torek, 19. januar 2010

Pandorum (2009)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA, Nemčija
Leto: 2009
Žanri: ZF, Grozljivka, Akcija, Triler
Dolžina: 108 minut, Imdb
Režija: Christian Alvart
Scenarij: Travis Milloy
Igrajo: Ben Foster, Dennis Quaid, Cam Gigandet, Antje Traue

Člana posadke vesoljske ladje se zbudita iz hibernacije, ne vesta pa, kako dolgo sta spala. Kot nam v filmu razložijo, člani posadke imajo amnezijo, a spomin se počasi vrača nazaj. Bower (Ben Foster) in Payton (Dennis Quaid), tako ne vesta na kakšni misiji naj bi bila, oz. kaj morata storiti. Nekaj članov posadke je pogrešanih, jedrski reaktor ladje je v okvari, osnovne funkcije ne delujejo. Bowerju se počasi svita, kaj in kako.Ve, da je šel skozi urjenje za takšne naloge. Spozna, da je član ekipe, ki naj bi zamenjala prejšnjo posadko na najnaprednejšem vesoljskem plovilu, ki ga človeštvo premore. A zdaj je zaklenjen v prostoru , kjer so kapsule za hibernacijo, vse funkcije na ladji so odpovedale. Browerju nekako uspe priti ven iz sobe v kateri sta bila zaklenjena skozi prezračevalni jašek.

Ko Bower začne preiskovati ladjo, hitro spozna, da on in Payton nista sama. Na ladji je biologinja, temnopolti bojevnik in neznano število krvoločnih kanibalov. Z lačnimi mesojedci za petami, skupinica počasi odkriva, kaj se je pravzaprav zgodilo na ladji, ko poskuša priti do reaktorja in ga ponovno zagnati.

Ja, Pandorum je mešanica žanrov. Znanstvena fantastika, grozljivka, triler ... Svoj navdih črpa iz klasik žanra, katerih tukaj ne bom našteval. Zgodba je na začetku ugankarsko zanimiva, a kmalu postane konfuzna in na trenutke nesmiselna. Ubogi Dennis Quaid, ki itak že nekaj časa ne najde prave forme, slabše vloge ni mogel izbrati. Celoten film bi lahko posneli brez njegovega karakterja in film bi verjetno bil boljši. Slaba režija, zgodba tako-tako (neumna bolezen-Pandorum, ki napade posadko, nekateri liki) so minusi tega izdelka. So pa tudi plusi, tukaj mislim predvsem na Bena Fosterja, ki z velikimi koraki napreduje in vedno znova dokazuje da gre za izjemnega igralca, od katerega lahko pričakujemo še več.


Ocena: 5.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar