ponedeljek, 18. januar 2010

Surrogates (2009)


Slovenski naslov: Nadomestki
Država: ZDA
Leto: 2009
Žanri: Akcija, ZF, Triler
Dolžina: 89 minut, Imdb
Režija: Jonathan Mostow
Scenarij: Michael Ferris, John D. Brancato
Igrajo: Bruce Willis, Radha Mitchell, Rosamund Pike, James Cromwell,
Ving Rhames

Še ena vizija prihodnosti, tokrat v režiji Jonathana Mostowa (Terminator 3), nam predstavi Tom Greara (Bruce Willis), detektiva bostonske policije. Tako kot večina ljudi, tudi on ima svojega surrogata, ali po domače nadomestka, ki namesto njega hodi v službo in opravlja skoraj vse aktivnosti zanj. Ja, večina ljudi ima "nadomestke", robotizirane enote, ki si jih lahko sami omislijo. Model, obliko, spol, po želji, brez omejitev. Ubogim puncam več ni potrebno obiskovati lepotne klinike, da so lahko ponosne na svoje prsi ali zadnjico. Če si moški, ki ga večina žensk ne bi niti pogledala, si lahko omisliš atletsko postavo in obraz kakega moškega supermodela.

So pa tudi območja, rezervati če hočete, v katerih živijo navadni ljudje, takšni ki zavračajo nadomestke in živijo na staromoden način. Imajo tudi vodjo, t.i. Preroka (Ving Rhames), ki se prizadeva za ukinitev zakona, ki dovoljuje nadomestke in odstranitev nadomestkov iz družbe. V teh rezervatih pravni red ne obstaja, vstop nadomestkom na ta območja je prepovedan.

Na drugi strani je svet v katerem živijo nadomestki, skoraj popoln. Raven kriminala je na zelo nizkem nivoju, umorov in težjih kaznivih dejanj skorajda ni. Skoraj, saj detektiv Grear obravnava primer, v katerem je umor nadomestka sprožil smrt njegovega lastnika. Ljudje namreč doma ležijo v nekakšnih počivalnikih ki so komandne postaje, s katerimi upravljajo svoje nadomestke, po sistemu, pomisliš - nadomestek naredi. Čeprav je tehnologija varna za uporabnika in smrt nadomestka naj ne bi ogrožala njegovega lastnika, se zgodi prav to. Napadalec je uporabil orožje, doslej neznano bostonski policiji.

Začetek filma je bil obetaven. Neznani morilec, visoko-tehnološko orožje, Bruce Willis in Ving Rhames, prvič skupaj v filmu po izjemnem Pulp Fiction. Seštevek vsega bi lahko bilo zanimivo gradivo. A žal ni. Kakšni bi bili ljudi, ki bi 10 ur na dan preživeli v postelji in upravljali z svojimi nadomestki? Takšno življenje me bolj spominja na življenje bolnika, kot na uživancijo srečnega posameznika. Kaj je stalo na poti detektivu Grearu, da že na začetku podre vrata, za katerimi leži njegova žena in jo prime za roko? Zaplet je obetal, vendar razplet lahko najlažje opišem z besedo bedast. Idejni oče projekta, ki je ustvaril nadomestke, se je na koncu premislil ... Pa še sina je izgubil ... Bla, bla, bla. James Cromwell je sicer odličen igralec, vendar je zadnje desetletje v skoraj vseh filmih bil oseba, za katero se je na koncu izkazalo, da ima nekaj za bregom. Dajte človeku drugačno vlogo, da za spremembo ne bom že na začetku vedel, kako se bo film končal, ko vidim Cromwella med igralci.


Ocena: 4,5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar