ponedeljek, 3. maj 2010

Defendor (2009)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: Kanada, ZDA, VB
Leto: 2009
Žanri: Drama, Komedija, Krimi
Dolžina: 95 minut,Imdb
Režija: Peter Stebbings
Scenarij: Peter Stebbings
Igrajo: Woody Harrelson, Kat Dennings, Elias Koteas, Sandra Oh, Michael Kelly, Clark Johnson, Alan C. Peterson, Kristin Booth

Verjetno ste že slišali za Supermana, Batmana, Spidermana, Ironmana, Hulka in celo Punisherja. Za najpogumnejšega od vseh naštetih pa verjetno ne. Njegovo superherojsko ime je Defendor (Woody Harrelson), tako kot vsi ostali superjunaki ima tudi navadno ime. Arthur Poppington ali Defendor je delavec v cestnem podjetju, ko pa pade noč sledi preobrazba, s katero Arthur postane Defendor, zaščitnik šibkih, bojevnik za pravičnost, trn v peti malopridnežev. Kot vsi ostali superjunaki, tudi Defendor ima smrtnega sovražnika. Captain Industry je zlovešč kriminalec, ki ga Defendor že dolgo išče, saj je zakrivil smrt njegove matere, v času ko je naš junak bil še v otrok. Defendor v enemu svojih nočnih podvigov pomaga mladi prostitutki Kat (Kat Dennings), potem ko si napačno razlaga odnos Kat in njenega zvodnika (Elias Koteas), ki je v resnici pokvarjeni policaj, ki ime prste vmes, pri večini kriminalnega dogajanja na tem območju. Neustrašno se postavi po robu pokvarjenem policaju in ga po spletu okoliščin tudi premaga. Defendorju zdaj za ovratnik diha ponižani policaj, v svojem skrivališču pa gosti mlado prostitutko, ki jo je strah, da se ji bo razkurjeni zvodnik maščeval. Tako sta se spoznala Defendor in Kat, superjunak in kurba, od katere Defendor v naključnem pogovoru izve, da pozna človeka, ki ga superjunak išče že vrsto let. Captain Industry je namreč bil njen klijent, edina težava je v tem, da so jo na kraj srečanja odpeljali s povezanimi očmi, tako da kraj njegovega prebivališča pozna le približno.

Kanadčan Peter Stebbings se je prvič podpisal pod režijo kakega celovečerca, doslej je delal večinoma za televizijo, ter nastopal v manjših vlogah pri več filmih. Ko mu je za naslovno vlogo uspelo pridobiti Harrelsona, mu je verjetno prišlo na misel, da njegov debi ne bo ostal neopažen. Woody mi je vedno bil všeč. Skoraj vse kar je naredil in posnel se mi je bilo "cool" in Defendor ni nobena izjema. Črna komedija ki je narejena bolj na »easy« spremlja glavnega junaka, ki ima določene psihične težave, ki izvirajo še iz mladostniških dni in so povezane z izgubo matere. Ravno njegove »psihične težave« so njegov največji zaveznik v spopadu z malopridneži. Ko zre v nevarnost Defendor ne čuti strahu, ob pogledu na njegov obraz ne moremo zaslediti kanček dvoma ali pomanjkanja prepričanja v tisto kar počne. Neomajan v svoji nameri, da bo našel krivca za materino smrt in zraven opravil še z vsemi, ki mu bodo stali na poti. Defendor je mali film, ki se je pojavil od nikoder in nas nevsiljivo povabil k ogledu. Simpatično-komičen junak gledalca takoj pridobi na svojo stran, posrečena izbira je tudi Kat Dennings v vlogi mlade prostitutke. Odkritost Defendorja v njegovih pogovorih s psihiatrinjo in njegov čut za dobre in slabe človeške duše, pozitivno vpliva na opazovalca, saj mu pove razloge, zakaj je junak takšen, kot je. Ko ga enkrat razumemo, ga zlahka spodbujamo do konca na njegovi nemogoči misiji. Prikupno in zabavno so besede, ki najbolj opišejo filmček, ki kljub predvidljivo izbranem poteku dogajanja kvalitetno zapolni 90 filmskih minut.

Ocena: 7.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar