ponedeljek, 5. september 2011

Friends with Benefits



Slovenski naslov: Prijatelja samo za seks
Država: ZDA
Leto: 2011
Žanri: Komedija, Romantični
Dolžina: 109' ,  Imdb
Režija: Will Gluck
Scenarij: Keith Merryman, David A. Newman, Will Gluck
Igrajo: Mila Kunis, Justin Timberlake, Patricia Clarkson, Jenna Elfman, Bryan Greenberg, Richard Jenkins, Woody Harrelson

Na naše zadovoljstvo s filmskim materialom vpliva veliko dejavnikov, ki so navadno odvisni od subjektivne percepcije posameznega gledalca. Nekomu ne odgovarja določen igralec ali igralka, drugemu režiser, tretjemu žanr, četrtemu tematska opredelitev, itn.  Prav zato so ocene nekega filma razpršene od skrajnje negativnih, do zelo dobrih in prav zato obstaja nekaj, kar predstavlja nekakšen kritiški konsenz , povprečje kritiških ocen, ki gledalcu ponudijo najbolj verodostojno sliko vrednosti posameznega filma. V to zgodbo se idealno vklopi Prijatelja samo za seks, saj ga zgoraj omenjeni konsenz postavi rahlo nad povprečje.  Najprej sem pomislil, da zares ne želim gledati še eno verzijo Gole zabave (No Strings Attached, Ivan Reitman, 2011),  a me je v nasprotno prepričevala zares odlična igralska zasedba in minulo delo Willa Glucka. Ko rečem minulo delo, v mislih imam predvsem lanski hit, Lahka punca (Easy A, 2010),  s katerim je dokazal, da se tudi v pošteno zlizanem žanru lahko naredi nekaj zabavno svežega.
Za klasično romantično komedijo potrebujemo dekle in fanta. Prednost bomo dali dekletu, v našem primeru je to Jamie (Mila Kunis), uspešna kadrovska svetovalka. Jaime za različne delodajalce išče nove obetavne sodelavce, ki v podjetja prinašajo dodano vrednost in nove ideje. Lahko rečemo, da ji kar dobro gre na poslovnem področju, nekoliko slabše ji kaže v zasebnem življenju. Pravkar jo je zapustil fant, zato se odloči, da je najbolje zasebno življenje potisniti na stranski tir in se na polno posvetiti karieri. Že dolgo spremlja mladega blogerja, ki si ga močno želijo v priznani moški reviji GQ. Po dolgotrajnem prepričevanju nadebudni mladenič pristane priti v New York,  na pogovor. Ta  mladenič je Dylan (Justin Timberlake), ki tako kot  Jaime ima nekaj težav v zasebnem življenju. Tudi njega je pred kratkim zapustila dolgoletna punca in tudi on želi ljubezen za nekaj časa postaviti na čakanje. A že na prvem srečanju na letališču se odlično ujameta in skupaj preživita nekaj zabavnih dni, v katerih se Dylan odloča, ali bo sprejel ponujeno službo. Za pozitiven odgovor, ki sledi, je najzaslužnejša Jamie, a podpis pogodbe žal pomeni konec njunega druženja. In ker sta se v preteklih dneh veliko zabavala in odlično razumela, se zmenita, da postaneta prav posebna prijatelja. Takšna, ki občasno delita posteljo brez obveznosti in čustev.
Prijatelja samo za seks deluje po preizkušenem rom-kom  konceptu in po pričakovanjih ne ponuja nič novega, saj zvesto sledi smernicam, ki se jih tako slepo držijo vse podobne stvaritve. V zadnjih letih opažam povečano število filmov, ki jim MPAA (ameriško združenje, pristojno za klasifikacijo filmov), podeljuje oznako R (Restricted),  zaradi nespodobnih seksualnih prizorov ali opolzkega govorjenja. Bolj drzen nastop filmarjev v praksi pomeni veliko več »neprimernih« dialogov, ki nas načeloma želijo zabavati s pretirano sočnim in v večini primerom povsem neprimernim besedičenjem, ki gledalcu navadno ponuja zelo malo, oz nič humorja. Drugi element je golota, kar v praksi pomeni, da v filmu lahko vidimo kakšno nago rit (večinoma moško, v bolj drznih primerih tudi žensko) in mogoče za nekaj sekund, profil ženskega oprsja. Seveda, zraven so dodani ponavljajoči se prizori dobro zakamufliranega seksa, ki so navadno zgoščeni v petminutno spotovsko formulo z všečno glasbeno podlago. Prav to nam ponuja tudi naslovni umotvor, pri katerem so očitno vse karte stavili na prikupnost Mile Kunis in Justina Timberlakea. Njuna interakcija je začinjena z naivnimi, mestoma butastimi, mestoma neokusno vulgarnimi dialogi, ki nimajo nobenega efekta. Kljub povsem solidni interakciji me glavna igralca nista prepričala, da se kaj takega lahko zares zgodi. Nekoliko bolj prepričljivi so deli, ko se v zgodbo vključijo družinski člani, a so te kratke epizode premalo, za konkretno izboljšanje grenkega okusa, ki nam ga pusti osrednji motiv. Če pogledamo seznam nastopajočih v stranskih vlogah, vemo, da so producenti s filmom mislili zelo resno. Žal me niso prepričali, v nobenem trenutku nisem požrl idejo seks brez obveznosti in neprepričljivo, vsiljivo ponarejeno vzdušje, ki spremlja osnovni zaplet. Kasneje se zgodba nekoliko uteče, a tudi v nadaljevanju ne ponudi veliko zanimivega. Skratka neprepričljiva, vsebinsko prazna in hitro pozabljiva filmska izkušnja, ki jo je najbolje preskočiti.

Ocena:


4 komentarji:

  1. BTW
    Zaradi Mile sem zdržal do konca, drugače bi že po 15-in minutah odnehal

    OdgovoriIzbriši
  2. Ehm, tole definitivno pogledam. Seveda zgolj in samo zaradi ljubke Mile :D

    OdgovoriIzbriši
  3. Rečeno-storjeno! :D
    Film je, kot bi kolega filmoljub dejal, kljunašev iztrebek :D, ampak mila je pa očem zelo prijazna. Ehm, to je pa tudi vse. Ampak mila je očem zelo prijazna...

    /okej, sej grem pod mrzel tuš.

    OdgovoriIzbriši