nedelja, 6. junij 2010

Yip Man (2008)


Slovenski naslov: Ni naslova
Drugi naslovi: Ip Man
Država: Hong Kong
Leto: 2008
Žanri: Akcija, Biografija, Drama, Zgodovinski
Dolžina: 106 minut,  Imdb
Režija: Wilson Yip
Scenarij: Edmond Wong
Igrajo: Donnie Yen, Simon Yam, Siu Wong Fan, Ka Tung Lam, Yu Xing, You-Nam Wong, Chen Zhi Hui, Hiroyuki Ikeuchi

V zadnjih mesecih sem večkrat zasledil debate na temo filma z naslovom Yip Man 2, kar je seveda pomenilo, da je prvi del že zgodovina, ter da je ta bil dovolj odmeven, da so se odločili posneti nadaljevanje, kar je spet bilo dovolj, da sem se malo pozanimal in nabavil prvi del filma. Sicer je kar dolgo čepel v čakalni vrsti, a sem  na koncu le naše čas zanj.

Yip man (Donnie Yen) je veliki mojster kung fuja, bolj natančno veščine ki je le ena od vej te tradicionalne borilne veščine, wing-chuna. Zelo spoštovan od vseh, tudi od tistih ki ga ne marajo, živi lagodno življenje z družino v mestu Fo Shan. Vedno je dovolj prijateljev, znancev, občudovalcev in učiteljev kung fuja , ki si želijo česa naučiti od velikega mojstra, ali celo preizkusiti svoje znanje kot njegov sparing partner. Fo Shan je veljal za mesto z največjo koncentracijo mojstrov borilnih veščin, kar je vedno magnet za nadebudne mojstre željne dokazovanja. Ko v mesto s podeželja pride zelo nasilni, brezobzirni kung fu mojster in zelo hitro premaga vse lokalne mojstre, se Yip man znajde v situaciji, v kateri se ne more izogniti spopadu s prišlekom. Yip man brez težav premaga nasilneža in tako postane mestni heroj, njegovo zmago slavi celo mesto.
Nato sledi časovni preskok,  po katerem izvemo da se je v Fo Shan marsikaj spremenilo. Zgodila se je japonska okupacija, veliko Kitajcev je bilo pobitih, v mestu vlada velik kriza in pomanjkanje osnovnih življenjskih potrebščin. V težkih pogojih živi tudi Yip manova družina, hrane je čedalje manj, zato je veliki mojster prvič v življenju prisiljen poiskati delo, ki ga je mimogrede zelo težko dobiti. A stara slava še ni zbledela, na ta račun dobi delo v premogovniku. Po nekaj dneh v novi službi se mora soočiti z novo težavo. V premogovnik pridejo japonski vojaki in iščejo kung fu mojstre, ki bi se bili pripravljeni boriti na turnirjih, ki jih organizira njihov poveljnik, mladi general, velik ljubitelj borilnih veščin.Vsak zmagovalec dvoboja bo nagrajen z vrečo riža, kar je neverjeten motiv za sestradane ljudi in njihove družine. Yip man se zaveda, kako tvegano je to početje in svojo udeležbo ostro zavrača, toda splet okoliščin ga bo prisilil, da bo moral sodelovati.

Z nekaj brskanja po internetu boste odkrili, kdo je bil Yip man. Njegovo ime še danes ima veliko veljavo, saj je Yip man po koncu obdobja ki ga obravnava film, postal učitelj kung fuja, njegov učenec je bil nihče drug kot Bruce Lee, človek, ki je verjetno najzaslužnejši za planetarno popularnost borilnih veščin. Film mi je bil všeč zaradi več dejavnikov. Drugačnost prikaza spopadov, v katerih ni prostora za skakanje po stavbah in desetmetrskih skokov v višino, je le ena od teh. Okoli kung fuja, ki je osrednja nit filma so prepričljivo vpletene tudi drugi elementi, ki filmsko dogajanje dodatno bogatijo. Družinski odnosi, japonska okupacija, motiv upora okupatorju in sodelovanje domačih pomagačev-izdajalcev (za katere avtor najde potreben čas in jih prikaže večdimenzionalno), so stvari ki dvigujejo na višji nivo in zaokrožujejo v prepričljivo celoto. Spopadi so res lepo posneti, Donnie Yen se je izkazal v akcijskih sekvencah, pa tudi sicer človek izžareva karizmo in zlahka pritegne gledalčevo pozornost. Čeprav gre za akcijski film, je Yip man dovolj večplasten, da bo všeč tudi gledalcem, ki jim akcija preveč ne diši.

Ocena: 8.0/10 

Ni komentarjev:

Objavite komentar