četrtek, 17. november 2011

Naključni trojček št.14


Rabbit Proof Fence (2002)




SLO: Za ograjo
IMDB 
ŽANR:  Avantura, Drama, Zgodovinski
DRŽAVA:  Avstralija
IGRAJO: Everlyn Sampi, Tianna Sansbury, Laura Monaghan, David Gulpilil, Kenneth Branagh
REŽIJA:  Phillip Noyce


Avstralija v 30-ih letih prejšnjega stoletja. Avstralske oblasti želijo čim hitreje asimilirati domorodce, zato v ta namen sprejmejo zakon, ki omogoča ločevanje aboriginskih otrok od njihovih družin. Otroke nato odpeljejo v oddaljene kampe, kjer jih vzgajajo za vloge služabnikov in poljedelcev pri belskih družinah. Nekega jutra iz aboriginske vasi odpeljejo tri mlade deklice. Tako so Molly, njena mlajša sestra Daisy in sestrična Grace končale v 2.400 km oddaljenem vzgojnem centru. Potem ko preživijo nekaj dni v kampu, se deklice odločijo za drzen pobeg in se odpravijo na dolgo pot domov. Njihovo orientacijsko izhodišče je ograda proti zajcem, ki se razprostira čez polovico države.



All or Nothing (2002)




SLO: Vse ali nič
IMDB  
ŽANR:  Drama, Komedija
DRŽAVA:  VB, Francija
IGRAJO: Timothy Spall, Lesley Manville, James Corden, Alison Garland
REŽIJA:  Mike Leigh


Penny je blagajničarka v nakupovalnem centru, Phil je slabo plačan taksist. Po dolgih letih skupnega življenja je njun odnos zašel v slepo ulico. Pravzaprav so odnosi v družini Basset deleč od normale, tudi njuna otroka, hčerka Rachel, ki dela v domu za ostarele in brezposelni sin Rory, prispevata svoj delež slabe volje in nestrpnosti. Poleg tega se starša morata ubadati s še eno resno težavo. Oba otroka sta predebela in prekomerna teža predstavlja resno grožnjo za njuno zdravje. Nato Rory zboli in konča v bolnišnici, kar mobilizira celo družino in jo zbudi iz globoke duševne krize.



La Zona (2007)




SLO: Cona
IMDB  
ŽANR:  Drama, Triler
DRŽAVA:  Mehika, Argentina, Španija
IGRAJO: Maribel Verdú, Daniel Giménez Cacho, Carlos Bardem, Alan Chávez
REŽIJA:  Rodrigo Plá


Cona je z visokimi zidovi opasano območje, na katerem živijo premožne mehiške družine. Gre za elitno naselje, ki ga varujejo zasebni varnostniki in vrhunski nadzorni sistemi. Okoli visokega zidu okrašenega z bodečo žico se razprostirajo slumi, nagneteni z revnimi prebivalci multimilijonske mehiške prestolnice. Nek večer se pod okriljem noči, močnega neurja in izpada elektrike, v cono prebijejo trije problematični najstniki in vlomijo v eno izmed hiš. Roparski pohod se povsem ponesreči, saj vlomilci izgubijo glavo in po spletu nesrečnih okoliščin ubijejo neko žensko. Služkinja umorjene pobegne in obvesti varnostnike, ki brez usmiljenja ustrelijo dva vlomilca, tretjemu pa uspe pobegniti in se skriti v naselju. Prebivalci skličejo krizno sejo in se po žolčni debati odločijo, da ne bodo obvestili policijo. Še zadnjega nepridiprava bodo poiskali sami, kajti zdaj imajo elektriko in vsi nadzorni sistemi delujejo, vse izhodne točke so dobro zastražene.


Ni komentarjev:

Objavite komentar