torek, 1. junij 2010

Black Dynamite (2009)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2009
Žanri: Komedija, Krimi, Akcija
Dolžina: 84 minut, Imdb
Režija: Scott Sanders
Scenarij: Michael Jai White, Byron Minns 
Igrajo: Michael Jai White, Arsenio Hall, Tommy Davidson, Kevin Chapman, Richard Edson, Darrel Heath, Buddy Lewis

Kdo je Black Dynamite? Najboljšo predstavo dobimo, če si ga predstavljamo kot mešanico Shafta in Bruce Leeja. Le da je  Black Dynamite še veliko večji mačo, veliko bolje obvlada kung fu, njegova pronicljivost pri reševanju zapletenih primerov je takšna, da bi lahko celo Sherlocka Holmesa naredil ljubosumnega. Black Dynamite je strup za punce. Kjerkoli se pojavi, vsem prisotnim pripadnicam nežnejšega spola klecajo kolena. Vse zapisano so zgolj grobe črte, Črni Dinamit premore še marsikatero kvaliteto, a zapis le teh bi mi vzel preveč časa. Zato se bom posvetil kratkemu povzetku dogajanja.

Nekje v 70-in je Črni Dinamit dobro znana legenda. Poznajo ga vsi, policaji, uradniki, mafijci, zvodniki, revolucionarji in kurbe. Služil je v 'Nam-u in pozneje bil agent CIE. To je zapustil zaradi osebni zamer. Zdaj, ko je neznani storilec ubil njegovega edinega brata je Črni dinamit odločen, da bo našel odgovorne za njegovo smrt. Kmalu izve, da je brat bil agent pod krinko, delal za CIO in je bil na sledi zelo pomembnega odkritja. Zato so ga ubili. Toda, malopridneži so se ušteli. Niso upoštevali dejstva, da so ubili človeka, ki je bil brat Črnemu Dinamitu. Tako so nevede sprožili svojo najhujšo moro, ki se ne bo nehala, dokler ne bodo kaznovani vsi vpleteni.

V duhu najboljših parodij je narejen ta simpatičen filmček, ki karikira gibanje iz 70-ih let prejšnjega stoletja, ko je nastala kopica filmov, ki jim je skupinski imenovalec bil glavni junak, ki je nujno moral biti Afroameričan. Njegovi pokvarjeni nasprotniki so navadno bili belci, ali pripadniki drugih ras, glavni junak je praviloma bil nepremagljiv. V tem obdobju je t.i. črnska kinematografija doživela velikansko ekspanzijo, iz katere je nastalo malo morje podobnih filmov. Filmov v katerih so nastopali zanič igralci, ki so bili slabo posneti in  v katerih je zgodba bila na stranskem tiru. Prav takšen izdelek je posnel Scott Sanders in pri tem se odlično odrezal. Črni Dinamit v začetku deluje resda nekoliko nenavadno, a ko razumete glavno misel filma, je zabava zagotovljena. Smejali se boste rdečem mikrofonu, ki kar sili v kader, »mojsterskimi«rezi in prehodi med kadri in prizori, spoznali kako istočasno seksati s tremi dekleti, naučili se umetnosti izpeljevanja zelo natančnih zaključkov in še marsikaj drugega.  

Ocena: 7.0/10

1 komentar:

  1. Eden redkih filmov v zadnjih letih, pri katerem sem se na glas smejal.

    OdgovoriIzbriši