torek, 2. september 2014

Rob the Mob (2014)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2014
Žanri: Krimi, Drama 
Dolžina: 104' , Imdb
Režija: Raymond De Felitta
Scenarij: Jonathan Fernandez
Igrajo: Michael Pitt, Nina Arianda, Andy Garcia, Ray Romano, Griffin Dunne, Michael Rispoli

Najboljše povabilo za ogled krimi drame Rob the Mob je bilo dejstvo, da film prinaša vnovično sodelovanje Raymonda De Felitta in izkušenega Andyja Garcie, režisersko-igralskega tandema, ki me je močno navdušil z njunim prejšnjim filmom Otok v mestu (City Island, 2009), enim izmed najbolj zabavnih portretov disfunkcionalne družine v zadnjem obdobju. Garcia tokrat ni prva violina igralskega ansambla — pripadla mu  je ena izmed pomembnejših stranskih vlog — zgodba pa se vrti okoli mladega para, ki je na začetku 90-ih pošteno razjezil nekaj najvplivnejših newyorških mafijskih družin. 

Tommy (Michael Pitt) in Rosie (Nina Arianda) sta mlad par z dokaj resno odvisnostjo od mamil, ki živi precej impulzivno in nepremišljeno življenje. Rezultat njune impulzivnosti je slabo planiran in še slabše izpeljan rop cvetličarne, zaradi katerega Tommy za rešetkami preživi 18-mesecev. Najbolj bistroumen del njunega načrta je pravzaprav odločitev, da rop izpeljeta na Valentinovo, ko je v blagajni največ denarja. Tommy po odsluženi kazni pride na prostost in se vrne k Rosie, ki si je medtem uredila življenje — pustila je mamila in našla službo pri podjetju za izterjave. Tudi Tommy poskuša slediti njen zgled, toda stare navade umirajo počasi. Ravno v tem času poteka odmevno sojenje mafijskemu šefu Johnu Gottiju, ki je odprto za javnost in Tommy izkoristi priložnost, da iz prve roke izve nekaj več o delovanju mafijske organizacije. Ko ena izmed prič med zaslišanjem pove, da je v mafijskih klubih orožje prepovedano, mladenič dobi novo bistroumno zamisel: če so brez orožja, potem jih ne bo težko oropati. Rosie se sprva upira njegovi nori ideji, toda njen avanturistični duh kmalu premaga zdrav razum in že nekaj dni kasneje se par odpravi proti prvemu mafijskemu klubu. Istočasno spoznavamo, da Tommyjevi motivi niso samo materialni,  ampak tudi zelo osebni. 
Zelo neobičajno je , da Hollywood že prej ni pograbil resnične zgodbe o Thomasu in Rosemarie Uva, paru iz Queensa, ki je na začetku 90-ih ropal mafijske klube. Moderna Bonnie in Clyde sta zaradi svoje drznosti uživala precejšnjo popularnost med newyorško populacijo, njuno zgodbo pa je v scenarij pretočil razmeroma neznani Jonathan Fernandez. Težko je oceniti, koliko resničnih podrobnosti je na koncu vključeno v filmsko adaptacijo in kakšna je bila dejanska vloga zakoncev Uva pri razkritju nekaterih pomembnih informacij, ki so kasneje uporabljene v sodnih procesih zoper mafijce, a to v končnici niti ni tako pomembno. Bolj pomembno je, kaj iz te premise iztisneta Fernandez in De Felitta. Največja vrednost sta nedvomno všečna glavna akterja, zaljubljeni roparski  par, ki na račun svoje robinhoodovske drže gledalca hitro pridobi na svojo stran. Zakonca nam se kljub nepremišljenosti in kratki pameti prikupita zaradi odlične medsebojne kemije in igralskega talenta. Michaela Pitta smo odkrili že dolgo nazaj, zato je, vsaj zame, tisto pravo odkritje iskriva in nadvse prepričljiva Nina Arianda, ki v svojem regalu že ima tonyja (najpomembnejšo ameriško gledališko nagrado). Pred 30-letno igralko je nedvomno svetla prihodnost; kmalu jo bomo lahko videli v novem filmu Barryja Levinsona, ki ga te dni premierno vrtijo v Benetkah, prav tako pa je že potrjeno, da bo igrala glavno vlogo v prihajajoči biografiji Janis Joplin.  Potem je tu  še cela galerija sopranovskih karakterjev, hladno ambiciozni FBI agenti in priznani novinar, ki poskuša delovati etično (zanimiv prispevek Raya Romana), vsi ti liki pa so umeščeni v avtentično newyorško okolje, ki ga lahko pričara le pravi insajder, kar De Felitta nedvomno je. Rojeni Newyorčan  je že z Otokom pokazal izjemen komični potencial in tudi v Rob the Mob najdemo nekaj odličnih komičnih utrinkov. De Felitta tokrat ni ponovil odlične forme, ki  jo je pokazal pri Otoku, a mu je kljub temu uspelo posneti soliden celovečerec, ob katerem sem se dobro zabaval. (+3) 

Ocena:



Ni komentarjev:

Objavite komentar