sobota, 26. november 2011

Beginners


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2010
Žanri: Komedija, Drama, Romantični
Dolžina: 105',  Imdb
Režija: Mike Mills
Scenarij: Mike Mills
Igrajo: Ewan McGregor, Christopher Plummer, Mélanie Laurent, Goran Višnjić, Mary Page Keller

Oliver Fields (Ewan McGregor) je 38-letni grafični oblikovalec, brez družine ali nekoga, ki bi zavzemal tisto posebno mesto v njegovem življenju. Prek kratkim je ostal brez očeta (Christopher Plummer), ki je po dolgotrajni bolezni izgubil boj z  rakom. U uvodnih kadrih Oliver odvrže ostanke očetovih zdravil, ureja njegovo stanovanje in nas med pospravljanjem z glasom čez sliko pelje v preteklost. Štiri leta nazaj je umrla Oliverjeva mama, toda to ni bila edina šokantna novica v tistem obdobju. Kmalu po materini smrti je oče svetu razkril 75 let skrbno varovano skrivnost. »Jaz sem gay,« je enostavno in brez ovinkarjenja razložil Oliverju. In to ni vse, kajti nekako istočasno so Halu (očetu) zdravniki diagnosticirali raka na pljučih. Halova starosti in velikost rakaste tvorbe izključijo možnost operativnega posega, edina opcija so kemoterapije, ki bodo bolezen nekoliko upočasnile. Toda Hal se ne preda. Znajde se v položaju, ko nima več kaj izgubiti, zato se je odloči, da bo živel karseda polno življenje. Spozna mlajšega moškega (Goran Višnjić), s katerim se odlično ujame. Halovo zgodbo spremljamo skoz Oliverjeve spomine, ki se v sedanjosti bori z depresijo zaradi očetove smrti, občutkih neuspeha in pomanjkanja življenjske strategije. Pri 38-ih je še vedno samski, brez jasne ideje, kaj storiti s svojim življenjem. Po vztrajnem prepričevanju sodelavcev pristane oditi na zabavo pod maskami, kjer spozna privlačno francosko igralko (Mélanie Laurent), ki v Los Angelesu snema film.
Mike Mills je zelo zanimiv človek, ki se je že preizkusil v različnih področjih vizualnih umetnosti. Grafični oblikovalec, režiser, scenarist in še kaj  bi lahko našli. V dosedanji karieri je snemal kratke filme, dokumentarce, videospote in oglase. Komična drama Thumbsucker (2005)  je njegov celovečerni debi, ki je živel kar uspešno festivalsko življenje in pobral nekaj nagrad za igralske dosežke. Navadno me zasebnost filmskih ustvarjalcev ne zanima preveč, a tokrat bom vseeno omenil, da je Mills od leta 2009 poročen z Mirando July, še eno zanimivo multitalentirano režiserko - scenaristko - igralko, ki je pred časom navdušila z odličnim prvencem  Jaz in ti in vsi, ki jih poznava  (Me and You and Everyone We Know, 2005).  Vrnimo se raje k njenem soprogu in naslovnem umotvoru, ki je močno avtobiografsko zaznamovan film. Mills je v nekem intervjuju poudaril, da se najbolje znajde, ko pripoveduje o stvareh, ki jih dobro pozna, ki jih je doživel in Začetniki  v resnici niso nič drugega, kakor seciranje lastnega življenja, pogled na lastno preteklost s časovne distance.
Režiser se poigrava z idejo, da značaj vsakega posameznika v veliki meri rezultat okolja (družina, prijatelji, kraj), v katerem odraščamo. Mills nam zgodbo podaja s pogostimi skoki iz sedanjosti v preteklost in na ta način pojasnjuje Oliverjevo osebnost.  Začne na prelomnici, z materino smrtjo, očetovim priznanjem in boleznijo. Na tej prelomnici je Oliver zmeden, ne ve, kako se lotiti družinske preteklosti, ki mu je prvič predstavljena v pravi, resnični luči. Tukaj Mills uporabi zanimivo tehniko, s primerjavo fotografij iz sedanjosti in preteklosti. Te slike so svojevrstna projekcija preteklosti v Oliverjevi glavi, s katero ta poskuša na novo definirati preteklost in sprejeti nova dejstva. Poskuša najti smisel v skupnem življenju svojih staršev, ki je bilo, kot se je kasneje izkazalo, grajeno na dvomljivih temeljih. Oliver je na podlagi vzorca, posvojenega od staršev, živel razmeroma prazno življenje, v katerem v resnici nikogar ni pustil dovolj blizu. Potem mu je oče pri 75-ih pokazal, da nikoli ni prepozno. In potem je spoznal čudovito Francozinjo. Ki v svojem kuferju nosi tudi nekaj okostnjakov, a je pripravljena svojo negotovost deliti, poiskati pomoč in jo tudi ponuditi. In takrat je Oliver prvič v življenju dojel, da mu ni vseeno. Mogoče se motim, toda med ogledom sem občutil nekaj Miranda July efekta, kar nikakor ni slabo. Beginners je lep film, ki na zelo zanimiv, samosvoj način pripoveduje zgodbo o iskanju ljubezni in resničnih življenjskih vrednosti. Pri tem mu veliko pomaga igralska zasedba,  z predanimi in nadvse prepričljivimi igralskimi kreacijami. Če imate dovolj klasičnih rom-kom zgodb in iščete nekaj inovativnosti in drugačnosti v podajanju zgodbe, potem je Milsov film prava izbira.

Ocena:



Ni komentarjev:

Objavite komentar