torek, 18. maj 2010

Empire Falls (2005)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2005
Žanri: Drama, Romantični
Dolžina: 197 minut, Imdb
Režija: Fred Schepisi
Scenarij: Richard Russo
Igrajo: Ed Harris, Paul Newman, Joanne Woodward, Philip Seymour Hoffman, Helen Hunt, Robin Wright, Dennis Farina,Aidan Quinn, Theresa Russell, William Fichtner

Empire Falls je na mini-serija, posneta za ameriško tv hišo HBO, nastala po istoimenskem romanu ameriškega pisatelja Richarda Russa. Za ta roman je Russo leta 2002 prejel Pulitzerjevo nagrado. Sam je tudi napisal scenarij in ga priredil za film, na režiseski stolček se je usedel Fred Schepisi (Roxanne, Six Degrees of Separation, It Runs in the Family).

Empire Falls je mestece v katerem vsak pozna vsakogar.  Nekoč živahno in hitro razvijajoče mesto je obstalo v razvoju in času, ko so začele propadati tamkajšnje tovarne, ki so bile gonilne sile gospodarskega razvoje. Vse se je začelo z družino Whiting, ki tudi danes drži celo mesto pod kontrolo. Če sem bolj natančen, glavno besedo v mestu vodi vdova Francine Whiting, lastnica večine objektov v mestu. Francine ima v lasti tudi restavracijo Empire Grill, ki jo zanjo vodi Miles Roby (Ed Harris), človek tesno povezan z družino Whiting, za katero je delala tudi njegova mater. Miles je priljubljen in spoštovan človek, njegova restavracija je glavno zbirališče lokalnih staroselcev. Toda, stvari niso tako idilične kot se zdi na prvi pogled.Nekatere stvari iz preteklosti tarejo Milesa, te pa segajo v njegovo otroštvo in spomine na pokojno mater (Robin Wright). Skozi Milesove spomine, ki jih spremljamo v flashbackih spoznavamo ozadje in razloge ki so odgovorni za situacijo v kateri se je znašla večina likov ki jih obravnava ta film.

Zelo kompleksna zgodba v kateri spremljamo kopico likov (vsak več ali manj ima svojo zgodbo), boleha od počasnega ritma. V prvem delu filma nas pripoved počasi pripravlja na stvari, ki se bodo zgodile v  nadaljevanju, a ko zgodba doseže vrhunec in se te stvari (nekatere zelo tragične) le zgodijo, je učinek na gledalca mlačen, vsaj mene je dogajanje pustilo dokaj hladnega. Celotno zgodbo pa rešuje vrhunska igralska zasedba, ob Ed Harrisu so zraven še Helen Hunt kot bivša Milesova žena, ki bo omožila lastnika lokalnega fitnes studia (Dennis Farina), odlični Paul Newman v vlogi Milesovega očeta, ki je mladost preživel v zaporu in tako zamudil njegovo odraščanje, zdaj je pa starček, ki je vedno v finančnem primanjkljaju in ki se še vedno zelo rad zabava in popiva. Vedno prepričljivi Philip Seymour Hoffman je bil ljubimec Milesove matere, Aidan Quinn, Theresa Russell, William Fichtner so še nekateri nastopajoči. Na žalost, impresivna igralska zasedba, lepo posnet film in vrhunska knjižna predloga ne dosežejo pravega učinka. Končni produkt je le povprečno filmsko doživetje, ki ne izkoristi svojih potencialov.

Ocena: 6.0/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar