ponedeljek, 17. maj 2010

The Damned United (2009)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: VB, ZDA
Leto: 2009
Žanri: Biografija, Drama, Športni
Dolžina: 98 minutImdb 
Režija: Tom Hooper
Scenarij: Peter Morgan, David Peace (roman)
Igrajo: Michael Sheen, Timothy Spall, Colm Meaney, Jim Broadbent, Stephen Graham, Peter McDonald, David Roper

Kako najlažje opisati Briana Clougha, človeka v središču dogajanja tega nogometno obarvanega filma. Mogoče bo pomagalo, če zatrdim, da je Cloughu danes najbolj podoben José Mourinho, zdajšnji trener milanskega Interja, ki je te dni osvojil peti zaporedni naslov nogometnega prvaka Italije, pred tem pa še naslove prvaka Angleške in Portugalske lige, ter  Ligo prvakov in pokal UEFA. Kličejo ga »Special One.« Poleg izjemnega trenerskega znanja ga krasijo dolg jezik in kontroverzne izjave, zaradi katerih je bil že velikokrat kaznovan. Vse to je bil Brian Clough, nekdanji trener Derby Countyja, Leed Uniteda in  Nottingham Foresta. Le da je Murinho bil le 1x evropski prvak, Clough pa dvakrat.

Clougha (Michael Sheen) spoznamo v trenutku ko se pripravlja prevzeti vročo klop Leedsa, takratnega prvaka Anglije. Klop na kateri bo ostal le famoznih 44 dni. Pripoved spremlja sedanjost in preteklost, ki pojasnjuje kako in zakaj se je Clough znašel na klopi angleškega prvaka. Začel je v klubu ki je nastopal v četrti angleški ligi in nato prevzel Derby County, ki se je v tem trenutku nahajal na repu razpredelnice v drugi angleški ligi. Pravzaprav Derby  se je boril za obstanek, zadnjih pet let je životaril v drugi ligi, navijači so izgubili upanje v boljše dni. Nato je prišel Clough in njegov stalni pomočnik in prijatelj Peter Taylor (Timothy Spall). Potem je Derby poznal le pot navzgor. Že na samem začetku je Derby za nasprotnika v FA pokalu dobil takratnega angleškega prvaka Leedsa, ki ga je vodil megauspešni manedžer Don Revie (Colm Meaney), ki še danes velja za najuspešnejšega trenerja Leedsa. Clough je Revija pričakal z navdušenjem, osebno je pripravil slačilnico za ugledne goste in kupil buteljko dobrega vina. Želel je spiti kozarček s človekom, ki ga je izjemno spoštoval in mogoče izmenjati nekaj besed o nogometu.  Toda Don Revie se je takrat obnašal preveč, recimo temu »zvezdniško« in se s Cloughom ni niti rokoval. Ta mu je to hudo zameril in predse postavil zelo težko nalogo. Storil bo vse, da premaga tega naduteža. Že v prvi sezoni na klopi Derbyja je osvojil naslov prvaka v drugi ligi in se promptno preselil v najmočnejšo angleško ligo. V ligo v kateri je kraljeval Leeds in Don Revie. Po toliko letih bo Derby znova igral v prvi ligi. Igral je mila beseda. Derby je raztural, v direktnem obračunu je premagal tudi Leeds in mu odvzel naslov prvaka že v prvi sezoni po povratku med elito. Don Revie je potem dobil službo angleškega selektorja, Clough je po sporu z upravo Derbyja postal trener kluba, ki ga je do tedaj tako preziral, Leeds Uniteda.

Nekaj filmov o nogometu sem že videl, a le redkokateri ima toliko kvalitet, kot jih premore  The Damned United. Glavno vlogo je odigral odlični Michael Sheen, ki je še enkrat dokazal (potem ko je odlično upodobil  Davida Frosta v Frost/Nixon in Tonyja Blaira v Queen) da mu vloge znanih osebnosti odlično ležijo, ter da premore neverjetno sposobnost preobrazbe, s katero izjemno upodobi znanega novinarja, britanskega premiera ali slavnega nogometnega trenerja. Sheen je izjemno ujel Cloughovo osebnost, držo in telesno mimiko. Timothy Spall kot Cloughov pomočnik in Colm Meaney kot njegov najhujši nasprotnik so itak mojstri svojega poklica, tako da je igra celotne ekipe na vrhunskem nivoju. Film natančno in zelo jasno pokaže, kako funkcionirajo stvari v ligaških tekmovanjih, pri tem se dotika motivov kot so, rivalstvo, sovraštvo, osebne zamere. Osvetli odnose v slačilnici in pokaže kako pomembno je, da trener ima podporo slačilnice in dobrega pomočnika vrednega zaupanja. Kakšno vlogo imajo klubski funkcionarji in predsedniki klubov, ter kaj pomeni njihova podpora za trenerja. Če teh stvari nimaš, nič ti ne more pomagati. Zagotovo si pogorel. To je spoznal tudi Clough, ki mu je potem uspel še eden neverjeten podvig. Dvakrat zapored je z Nottingham Forestom osvojil naslov evropskega prvaka. Film ki ga bodo znali ceniti ljubitelji nogometa, zaradi pristnega prikaza ljudi in dogodkov, filmofili pa zato, ker gre za izvedbo na filmsko zelo visokem
nivoju.


Ocena: 8.5/10

2 komentarja:

  1. Se kar strinjam z oceno. Eden boljših filmov z nogometno tematiko. Predvsem mi je všeč to, da ni podcenjujoč do gledalca. Pred kratkim sem si namreč ogledal filma Goal in Goal 2, ki sta navadno sr**je.

    Erik
    http://www.brandsandfilms.com

    OdgovoriIzbriši
  2. Goal pt.I sem še pogledal potem nič več, odzivi so bili preslabi,da bi tratil čas. Prvi film niti ni bil tako slab. Na lagerju imam še "Looking for Eric" baje je dober, samo še čas za ogled moram najti.

    OdgovoriIzbriši