petek, 27. avgust 2010

The Eclipse (2009)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: Irska
Leto: 2009
Žanri: Drama, Romantični
Dolžina: 88' Imdb
Režija: Conor McPherson
Scenarij: Conor McPherson, Billy Roche
Igrajo: Ciarán Hinds, Iben Hjejle, Aidan Quinn, Dorothy Cotter, Eanna Hardwicke

Relativno neznani Conor McPherson podpisuje scenarij in režijo celovečerca The Eclipse, malega irskega filma, ki je že prejel nekaj nagrad doma in v tujini. McPherson je doslej delal večinoma v gledališču in nekaj malega za televizijo. Mrk je njegov prvi film, ki mu je uspelo pritegniti publiko tudi izven domovine. Film je imel to (ne)srečo, da je bil distribuiran pod enakim naslovom, kot zadnji del iz franšize Twilight. Zaradi tega je nekatere privabil, druge spet odgnal, kar dokazuje, da se vsekakor splača prebrati nekoliko bolj podroben opis.

Cobh je irsko mestece ob morju, ki enkrat letno gosti knjižni festival, na katerega občasno zaide tudi kakšna velika zverina iz sveta pisane besede. Kot volonter in občudovalec pisane besede v organizaciji festivala že vrsto let sodeluje tudi Michael Farr (Ciarán Hinds). Michael je vdovec, ki sam skrbi za mladoletna otroka po ženini smrti. To je bil dogodek, ki je zaznamoval Michaela in otroka tako močno, da se je Michaelova melanholija začela dobivati grozljive odtenke. Mučijo ga nočne more, tudi ko ne spi, se mu zdi, da se po družinski hiši nekdo sprehaja. Prva misel je pokojna žena, videnja pa so vse bolj pogosta, zato Michael upa, da ga bodo vsaj nekoliko zmotile aktivnosti okoli prihajajočega festivala. Michaelova festivalska naloga je predvsem logistične narave, on je človek ki okoli prevaža pisatelje in jim priskoči na pomoč, če karkoli potrebujejo. Tako je tudi spoznal največjo zvezdo letošnjega programa, Američana Nicholasa Holdena (Aidan Quinn) in obetavno pisateljico Leno Morelle (Iben Hjejle), ki predstavlja svojo zadnjo knjigo The Eclipse. Ob branju knjige, ki govori o srečanjih z duhovi, Michael ugotovi, da knjiga opisuje izkušnje, na las podobne njegovim. Potem ko s pisateljico preživi nekaj dni in jo bolje spozna, mu postane jasno, da dogodki opisani v knjigi izhajajo iz Leninega življenja. Čeprav vsi mislijo da gre za fikcijo je Michaelu jasno, da tako podrobni opisi ne morejo biti plod domišljije.

Najprej naj povem, da McPhersonov film ni grozljivka, kot to pravi IMDB. Prvine značilne za dramo so v ospredju, tudi romantični toni niso tako močni, morda pa vseeno nekoliko bolj izraženi od srhljivih elementov. Michael ni človek, ki išče romanco. To je v resnici zadnja stvar, ki mu hodi po glavi. Po ženini smrti se je znašel v čustveno brezizhodnem položaju, nezmožen storiti nekaj korakov naprej. Michaelu niti na misel ni prišlo, da tam nekje zunaj obstaja nekdo, ki popolnoma razume njegovo stanje. Dokler ni srečal Leno. Zelo lep film, ki ima srce na pravem mestu, je lep primer režiserja z odličnim občutkom za like, njihovo karakterizacijo in gradnjo ustrezne atmosfere. Odlične igralske kreacije Hindsa (nagrada na najboljšega igralca na festivalu Tribeca), Quinna in Hjejlejeve so razlog več, zaradi katerega se izplača porabiti 90 minut, za ogled tega film.

Ocena: 7.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar