sobota, 14. avgust 2010

Cemetery Junction (2010)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: VB
Leto: 2010
Žanri: Komedija, Drama
Dolžina: 95'Imdb 
Režija: Ricky Gervais  , Stephen Merchant
Scenarij: Ricky Gervais  , Stephen Merchant
Igrajo: Tom Hughes, Christian Cooke, Jack Doolan, Ricky Gervais, Ralph Fiennes, Emily Watson

Ricky Gervais že drugič režira, tudi drugič se režije ni lotil samostojno. Zasluge si deli s Stephenem Merchantom, s katerim je tako uspešno sodeloval pri originalni, angleški verziji Pisarne. The Invention of Lying je bil njegov prvi režiserski poskus (o katerem sem tukaj že pisal) pri katerem mu je pomagal Matthew Robinson. Gervaisov debi mi ni bil ne vem kako všeč, v svojem drugem filmu je že nakazal, da je lahko tudi boljši.

Cemetery Junction je naselje v katerem prevladuje nižji sloj, kraj kjer večinoma živijo ljudje, ki delajo v lokalni tovarni, brezposelni, upokojenci ... Tam živijo tudi Bruce (Tom Hughes), Freddie (Christian Cooke) in Snork (Jack Doolan), tri dolgoletna prijatelja na življenjski prelomnici. Fantje se zavedajo, da delo v lokalni tovarni ne ponuja svetle prihodnosti, medtem ko premišljujejo kaj narediti svojim življenjem, popivajo po pivnicah, se podijo za puncami, ali preženejo dolgčas tako, da se spustijo v pretep v kakšnem baru. Bruce je vročekrvnež, ki ga najbolj srbijo pesti. Živi z očetom alkoholikom, ki mu nikakor ne more oprostiti, da je molče prenesel nezvestobo njegove matere, ki je potem pobegnila z ljubimcem in ju zapustila. Prvi svoje razočaranje utaplja v alkoholu, drugi pa v pogostih pretepih in norčijah, zaradi katerih pogosto preživi noč v lokalnem zaporu. Freddie je tako kot njegov oče in Bruce delal v tovarni, a se je odločil, da to ni njegova prihodnost in se prijavil za službo zavarovalnega zastopnika. Lastnik zavarovalnice Mr Kendrick (Ralph Fiennes) je nekoč bil revež, ki izvira iz sitega okolja. Uspelo mu je zgradit mogočen imperij, sam se je profiliral v enega najbogatejši ljudi v tem okraju. Njegov uspeh je za Freddija ideal, nekaj kar bi tudi sam rad dosegel, začeti pa mora na samemu repu. Prodaja zavarovalnih polic od vrat do vrat je posel, ki zna biti zelo zahteven, zato mladenič kmalu začne dvomiti v svoje poslanstvo. Stvari še bolj zakomplicira šefova hčerka, v katero se Freddie zaljubi. Snork je tretji član združbe, ki nima občutka za normalno komunikacijo z dekleti, njegov nastop je nočna mora vsakeha uglajenega sogovornika. Za razliko od Bruca in Freddija, ne sanjari o odhodu iz rojstnega kraja, v svoji službi na železniški postaji vidi možnost napredovanja, po dolgem času zanj kaže zanimanje dekle iz kioska s hitro hrano.

Gervais in Merchant nas popeljeta v 70-ta leta prejšnjega stoletja, v majhen neperspektiven kraj na jugu Anglije. Ponos lokalnega prebivalstva je nogometni klub Reading, moštvo iz njihovega istoimenskega pokrajinskega središča. Zgodba o mladeničih na življenjski prelomnici ni, ne nova, ne posebej izvirna, lahko ji pa štejemo v plus to, da zastavlja prava vprašanja. Odgovori na ta vprašanja v veliki meri potrjujejo dejstvo, da človeka dodobra oblikuje okolje iz katerega izvira. Tamkajšnja mladina je postavljena pred imperativ odhoda na sever, proti razvitejšim, gospodarsko močnejšim krajem, ki ponujajo veliko boljšo perspektivo mladim ljudem. Do tega zaključka so prišli tudi fantje iz Cemetery Junctiona, le še pogum je treba zbrati in se odpraviti na pot. Coming-of-age drama je nostalgičen spomin Gervaisa na njegovo mladost in kraje od koder tudi sam izvira. Večjim delom zabavna pripoved sicer ne ponuja veliko novega, a vseeno kot celota deluje simpatično in iskreno, znani igralski obrazi v stranskih vlogah, ponujajo pomembno podporo glavnim igralcem. Končni vtis je soliden, za boljši vtis bi morala avtorja ponuditi več »vsebine.«

Ocena: 6.0/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar