četrtek, 13. maj 2010

Kick-Ass (2010)


Slovenski naslov: Kick-Ass
Država: ZDA, VB
Leto: 2010
Žanri: Akcija, Drama, Triler
Dolžina: 117 minut, Imdb
Režija: Matthew Vaughn
Scenarij: Jane Goldman, Matthew Vaughn
Igrajo: Nicolas Cage, Aaron Johnson, Lyndsy Fonseca, Mark Strong, Christopher Mintz-Plasse, Chloe Moretz

Anglež Matthew Vaughn se je doslej v filmskem poslu večinoma pojavljal v vlogi producenta,  zadnjih nekaj let pa tudi uspešno režira. Kot producent se podpisal pod filme Guyja Ritchieja (Lock, Stock and Two Smoking Barrels in Snatch), ali denimo zadnji film Michaela Cainea, Harry Brown. Kick-Ass je tretji celovečerec, pri katerem je podpisal tudi režijo, pred tem je režiral še Stardust in odlični Layer Cake. Kot vse kaže, bo režiral tudi najnovejše X-Mene, ki v kina pridejo naslednje poletje.

Dave Lizewski je najstnik ki živi sam z očetom. Tako kot njegova najboljša prijatelja  Marty in Todd, Dave ne sodi v kategorijo popularnih. Lahko bi rekli da je »neviden«, saj se punce ne zmenijo zanj in njegove prijatelje. Fantje najraje prebirajo stripe in debatirajo o tem kako bi bilo če bi tudi sami imeli supermoči. Dave se nekega dne odloči, da več ne bo prenašal nasilja, ter dejstva, da vsi raje obrnejo glavo stran, ko se srečajo z nasiljem in kriminalom. Na spletu naroči zeleno superherojsko obleko in si poimenuje Kick-Ass, ter tako postane neustrašni borec za pravico, zaščitnik šibkih. Težava je le v tem, da Kick-Ass  v resnici nima nobenih supermoči, njegovo smrtonosno orožje sta dve za pretep prirejeni leseni palici. Oblečen v zeleno uniformo se Dave počuti močnejšega in veliko bolj samozavestnega, kar v kombinacij z sposobnostjo prenašanja udarcev predstavlja dobitno kombinacijo. Kick-Ass se po naključju znajde spredi pretepa, v katerem se trojica malopridnežev spravijo na enega človeka, zato se brez pomislekov postavi v bran šibkejšemu, ter ga s pošteno dozo prejetih udarcev tudi ubrani. Vse je nekdo posnel z mobilnikom in postavil na You-Tube. In to je bilo dovolj. Novi superjunak je rojen.

Kako definirati Kick-Ass. Na začetku sem pomislil - ja, to bo še ena najstniška komedija, v kateri se bom komajda nekajkrat nasmehnil. Dave je tista vrsta simpatičnega filmskega junaka, ki zelo hitro vzljubimo. Roko na srce, naloge ki jih mladi superheroj postavi predse, močno presegajo njegove sposobnosti, zato sem se bal, da bo satirični učinek premočen. Nato sta na sceno stopila še Hit-Girl in Big Daddy (Nicolas Cage), človek ki je bil po krivici obsojen zločina ki ga ni zagrešil. Skupaj z 120 cm visoko in recimo, 10-letno hčerko pripravlja vroče maščevanje velikemu mafijskemu šefu D'Amicu. Big Daddy je hčerko natreniral do meja človeških sposobnosti in še malo več. Poleg dejstva, da je  smrtonosno orožje, deklica obvlada tudi širok repertoar zelo sočnih kletvic. Akcijske sekvence z Hit-Girl v glavni vlogi, so le za odtenek manj krvave, kot tiste v Kill-Billu. Tak pristop bo večini verjetno všeč, saj je kri vedno pritegne pozornost. Kot vsak superheroj tudi Kick-Ass ima dekle, ki je sprva sicer bila le prijateljica, saj si je umislila da je Dave gay. In lahko sem hvaležen za to, kajti drugače verjetno nebi videl izjemno lepega oprsja Lyndsy Fonseca. Obrnjena proti kameri, jih pokrije le z rokami (sem se že prepričal, punca je stara 23let, tako da me nihče ne more obtožiti pedofilije). Zaključil sem, da mi je všeč vse videno in da je Kick-Ass film ki utegne biti zanimiv širšem krogu gledalcev. Razigran in zelo komičen. Kick- Ass morate vzeti nekoliko bolj na »easy«,  kot superherojsko satiro in potem se boste verjetno odlično zabavali, tako kot jaz in moji domači .  

Ocena: 8.0/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar