, nujno rabiš gumijaste škornje. Če v teh krajih krava zaide v blato, jo b oš le stežka našel. Pokrajina je namreč tako razmočena, da zlahka pogoltne kravo, avto ali človeka. Čeprav je sprva mislil, da bo imel opravka le z reševanjem krav, ki so obtičale blatu, že drug dan po prihodu ima primer pogrešane osebe in prijavo lokalne blondinke, ki obtoži moža, da jo pretepa.


Atmosfera, ki jo lahko najlažje opišem, če zatrdim, da je tipično Coenovska. Meščani, ki novem šerifu takoj dajo vedeti, da se v njihovem mestecu stvari rešujejo na drugačen način. Občutek, da vsi prav dobro vedo kaj se dogaja, razen našega labilnega policaja. Bjonda pa vztraja, da jo mož trpinči, čeprav je ona ta, ki seksualno nadleguje našega policista, ki tudi brez tega ima dovolj težav. Dovolj je, da meščani opazijo njihove kontakte in že krožijo govorice da jo novi šerif obdeluje. In ravno njo je našel, saj je žena možakarja, ki v mestu velja za najbolj neprijetnega, lahko bi rekli kar nevarnega. In že imamo ljubosumnega moža in ljubezenski trikotnik, ki se lahko slabo konča. Vlogo moža je odigral odlični Kim Bodnia, zdaj že legenda danskega filma. Grozljivo srečen, je odlično posnet film. Zgodba je grajena suvereno, igralske kreacije so prepričljive, mešanje žanrov je učinkovito. Evropski film-noir, vreden naše pozornosti. Genzu pa lahko samo sporočimo: Hočemo še!

Ocena: 8.0/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar