nedelja, 8. avgust 2010

Le premier jour du reste de ta vie (2008)


Slovenski naslov: Ni naslova
Drugi naslovi: The First Day of the Rest of Your Life
Država: Francija
Leto: 2008
Žanri: Drama
Dolžina: 114 minut,  Imdb
Režija:  Rémi Bezançon
Scenarij: Rémi Bezançon
Igrajo: Jacques Gamblin, Zabou Breitman, Déborah François,Pio Marmai, Marc-Andre Grondin, Roger Dumas, Stanley Weber, Sarah Cohen-Hadria

Ali ste kdaj premišljevali o ključnih trenutkih svojega življenja? O dogodkih ki so zaznamovali vašo življenjsko pot? Verjetno ste se kdaj spraševali, kaj bi bilo, če bi se stvari iztekle drugače? The First Day of the Rest of Your Life se ne ukvarja s tem, kaj bi se zgodilo, če bi lahko spreminjali preteklost. Film je v resnici povzetek petih ključnih dni v zgodovini povprečne francoske družine. Pet dni, ki so zaznamovali njihova življenja in jih oblikovali v ljudi kakršni so danes. No, pa predstavimo družino, ko smo jo spremljali v drugem celovečercu dokaj neznanega francoskega režiserja Rémija Bezançona.

Najprej glava družine, oče in mož Robert Duval (Jacques Gambli), taksist, poznavalec rock & roll zgodovine, ki ni izpolnil pričakovanj zahtevnega očeta in postal nekaj več. Zaradi tega dejstva v očetovih očeh vidi le razočaranje. Razočaranje, ker mu je moral posoditi denar za nakup hiše, razočaranje ker je slab poznavalec vin,  ker je le taksist. Razen slabe volje, ki mu jo vedno znova prikliče obisk očeta, so odnosi med ostalimi člani družine dobri. Njegova soproga Marie-Jeanne (Zabou Breitman) je življenje  posvetila družini in vzgoji otrok, zdaj ko se približuje čas, ko bo najstarejši sin Albert zapustil domače gnezdo, je mama čedalje bolj panična. Njena nervoza se prenaša na ostale člane družine, ki jo poskušajo pomiriti in ji dopovedati da Albertovo samostojno življenje ne pomeni konca sveta. Mlajši sin Raphael je nepopravljivi romantik, ljubitelj kitarskih rifov, zagovornik ljubezni na prvi pogled. Usoda ga je ogoljufala za telefonsko številko, od katere je bila odvisna njegova sreča, številka je bila njegova vstopnica za nebesa. Ko jo je izgubil, je potonil v melanholijo iz katere dolgo ni našel izhoda. Srčne zadeve tarejo tudi najmlajšega člana družine. Fleur je dekle, ki ji je usojeno, da bo na boleč način spoznala vse ljubezenske pasti, punca ki je malokdo doma razume. Na skrivaj je zaljubljena v bratovega prijatelja, a kaj ko jo ta ne opazi. Peti, odmaknjeni član družine je Robertov premožni oče, ki se še najbolje razume z vnukom Raphaelom, ki ga obišče enkrat tedensko in z njim preizkuša vrhunska vina. Vina so starčkova največja strast, njegova vinska klet je polna redkih, posebnih, vrhunskih buteljk. Če bi vam povedal, katere dneve njihovih življenj bomo spremljali, bi vam izdal preveč. Zato si raje oglejte film in zagotavljam, da vam ne bo žal.

Svetoval bi, da ohranite koncentracijo v prve pol ure, kajti to je čas, ki si ga režiser vzame, da nas seznani z vsemi člani družine in nam na grobo predstavi njihove glavne značilnosti. Po tem času je gledalec že sprejel like na malih zaslonih in njihove težave vzel za svoje. Zelo kompleksno mešanje dogodkov in likov, nam ponudi odkrit, iskren vpogled v življenja ene navadne družine, s katero se z lahkoto poistovetimo. V tem filmu boste našli vse, ljubezen, srečo, žalost in nesrečo, ki jo je režiser kronološko razporedil na pet ključnih dogodkov. Bezançon je posnel film o vzgoji otrok, film o zakonskem življenju in težavah ki zakon spremljajo. Posnel je film o odraščanju, film ki bi mu najlažje rekli - smisel življenja. Mislim, da s tako definicijo ne pretiravam, kajti ta film je prav to - življenje v pravem pomenu besede. Zgodba, ki smo jo videli, po ničem ne izstopa iz množice podobnih zgodb, ki smo jih že videli, bodisi na filmu, bodisi v resničnem življenju. Razlika je v tem, da vsak posameznik takšno zgodbo doživlja enodimenzionalno, iz svojega zornega kota. Tukaj smo priča izjemnemu občutku mešanja usod in prepletanja posameznih zgodb z enim skupnim imenovalcem - družino.

Ocena: 8.0/10

4 komentarji:

  1. Lepo da si si vzel čas za ta film, ki je mene čustveno pretresel kot že dolgo noben drug. Na imdb-ju je nekdo zelo dobro povzel celotno zadevo - http://www.imdb.com/title/tt0926759/board/nest/166954138.
    Tako kot si ti izpostavil družino, so tudi Nemci dokaj posrečeno prevedli sam film - "takšno je življenje..."

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja, sem ga videl in bil kot vidiš zelo zadovoljen.
    Vidim da si nazaj, med dopustom se je sigurno nabralo veliko materiala ...

    OdgovoriIzbriši
  3. Med dopustom imam tradicijo gledanja starih filmov. Vseeno se je našlo nekaj novih zanimivih naslovov, a problem je v najdbi ponovne volje do pisanja. Ta občutek svobode se sedaj še meša z vprašanji poslanstva mojega bloga - "naj se mučim s povprečnim kitajskim filmom ali naj raje (zopet) pogledam kakšno staro klasiko..." Okej, gledanje še itak gre, pisanje pa je prava muka.
    Kriza, ki jo vsake toliko časa preživlja vsak bloger.

    OdgovoriIzbriši
  4. Med dopustom nisem videl nobenega filma. Posvetil sem se branju knjig, kar bi moral početi bolj pogosto.Strinjam se, da je pisanje najzahtevnejši del, ki velikokrat vzame preveč časa. Upam, da boš kmalu izbrskal kak dober indy (s tem si me že razvadil) in mi prihranil kakšno urico brskanja...

    OdgovoriIzbriši