petek, 17. junij 2011

Cedar Rapids


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2011
Žanri: Komedija
Dolžina: 87', Imdb
Režija: Miguel Arteta
Scenarij: Phil Johnston
Igrajo: Ed Helms, John C. Reilly, Anne Heche, Isiah Whitlock Jr., Stephen Root, Sigourney Weaver, Kurtwood Smith, Alia Shawkat

Cedar Rapids je film, ki sem ga na tem blogu omenil že dvakrat. Prvič, ko sem predstavljal spored letošnjega Sundancea in nekoliko kasneje, v rubriki napovedi, ob izidu uradnega napovednika. Mali neodvisni filmi praviloma ne pridejo v domače kino dvorane, zato vsi zainteresirani moramo počakati na izid DVD/Blu Ray ploščka in si film ogledati v domačem okolju. Film je režiral Miguel Arteta, ki nam je nazadnje ponudil Youth in Revolt (2009), pred tem še The Good Girl (2002) in kritiško hvaljen Chuck & Buck (2000). Tokrat je na razpolago imel odlično igralsko zasedbo, kar ob večji prepoznavnosti prinaša tudi večja pričakovanja.
Tim Lippe je zavarovalniški agent, samski moški sredi tridesetih. Nima velikih ambicij in je zadovoljen, da ima službo, v kateri se dobro počuti. Zaradi poštenega odnosa do strank se je Tim skozi leta ustalil v zavarovalniškem poslu, njegove stranke mu zaupajo in se vsako leto vračajo zaradi obnovitve polic. Tudi v zasebnem življenju Timu gre kar dobro. Poročen ni, toda nekajkrat tedensko se dobiva s svojo bivšo učiteljico (Sigourney Weaver), ki ji razmerje brez obveznosti odlično ustreza. Tim verjame, da se iz tega razmerja lako izcimi še kaj več, a to je že druga zgodba. Potem ko velika zvezda zavarovalnice Brown Star doživi nesrečo, direktor potrebuje nekoga, ki bo nadomestil njegovega najboljšega agenta, na tradicionalni zavarovalniški konvenciji v Cedar Rapidsu. Izbira je padla na Tima, zanesljivega agenta z dolgim stažem pri Brown Staru. Zavarovalnica je že dvakrat zapored prejela priznanje za najboljšo zavarovalnico in tudi tokrat direktor brezpogojno zahteva prvo mesto. Veliko bo odvisno od Timove predstavitve in njegovega nastopa pred kolegi, kar zanj pomeni še dodaten pritisk. Kajti Tim še nikoli ni zapustil domačega kraja, nikoli ni prespal v hotelu ali sedel na letalo.  Po prihodu v Cedar Rapids ga v svojo družbo privabijo trije zavarovalniški veterani, ki novinca seznanijo z zabavnim delom zavarovalniškega seminarja.
Upal sem, da bo dobro in pričakovanja so izpolnjena. Končno sem videl komedijo, ki je zadovoljila moj okus, film, ki komičnost ne išče v pokanju straniščnih štosov. Arteta se raje posveti svojim likom, karakterizaciji in graditvi zgodbe. Pohvalil bi scenaristični prispevek  Phila Johnstona, ki je spisal pripoved z duhovitimi dialogi in celo kopico zabavnih i zanimivih likov. V epicenter je postavljen naivni, neizkušeni zavarovalniški agent, ki ga nadrejeni pošljejo na konvencijo, ki je zanj to, kar je za Alice čudežna dežela. Ed Helms (ja, to je tisti model iz Hagoovera) se odlično znajde v koži negotovega zavarovalničarja, odlično podporo v pomembnih stranskih vlogah mu ponuja v prvi vrsti John C. Reilly, dobro delo opravita tudi  Anne Heche in Isiah Whitlock Jr. Najprej bi se ustavil pri Reillyju, ki svoj lik obdari s toliko šarma, verodostojnosti in dobre igre, da  gledalec nima nobenega dvoma, da je prav on Dean Ziegler. Anne Heche. Ja, priznam, nekaj let nazaj mi je bila skorajda antipatična, a v zadnjih letih se je v mojih očeh transformirala v igralko, ki jo občudujem in ji  priznavam dobre igralske sposobnosti, plus neverjeten seksepil. Annne je kot vino, starejša-boljša. Isiah Whitlock Jr. bo s svojo referenco na Skrivno navezo (The Wire, 2002-2008)  nekoliko pihnil na dušo ljubiteljem te odlične serije. Stephen Root, Sigourney Weaver, Kurtwood Smith in mlada, obetavna Alia Shawkat so preostali člani zelo prepričljivega igralskega orkestra, ki nas pelje skozi zelo tekočo pripoved, ki gledalca zelo hitro pridobi na svojo stran in ga drži zainteresiranega, do zaključnih kadrov. Pri Cedar Rapidsu ne boste doživeli huronskih izbruhov smeha. Bolj verjetno vam bo na obraz privabil iskren  nasmeh, ki ostane na obrazu večji del filma. Veliko filmov gledalcu poskuša servirati feelgood, a le redkima to tudi dejansko uspe. C.R. je filmček, ki vas bo pustil v dobrem razpoloženju in vas mogoče prepričal, da v kratkem sklenete kakšno zavarovalno polico.

Ocena:


Ni komentarjev:

Objavite komentar