nedelja, 31. januar 2010

Extract (2009)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2009
Žanri: Komedija
Dolžina: 92 minut, Imdb
Režija: Mike Judge
Scenarij: Mike Judge
Igrajo: Jason Bateman, Mila Kunis, Kristen Wiig, J. K. Simmons,
David Koechner, Clifton Collins, Jr., Gene Simmons, Ben Afleck

Joel Reynolds (Jason Bateman) je uspešen mladi podjetnik. Po končanem študiju kemije je ustanovil lastno podjetje. Kot sam pravi, vedno so ga zanimale arome. Zato se tudi njegovo podjetje ukvarja z izdelavo umetnih arom. In to kar uspešno. Zato se je pojavil zunanji ponudnik, ki je pripravljen podjetje kupiti.

Joel ima vse, bi lahko rekli, toda doma stvari ne štimajo. Če sem bolj natančen, pri njegovi ženici. Tej namreč ni do seksa. To počnejo vsake tri mesece, kar je za Joela odločno premalo. Izpove se prijatelju Deanu (zanimiva vloga Bena Afflecka), točaju v lokalu, v katerem je nekoč tudi sam delal. Joela peče vest. Všeč mu je Cindy (Mila Kunis), vendar ne želi prevarati žene. Toda, Dean ima rešitev (poleg Vicodina, ki je po njegovem univerzalno zdravilo za vse probleme). Predlaga mu naj domov pošlje njegovega znanca Breda, ki je strup za punce. Ta se bo ženi predstavil kot čistilec bazenov. Če mu uspe spraviti Joelovo ženo v posteljo, bo ta imel čisto vest in bo lahko mirne duše poskusil srečo pri Cindy. Na vse to je Joel pristal, pod močnim vplivom veliko močnejše tabletke, kot je Vicodine. Mamilo mu je dal Dean, ki je tudi »idejni oče«, celega projekta. Ko se Joel zbudi naslednji dan z močnim glavobolom in se zave, na kaj je pristal, želi vso zadevo preklicat. Ampak, prepozno. Čistilec bazenov se je že spravil na »delo«.

Judgu je še enkrat uspelo ustvariti galerijo zanimivih likov. Sosed, ki nikoli ne preneha govoriti in spravlja Reynoldse v obup. Fant, ki je član več glasbenih skupin in čez dan dela kot voznik viličarja. Delavec Step ki sanjari, da bo nekega dne postal vodja proizvodnje. Če k temu dodamo sleparko Cindy in loverboya Brada, ki mu je bog podarill nizek IQ in velikega hmm, »malega Breda«, dobimo dolg seznam likov, ki so vsak po svoje zanimivi. In če imamo toliko zanimivih likov, film ne more biti slab. Končni izdelek sicer ni na nivoju zadaj že kultnega Office Space ali odličnega Idiocracy, a vseeno nam Judge ponudi zabavno socialno satiro, ki je v kroničnem pomanjkanju dobrih komedij vedno dobrodošla.

Ocena: 7/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar