torek, 22. junij 2010

Hot Tub Time Machine (2010)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2010
Žanri: Komedija, ZF
Dolžina: 99 minut, Imdb
Režija: Steve Pink
Scenarij: Josh Heald, Sean Anders
Igrajo: John Cusack, Clark Duke, Craig Robinson, Rob Corddry, Crispin Glover, Lizzy Caplan, Collette Wolfe, Chevy Chase

Steve Pink je pred štirimi leti posnel komedijo Accepted, ki je med najstniško populacijo dosegla kultni status, a za nekoliko starejše občinstvo je ta film bil le še eden v nizu najstniških komedij. Accepted sem videl pred leti, filma se sicer le bežno spominjam, kar pomeni, da je takrat sodil v kategorijo »če ne veste kam bi se dali«, si oglejte Accepted. Ob pregledu relevantnih spletnih virov je »Hot Tub« deloval kar obetavno, zato se je znašel na mojem sporedu. 

Adam (John Cusack), Nick (Craig Robinson) in Lou (Rob Corddry) so stari prijatelji, še iz najstniških let. Dvajset let nazaj je njihova prihodnost delovala zelo obetavno, danes so vsi po vrsti nezadovoljni s svojim življenjem. Adam je sredi boleče ločitve, Nick je »copata« ki se ne zna upreti ukazovalni ženi in molče prenaša njeno nezvestobo. Lou je samec, ki v lastnem življenju več ne najde niti trohice veselja. Zato se odloči, da bo naredil samomor. Ampak kombinacija izpušnih plinov in alkohola ne zadostuje za njegov odhod s tega sveta, oddelek za intenzivno nego lokalne bolnišnice je njegova destinacija. Tri prijatelja so z leti čedalje bolj izgubljala stik, a novica o Louovem poskusu samomora jih bo znova zbrala skupaj. Ker želita pomagati depresivnemu prijatelju, Adam in Nick predlagata obisk turističnega središča in planinske koče, kraja kjer so dvajset let nazaj preživeli najboljše dni svojih življenj. Dogovor hitro pade, družba se odpravi na pot in vse je tako kot nekoč. Le da tokrat imajo tudi četrtega člana, Adamovega nečaka Jacoba, najstnika brez družabnega življenja, ki večino časa preživi v Adamovi kleti, ob igranju igric. Velika pričakovanja se hitro razblinijo ob prihodu v nekoč bleščeče smučarsko središče, ki je danes grdo, neugledno in umazano mestece. Tudi penzion, v katerem so rezervirali apartma (isti, kot pred dvajsetimi leti), zdaj bolj spominja na kako podrtijo. Veliko razočaranje lahko preženejo le velike količine alkohola in namakanje v (začuda) delujočem jacuzziju. Jacuzziju, ki premore nekaj zelo »specialnih« funkcij.

Nekoč sem nekje prebral, da je komedija najbolj zahteven filmski žanr. Ne bom rekel, da se popolnoma strinjam s to tezo, toda, nekaj je na tem. Zelo redko filmarjem uspe posneti zares odlično čistokrvno komedijo. Sem ne štejem različne filme s komičnim pridihom, saj vendarle ne gre za čistokrvne komedije. Zato sem mnenja, da je do komedij potrebno biti nekoliko bolj prizanesljiv, ko gre za ocenjevanje le-teh. Mogoče v tej luči lahko gledamo na odzive priznanih kritikov, ki so se večinoma zelo pozitivno odzvali na Hot Tub. Reklamiran, kot izvrstna komedija, ki prekaša celo veliki lanski hit, The Hangover, je ta film veliko obetal. Žal pričakovanja niso bila izpolnjena. Saj ne mislim da je film razočaranje, Hot Tub je solidna komedija, a je vsaj za en razred slabša od Hangovera. Filma nisem gledal sam, opazoval sem tudi svoja najstnika in njihove odzive na film in odzivi so bili nekako podobni mojim. Hot Tub je enostavno premalo smešen, premalokrat nas je kvalitetno nasmejal, da bi lahko bili res zadovoljni. Še največ komičnega pričakovanja je  sprožila dilema o tem, kako je »enoroki« hotelski sluga izgubil roko, a je pričakovanje tega akta veliko bolj zanimivo, kot končni odgovor, kaj se je zares pripetilo.

Ocena: 6.0/10

1 komentar:

  1. Crispina Glovera seveda poznam, saj je igral že v lepem številu filmov, več ali manj različne stranske vloge. Res se je zelo mal spremenil ...
    Cusack pa ... ja, no. Človek je posnel že marsikaj, tudi nekaj res butastih filmov, a tudi kar nekaj odličnih (High Fidelity, Being John Malkovich, Grosse Pointe Blank), z moje strani zanj le "respect", čeprav včasih ušpiči kakšen bs.

    OdgovoriIzbriši