četrtek, 10. junij 2010

Youth in Revolt (2009)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2009
Žanri: Komedija, Romantični 
Dolžina: 90 minut, Imdb
Režija: Miguel Arteta
Scenarij: Gustin Nash, C.D. Payne (knjiga)
Igrajo: Michael Cera, Portia Doubleday, Jean Smart, Zach Galifianakis, Adhir Kalyan, Steve Buscemi, Ray Liotta, Justin Long

Skoraj vsi šestnajstletni  fantje imajo več ali manj enake cilje. Manj samozadovoljevanja in več prave "akcije.« A dejstvo je, da le redkim srečnežem uspe »veliki met.« Izjema ni niti Nick Twisp (Michael Cera), ki je prisiljen preživeti teden dni z mamo (Jean Smart) in očimom v koči ob jezeru, za katero se pozneje izkaže da je pravzaprav prikolica. Zdaj se lahko postavimo v Nickovo kožo. Mama, ki jo razganja kot kakšno najstnico in očim v mali prikolici, sami pogruntajte kaj to pomeni. Seveda, Nick ne želi biti zraven, ko bodo pokale kokice, zato se odpravi raziskovati prikoličarsko naselje in bližnjo plažo ob jezeru. Tako je po srečnem naključju spoznal Sheeni, prikupno punco s katero mu uspe navezati stik in jo bolje spoznati. Po začetni nerodnosti fant in punca hitro ugotovita, kako podobna sta drug drugemu. Za Nicka je to jasno znamenje, da je usoda imela prste vmes, prepričan je, da našel svojo sorodno dušo. Toda, na poti do sreče so tudi ovire. Sheeni namreč že ima fanta, v Nickovih očeh popolnega Trenta, Nicku v prid ni niti kraj njegovega prebivališča, kilometre stran od Sheeni.

Nickovo ljubezensko hrepenenje je odgovorno za nastanek in obstoj Francoisa Dillingerja. In kdo je  Francois? Francois je Nickov alter ego, namišljeni prijatelj, ki mu bo pomagal dobiti kar želi. Nick pa želi le eno - Sheeni. Francois hitro skuje drzen načrt, za njegovo uresničitev ne izbira sredstev. Če je potrebno uničiti materin avto in izzvati manjšo katastrofo v središču domačega mesta, nič zato. Cilj opravičuje uporabljena sredstva. V kategoriji najstniške komedije je zelo težko biti inovativen. Fant spozna dekle, par se zaljubi, zraven dodamo vedno aktualno izgubo nedolžnosti in to je to. Snov za film, ki s svojo vsebino meri na najstniško populacijo in upa, da bo zraven pritegnil še nekoliko starejše gledalce. Cera je simpatičen fant, ki je sposoben svojo »kaj sem neroden« držo pridobiti gledalca. Stavim, da tega filma nebi nikoli videl, če v njem nebi igral Cera. Ampak, tudi on počasi izgublja kredit, ki si ga je prislužil z odličnim Juno in zelo solidnim Nick and Norah's Infinite Playlist. Recikliranje ene in iste vloge, ne pomeni nič dobrega za njegovo kariero. Tokrat mu še oprostim, saj konec koncev, Youth in Revolt ni tako slab film.

Ocena: 6.0/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar