sreda, 11. avgust 2010

Tetro (2009)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA, Italija, Španija, Argentina
Leto: 2009
Žanri: Drama, Misterij
Dolžina: 127' Imdb
Režija: Francis Ford Coppola
Scenarij: Francis Ford Coppola
Igrajo: Vincent Gallo, Alden Ehrenreich, Maribel Verdú, Klaus Maria Brandauer, Carmen Maura, Rodrigo de la Serna, Leticia Brédice

Bennie (Alden Ehrenreich) je mlad pomorščak. Pripotoval je v Buenos Aires z ladjo, ki je po njegovih besedah potrebna nujnega popravila v tamkajšnjem pristanišču. Zato ima nekaj dni časa, da obišče starejšega brata Tetra (Vincent Gallo), ki je dolgo nazaj odšel in nato  z družino pretrgal vse stike. Ko se oglasi v bratovem stanovanju, ga njegova žena Miranda (Maribel Verdú) prisrčno pričaka, Tetrotov odziv je zelo hladen, saj do jutra niti ne pride iz sobe, da bi se pozdravil z bratom. Ko se zjutraj vendarle srečata, je Tetro do brata nekoliko bolj prijazen, vendar mu takoj da vedeti, da bo moral svoje bivanje pri njemu omejiti na minimum. Stvari  nekoliko blaži Miranda, ki je resnično vesela, da je končno spoznala nekoga od moževe družine. Tetro je nekoč bil obetaven pisatelj, danes pa zagrenjen človek, ki ne želi govoriti o družini. Njegov odnos do brata je enkrat topel, drugič nerazumljivo mrzel, znancem ga predstavlja kot prijatelja… Jasno nam je, da razlogi tičijo nekje v preteklosti, toda Tetrotov varnostni oklep je nepropusten, zato so Bennijevi poskusi, da bi iz njega kaj izvlekel, bolj ali manj neuspešni. Tetro je bil Bennijev heroj, starejši brat in vzornik, zato je Bennie odločen, da bo izvedel kaj se je zgodilo v preteklosti, kaj ga je tako močno zaznamovalo. Bennie v stanovanju najde nedokončan roman, ki je zelo verjetno ozko povezan z dogodki iz preteklosti. Ko začne brati roman, se začnejo kockice počasi zlagati in oblikovati sliko iz preteklosti, sliko, ki pojasnjuje minule dogodke.
 
Francis Ford Coppola je v zadnjem desetletju postal skoraj neviden, v zadnjih 13 letih je to šele drugi film, potem ko je pred tremi leti posnel Youth Without Youth.  Zato smo se nanj spomnili vsakič, ko se je v medijih govorilo o njegovi hčerki, ki je prav tako izvrstna režiserka. Ob pogledu na biografijo tega velikana filmske umetnosti, nam nekatere podobnosti iz njegovega zasebnega življenja in filma dajo slutiti, da Tetro vsebuje marsikateri element, ki ga lahko označimo za zelo osebnega. Kaj več v tej smeri ne bom razlagal, lahko si pa preberete njegovo biografijo na Wikipediji. Coppola se je tukaj odločil za črno-belo tehniko, barvni so le flashbacki in koščki surrealistične baletne predstave, ki so prispodoba preteklih dogodkov. Odnos sina in očeta, družinske vezi in zamolčane skrivnosti artistične družine, v kateri so nekateri egi očitno bili preveliki. Prevelik ego v teh relacijah navadno pomeni duševne brazgotine, ki potem zaznamujejo malodane celotno družino. Tetro je mogoče na določenih delih malo razvlečen, a zato to pomanjkljivost kompenzira z izjemnimi vizualnimi podobami in zelo zanimivim zaključkom, ki nagradi gledalčevo potrpežljivost.

Ocena: 7.0/10

1 komentar: