petek, 21. maj 2010

Celda 211 (2009)


Slovenski naslov: Celica 211
Drugi naslovi: Cell 211
Država: Španija, Francija
Leto: 2009
Žanri: Akcija, Triler, Drama
Dolžina: 113 minut, Imdb
Režija: Daniel Monzón
Scenarij: Jorge Guerricaechevarría, Daniel Monzón
Igrajo: Luis Tosar, Alberto Ammann, Marta Etura, Carlos Bardem, Félix Cubero, Antonio Resines, Luis Zahera

Juan Oliver je mladenič, ki se pripravlja na novo službo. Je človek z univerzitetno izobrazbo, a je v kriznih časih, ko je zelo težko dobiti dobro službo pripravljen delati karkoli. Zato je tudi sprejel delo paznika v bližnjem zaporu. Dan preden bi moral začeti z delom, se odpravi na informativni obisk, s katerim se bo seznanil z okoliščinami in delovnimi pogoji v zaporu. Kmalu bo postal očka, njegovo nosečo ženo loči le nekaj mesecev do poroda, zato zelo resno jemlje službo, ki bo finančno oskrbela njegovo družino. Ko pride v zapor, ga izkušena paznika odpeljeta na spoznavalno turo, mu razkažeta zapor in pomembna pravila službovanja. Naslednji kadri nas opozorijo da se nekaj pripravlja … Sledi navidez naključna nesreča v kateri je Juan rahlo poškodovan. Toda naključja ni. Gre za sabotažo, v kateri Malamadre, vodja zapornikov, nekronani kralj zapornikov v bliskoviti akciji premaga svojega paznika in sproži neustavljivo serijo dogodkov. V nekaj trenutkih je veliko število najbolj zloglasnih zapornikov osvobojeno iz celic, prestrašeni pazniki nezavestnega Juana porinejo v prazno celico št. 211 in pobegnejo na varno, v naslednji zaporniški blok, ki ga vstaja še ni zajela.Iz minute v minuto je situacija v zaporu bolj napeta, Juan se počasi prebuja iz nezavesti, ko ga pazi eden od Malamadreovih pomočnikov. Kmalu bo mrtev, če zaporniki izvedo, da je novi čuvar. Zato reagira hitro, poročni prstan dol, pas, vezalke, denarnica … Hitro delujoči možgančki mu rešijo življenje, saj se predstavi za pravkar prispelega obsojenca, ki je zaprt zaradi umora. 

Celda 211 ne porabi veliko časa za uvod, graditev zgodbe in likov. Že po 10-ih minutah smo sredi akcije, ko zaporniki prevzamejo nadzor v enem od blokov strogo varovanega zapora Zamora. Če sem na začetku pomislil, da ključna ideja celotnega filma Juanovo preživetje med nevarnimi zaporniki sem se zmotil. V zgodbo se vpletejo tudi trije politični zaporniki. Baski so pripadniki ETE in njihovo začasno bivanje v zaporu, naj bi bila skrivnost. Toda Malamadre je nekako izvohal informacijo o »političnih« in jih spretno izrabil za dosego svojih ciljev. Zdaj je vstaja v zaporu ne le varnostni, ampak tudi politični problem. In kako se v vsem tem znajde Juan? Več kot dobro. S svojimi pronicljivimi opažanji in nekaj pravimi potezami hitro pridobi Malmadreovo zaupanje. Celda 211 se začne z zelo obetavnim zapletom, ki se sprevrže v nekoliko klišejsko dogajanje, ko se v zgodbo začne zapletati noseča Elena (Juanova žena). Po nepotrebnem, saj je suspenza več kot dovolj, Juanovo usodo bi lahko definirali tudi drugače. Juan je prehitro postane pomembna figura med zaporniki.  Sicer mi je nastop Alberta Ammanna (Juan), bil kar všeč v kombinaciji z  Malamadrejevo (odlični Luis Tosar) pojavo in značajem. Film ki je pobral največ goy (španske filmske nagrade) je doživel velik uspeh v domačih kinematografih, neopažen ni ostal niti na mednarodni ravni. Kljub zgoraj naštetim stvarem ki mi niso bile všeč, je Celda 211 dober zaporniško-akcijski-triler, ki s konstantnim dogajanje prisili gledalca, naj mu sledi. Svoje minuse film kompenzira z dinamičnim dogajanjem in dobro igro.

Ocena: 7.0/10


4 komentarji:

  1. ojla,
    Povem le... od zdaj naprej eden mojih najljubših filmskih blogov.
    Na žalost, te prej nisem zasledil, sem pa to popravil in te dodal tudi na moj seznam blogov.
    Še naprej tako množično in hkrati filmsko alternativno.
    lp

    OdgovoriIzbriši
  2. Enako tudi z moje strani. Vse pohvale. :D

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala za podporo obema. Se bom potrudil.

    OdgovoriIzbriši
  4. Pohvale tudi z moje strani, žal mi je, da sem te ujel tako pozno, prej bi se javil ;) Predvsem vizuelno izjemno privlačen blog.

    OdgovoriIzbriši