sreda, 4. avgust 2010

Brooklyn's Finest (2009)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2009
Žanri: Akcija, Krimi, Drama, Triler
Dolžina: 132 minut,  Imdb 
Režija:  Antoine Fuqua
Scenarij: Michael C. Martin
Igrajo: Richard Gere, Ethan Hawke, Don Cheadle, Wesley Snipes, Will Patton, Brian F. O’Byrne, Michael K. Williams, Shannon Kane, Ellen Barkin

Dolgo nazaj sem videl The Replacement Killers, film ki ga je režiral Antoine Fuqua. To je celovečerec ki ga je postavil na filmski zemljevid in obenem nakazal žanrske okvirje v katerih se je gibal skozi večji del dosedanje kariere. Z redkimi izjemami (King Arthur) se je posvetil kriminalni drami, v katero je vedno znal dodati pravo mero suspenza. Training Day, Bait, Shooter  so zanj značilni izdelki, ki definirajo njegovo filmsko usmeritev. Zato ne čudi, da je njegov zadnji film, Brooklyn's Finest, zastavljen v podobnih okvirjih.

Naslov nam pove, da smo v New Yorku, kjer spremljamo življenja in usode treh policistov. Eddie (Richard Gere), je le nekaj dni oddaljen od zaslužene upokojitve. Eddie je policist ki se je »najdel« policijskega posla. Odločen je, da bo svoj zadnji teden pri policiji preživel karseda mirno. Načrte mu prekriža načelnik, ko mu naprti usposabljanje novincev, zoprno delo brzdanja temperamenta mladih policistov, ki so na trnih v pričakovanju »akcije.« Eddie je samec, ki mu življenje ne ponuja veliko veselja. Zanj je vrhunec tedna obisk mlade prostitutke, dekleta ki ji je Eddie zelo naklonjen, tudi on je zanjo več kot prijatelj. Drugi policist v naši zgodbi je Sal (Ethan Hawke), ki že zdaj ima tri otroke, njegova noseča žena bo kmalu spet rodila, tokrat bo povila kar dvojčka. Sal je že pred tem bil nezadovoljen s finančno situacijo družine (dotrajala, premajhna hiša, ki ogroža zdravje žene in otrok), zato mrzlično išče denar za polog, saj je za družino rezerviral novo domovanje. »Iskanje« pomeni, da bo nekaj denarja, ki ga njegova ekipa pobere v načrtovani raciji, končalo v njegovem žepu. Tango (Don Cheadle) je policist pod krinko, ki se je dolgo nazaj infiltriral v mafijske vrste in sčasoma postal pomemben človek v newyorškem podzemlju. Zaradi službe je Tango zanemaril zasebno življenje, odnosi s soprogo so zelo slabi, ločitev neizogibna. Po letih delovanja v kriminalnem podzemlju se Tango sprašuje, ali je vse kar je doslej storil sploh imelo kakšen smisel. Zato pritiska na šefe, naj ga že enkrat potegnejo stran z ulic in mu dodelijo posel za pisalno mizo.

Brooklyn's Finest je od večine kritikov prejel negativne ocene, zelo redki so bili pozitivni odzivi. Večina filmu očita klišeje, predvidljivo zgodbo in že tolikokrat videne prejeme, ko govorimo o življenjih in usodah ljudi s policijsko značko. Tako izrazito negativne odzive sam težko razumem, čeprav se strinjam z zgornjimi očitki. Toda, to me ni niti malo oviralo, da sem užival v filmu. Jasno nam je, da Gere ne bo do konca zadržal svoje -kaj me briga drže. Čutimo, da Ethan Hawke v svoji preveliki želji po boljšem življenju lahko zabrede v težave, tako kot Tango vemo, da se njegovi »undercover« dnevi bližajo koncu. Kot gledalca me je pritegnil predvsem način, kako je Fuqua serviral zgodbo, suvereno in prepričljivo, v veliko pomoč so mu bili igralci (Gere, Cheadle in Hawke). Ko berem različne recenzije (predvsem tuje), ne morem mimo dejstva, da vsak kritik ima svojega najljubšega igralca. Tako lahko prebereš, da je film sicer zanič, edino kar je dobro v tem filmu je Richard Gere, v drugi recenziji, da je edina svetla točka filma Ethan Hawke v tretji je Don Cheadle tisti ki pobere vso slavo. Po moje je to čista neumnost, mislim, da je trojica odlično opravila svoje delo, tudi Fuqua je režiral suvereno. Uspelo mu je ustvariti primerno vzdušje in uravnoteženo porazporediti zgodbo med tremi glavnimi junaki, dve uri dolg film mine zelo hitro in gledalca drži zainteresiranega za dogajanje na zaslonih. Brooklyn's Finest je sigurno slabši film od Dneva za trening, predvsem zaradi povprečne zgodbe, vse ostalo je dobro ali zelo dobro, končni vtis je več kot soliden.

Ocena: 7.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar