sreda, 18. avgust 2010

Le conseguenze dell'amore (2004)


Slovenski naslov: Posledice ljubezni
Drugi naslovi: The Consequences of Love
Država: Italija
Leto: 2004
Žanri: Krimi, Drama, Romantični
Dolžina: 100' , Imdb
Režija: Paolo Sorrentino
Scenarij: Paolo Sorrentino
Igrajo: Toni Servillo, Olivia Magnani, Adriano Giannini, Diego Ribon, Gianna Paola Scaffidi, Gilberto Idonea, Vincenzo Vitagliano

Paolo Sorrentino je pred dvemi leti predstavil Il divo, zgodbo o nekdanjem italijanskem premieru Giuliu Andreottiju, za katero je prejel nagrado žirije v Cannesu. Tudi doma v Italiji je doživel velik uspeh, a moram pa takoj priznati, da filma še nisem videl. Ko prvič zasledim nekega avtorja imam navado pobrskati po njegovi filmografiji in se zadeve lotiti kronološko. Tako sem tudi prišel do Le conseguenze dell'amore (Posledice ljubezni), ki ga je režiser posnel štiri leta pred Il divom. V Italiji je bil razglašen, za najboljši film z letnico '04.

Miza ob oknu hotelskega bara je že celo desetletje rezervirana za redkobesednega, vase zaprtega možakarja z očali. Njegovo ime je Titta di Girolamo, hotel v švicarskem Luganu je njegov dom. Redkokdaj s kom spregovori kakšno besedo, občasno odigra partijo pokra z direktorjem hotela in ostarelim parom, ki tako kot on živi v hotelu. Jasno je da Titta nima finančnih težav, nihče pa ne ve, od kod izvira njegov denar. Potovalni kovčki polni denarja romajo v njegovo hotelsko sobo večkrat na mesec, njegova naloga je kovčke odpeljati v banko in položiti denar na račun. Poleg tega opravila Titta nima drugega dela, zato mu ostane veliko prostega časa. Zato bere knjige in opazuje okolico, pogledi se mu največkrat ustavijo na prikupni, mladi natakarici, ki že dve leti dela v hotelskem baru.Čeprav je Titta do dekleta odbojen in neprijazen, je Sofia (natakarica) do njega vedno prijazna, in če Titta nebi bil toliko starejši od nje, bi skorajda pomislil, da ji je všeč. Titta se je dolgo držal zelo strogih pravil, ki so izključevala pojme kot so prijateljstvo, znanec, ženska ... Toda zdaj, ko je s Sofio prebil led, se njegov visoki obrambni zid počasi podira. A tako preprosto vendarle ne bo šlo. Ravno na dan, ko bi se moral srečati s Sofio, prispe novi kovček za dostavo, takoj za njim pa dva roparja, ki sta termin dostave očitno poznala.
Posledice ljubezni se začnejo v počasnemu ritmu, v središče pa je postavljen Titta, ki s svojo držo gledalcu najprej mogoče gre nekoliko na živce, toda kmalu postanemo radovedni. Zanima nas, kdo je nejevoljni možakar, zakaj se tako obnaša in s kakšnim poslom se ukvarja? Režiser dogajanje odlično razvija in nadgrajuje, ter nam počasi razkriva koščke zgodbe, ki je vseskozi zanimiva, sorazmerno s preteklim časom se stopnjuje tudi napetost. Kamera je naravnost odlična, režiser nam servira kadre v maniri velikih mojstrov. Prizor, v katerem Tittu popustijo vse zavore, nakar zelo jedrnato in odkrito zaupa Sofiji vsa najpomembnejša dejstva o sebi in svojem življenju je res enkraten. Odličnemu Toniju Servillu v naslovni vlogi pomembno podporo dajejo igralci v stranskih vlogah, tudi tisti v najmanjših vlogah delujejo zelo prepričljivo. Posledice ljubezni je film, ki deluje na vseh ravneh, filmski biserček, ki bi ga bilo škoda zamuditi.

Ocena: 8.0/10

3 komentarji:

  1. Zanimiva stran, grozna, grozna, grozna slovnica in pravopis. Priporočam tečaj pravopisja, brez šale!

    OdgovoriIzbriši
  2. Zavedam se svojih jezikovnih omejitev, prav tako se zavedam, da velikokrat besede zlagam v napačna zaporedja, ali napačno postavim vejico.
    Bi pa bil vesel, če bi lahko navedel-a kakšno izmed storjenih napak ...
    Konec koncev, je ta košček spleta nastal iz ljubezni do filma, zato upam, da moja slovnica ne bo tako močno zmotila ostalih obiskovalcev,
    kot je zmotila osebo v komentarju zgoraj.

    OdgovoriIzbriši
  3. Tega hranim že par let v arhivu, a dlje kot do "hranjenja" še nisem prišel. Delno tudi zaradi tega, ker me Il divo nikakor ni prepričal.

    Kako zdaj to? Tečaj pravopisja bi naj potekal brez šale?

    OdgovoriIzbriši