sobota, 12. junij 2010

Flammen & Citronen (2008)


Slovenski naslov: Ni naslova
Srugi naslovi: Flame & Citron
Država: Danska, Češka, Nemčija
Leto: 2008
Žanri: Drama, Zgodovinski, Triler, Vojni
Dolžina: 130  minutImdb 
Režija:  Ole Christian Madsen
Scenarij: Lars Andersen, Ole Christian Madsen
Igrajo: Thure Lindhardt, Mads Mikkelsen, Stine Stengade, Peter Mogge Mygind, Christian Berkel, Mille Lehfeldt, Flemming Enevold

Danski film zavzema pomembno mesto evropski kinematografiji, verjetno ne bo nič narobe če zatrdim, da so danski filmarji v samem evropskem vrhu. Kvalitetni filmi in število posnetih filmov letno, so hvale vreden dosežek, glede na velikost države in število prebivalcev. Na režiserskem stolčku je  Ole Christian Madsen, igralec režiser in scenarist, ki je bolj znan doma (leta 2002 je prejel nagrado za najboljši domači film), kot zunaj meja domovine, kjer ni dosegel večjih uspehov. Njegov mednarodno najbolj odmeven film je prav film, ki ga obravnava ta spis.

Film je zasnovan na resničnih likih iz danske zgodovine, postavljen v čas 2. svetovne vojne. Danska heroja protifašističnega gibanja sta bila človeka,  ki sta imela zanimiva vzdevka. Flammen in Citronen ali po domače Plamen in Limona, sta bila člana odporniškega gibanja, ki sta se sprva največkrat »ukvarjala« z domačimi kvislingi in akcijami zoper njih. Če rečem akcijami, potem imam v mislih likvidacijo vseh domačinov, ko so aktivno sodelovali z okupatorjem in imeli vplivno vlogo v državni ureditvi med okupacijo. Plamen in Limona sta nekoliko nenavaden par. Če je Plamen (Thure Lindhardt) hladnokrven, razsoden v kočljivih situacijah in predvsem neusmiljen pri egzekucijah je Limona (legenda danskega filma Mads Mikkelsen) njegovo pravo nasprotje. Vedno nervozen, ves prepoten, nezmožen stisniti na petelina ko bi ga moral, a vendarle neustrašen, brezpogojno predan skupnim ciljem. Sezname za »odstrel« naj bi sestavljal London, ter jih posredoval uporniškem gibanju preko uglednega odvetnika, ki nastopa v vlogi vodje upornikov. Plamen in Limona s svojimi akcijami počasi pridobivata na ugledu, a upravičenost njihovega početja je postavljena pod vprašaj, ko dvojec odkrije, da je njihov nadrejeni nekatere sezname za uboje delal na lastno pest, voden koristoljubjem in ozkimi lastnimi interesi. Plamen in Limona spoznata, da sta bila le orodje v rokah spretnega manipulatorja z dobrimi zvezami pri zaveznikih.

Potem ko mi je v lepem spominu ostal še eden »severnjaški« film s podobno vojno tematiko, švedski Max Manus, se je na jedilniku znašla še danska različica boja proti okupatorju med drugo veliko vojno. Filmu le malo tega lahko očitam, saj gre za odlično posnet, odlično odigran in vseskozi zanimiv izdelek, ob katerem gledalčeva koncentracija ne bo popustila. Po tej plati filmu res nimam kaj očitati, toda, vsebinsko je zgodba preveč navadna, uporabljeno je preveč ustaljenih prejemov, da bi ta film lahko označil za presežek. Jasno je da vpletanje ženske v zgodbo ne bo prineslo nič dobrega. Agentka, za katero sploh ni jasno, za katero stran dela, je tako klišejsko in romantično neprepričljivo. Plamen, ki je tako skuliran, hladnokrven tip je izgubil razsodnost zaradi ženske, ki bi jo povprečen moški zlahka prebral. Akcijske sekvence delujejo dobro, Mikkelsen je znova v vrhunski formi, nič slabši ni niti Christian Berkel (Hoffmann), poveljnik lokalnega gestapa in največji sovražnik uporniškega dvojca. Skrivni sestanek na Švedskem, kjer zavezniki in vodje upornikov dogovarjajo povojno ureditev na Danskem je zanimiv dodatek, ki pokaže vso dvoličnost in razsežnost političnih iger, ob koncu 2. svetovne vojne. Film ki premore veliko dobrih elementov bi dejansko potreboval nekoliko bolj dodelan scenarij. Če se je režiser že podal v smeri ljubezenskih intrig, bi lahko ozadje teh odnosov nekoliko bolj približal gledalcu, namesto podajanja golih dejstev. Seštevek vsega je dober film, ki bi z manjšimi spremembami lahko bil še boljši, tako pa ostane le korak do odličnosti. Večina kritikov ni mojega mnenja in o tem filmu piše le v superlativih, a to je le dokaz, da nimamo vsi enakega okusa.

Ocena: 7.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar