sobota, 8. maj 2010

Balibo (2009)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: Avstralija
Leto: 2009
Žanri: Drama, Misterij, Vojni
Dolžina: 111 minutImdb 
Režija:  Robert Connolly
Scenarij: Robert Connolly, Jill Jolliffe (knjiga)
Igrajo: Anthony Lapaglia, Oscar Isaac, Damon Gameau, Gyton Grantley, Nathan Phillips, Bea Viegas, Anamaria Barreto

Vzhodni Timor je do leta 1975 bil portugalska kolonija  in je ena od zadnjih držav ki se je otresla kolonialnega statusa. Film govori o krvavem obdobju iz novejše zgodovine te mlade države, ki je skoraj 25 let  bila pod indonezijsko okupacijo. Balibo je obmejno mesto, v katerem so je začela indonezijska invazija.

V takratni Portugalski Timor je prispela skupina avstralskih novinarjev, ki je želela v svet poslati novice o indonezijskih pripravah na invazijo in kasneje poročati o samem spopadu. Zgodbo o usodi petih avstralskih novinarjev, izvemo postopoma, skozi preiskavo še enega avstralskega novinarja Rogerja  Easta (Anthony LaPaglia), ki je prispel v Vzhodni Timor potem, ko so njegove kolege pogrešali že tri tedne. Pomoč v njegovi preiskavi mu ponudi José Ramos-Horta (Oscar Isaac), predstavnik timurskega politično-vojaškega gibanja za neodvisnost. Horta in East skleneta dogovor-Horta mu bo pomagal poiskati pogrešane novinarje, East pa bo prevzel timorsko tiskovno agencijo in mu jo pomagal s svojimi izkušnjami postaviti na noge. Skupaj se odpravita po sledeh avstralskih novinarjev, a ko se bližata Balibu, mestu kjer so novinarje zadnjič videli žive, lahko le z ogorčenjem in žalostjo opazujeta vojne grozote, ki so jih zakrivile indonezijske vojaške enote. Bolj ko se bližata cilju, bolj jasno postaja, da so možnosti zato, da so novinarji še živi, zelo minimalne.

José Ramos-Horta je Timorski predsednik, ki se je na začetku novega desetletja vrnil v Vzhodni Timor, potem ko so indonezijske enote ob koncu leta 1999 zapustile Timor. O usodi ljudi iz tega področja je bilo zelo malo povedano, in kot pove odlični Anthony LaPaglia, smrt petih avstralskih novinarjev ima veliko večji odmev, kot vse timorske žrtve. In še kako prav ima. Na področju, na katerem se mešajo različni geopolitični vplivi, se je leta 1975 začel spopad, v katerem borci za neodvisnost niso imeli nikakršne možnosti za uspeh. Horta pouči Easta, da je helikopter iz katerega so streljali nanj najnovejši ameriški vojaški helikopter, pa tudi ostalo orožje, ki si ga lasti indonezijska vojska nosi oznako »Made in U.S.A.« Film nas uči tudi, da je vloga človeških življenj za »velike igralce« sekundarnega pomena vedno, ko gre za višje politične interese. Ravno zato so avstralski novinarji bili moteči faktor, ki je imel moč poslati nezaželene novice v svet. Te novice bi utegnile pri navadnih ljudeh iz celega sveta sprožiti obsojanje, kar nebi bilo dobro ne za indonezijske napadalce, ne za njihove zaveznike v senci, ki so za to početje dali zeleno luč. Pozor spojler!!! -Čeprav že od začetka slutimo, da so pogrešani novinarji bili ubiti, je prikaz samega dejanja tako surovo realističen in pretresljiv. Skoraj dokumentaristični pristop v prikazu zadnjih nekaj dni skupine reporterjev ima zelo pristen učinek na gledalca. Balibo je vsekakor film, ki si zasluži našo pozornost in lahko rečem da sem vesel, da sem ga videl.

Ocena: 7.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar