ponedeljek, 16. avgust 2010

The Ghost Writer (2010)


Slovenski naslov: Pisatelj v senci
Država: Francija, Nemčija, VB
Leto: 2010
Žanri: Drama, Misterij, Triler
Dolžina: 128'Imdb 
Režija: Roman Polanski
Scenarij: Robert Harris, Roman Polanski
Igrajo: Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Tom Wilkinson, Kim Cattrall, Olivia Williams, Jon Bernthal, James Belushi, Timothy Hutton

Pisatelj v senci je sprožil velika pričakovanja filmskih sladokuscev po celem svetu. Ko se režije loti nekdo, ki se piše Polanski, drugega ne gre pričakovati. Tukaj ne bom našteval njegovih uspehov in filmov ki so najbolj zaznamovali njegovo kariero, niti se ukvarjal z dogodki iz njegovega zasebnega življenja. Ko jih enkrat šteješ 77, je spoštovanja vredno že dejstvo, da si sposoben posneti takšen film. Pogled na njegovo filmografijo razkriva, kako žanrsko raznovrsten je bil s svojimi filmi. Tokrat se je odločil za politični triler in posegel po zgodbi, ki vleče veliko vzporednic z dogodki iz bližnje preteklosti.

Ewan McGregor je eden najboljših v svojem poslu. Je pisatelj, ki piše knjige za druge, človek ki v roke vzame grobo gradivo in iz njega naredi knjigo. On je eden izmed tistih pisateljev v senci, ki se skriva za novico, da je ta in ta, objavil svojo biografijo. Slavne osebnosti se pogostokrat odločijo za takšno obliko samopromocije, nobena izjema ni nekdanji britanski premier Adam Lang (Pierce Brosnan). Politik je postal tarča hudih kritik in obtožb, zaradi nekaterih političnih odločitev, sprejetih v času svojega predsedovanja vladi. Lang je že napisal osnutek biografije, na katerem je delal drug pisatelj. Mike McAra je izgubil življenje v sumljivih okoliščinah, prekucnil se je čez ograjo trajekta in padel v morje, pozneje je njegovo truplo naplavilo na obalo. Zdaj je McGregorja doletela čast dokončanja Langove biografije, za svoje delo bo prejel zajetno plačilo. Lang je zatočišče pred radovedneži in obtožbami ki dežujejo iz domovine našel v ZDA. Na redko naseljenem otoku živi v strogo varovani  posesti, obkrožen z velikimi ograjami in visoko usposobljenimi varnostniki. Po nekaj dneh spoznavanja z gradivom, Langom in ljudmi ki ga obkrožajo, se pisatelj znajde sredi medijske gonje proti nekdanjemu premieru. Nato po čistem naključju odkrije nekaj nedoslednosti v zgodbi o tem, kako je Lang spoznal svojo ženo. Spoznanje pri pisatelju sproži preiskovalno žilico, slike iz Langove preteklosti, ki jih najde skrite v sobi svojega predhodnika, še dodatno podkrepijo njegove dvome. McGregor je vedno bližje resnici, korak za korakom odkriva koščke preteklosti, ki počasi oblikujejo smiselno celoto, napredek v preiskavi pa pomeni zanj vedno večjo nevarnost.


Pisatelj v senci mi je bil všeč. Več kot dve uri dolg film je vseskozi zanimiv in dinamičen, gledalec je angažiran in koncentriran, Polanski kmalu po začetku vzpostavi napeto ozračje, ki gledalca drži na trnih do samega konca. Obrtna plat filma je nekaj, kar je treba še posebej poudariti in pohvaliti, podobe na zaslonih so vizualno dovršene, prava paša za oči, nekatere rešitve pa pravi mali sladkorčki. Igralske kreacije so prav tako odlične, nekatere je zmotila predvsem  Kim Cattrall, mene niti ne, po drugi strani, tudi njena vloga v filmu ni tako pomembna, da bi bila moteča. Seveda, ne gre za film brez napak, kar nekaj bi jih lahko naštel. Nekatere je zmotil google, druge Cattrallova, tretje izvedba atentata in še kaj bi se našlo. Ne bom zanikal, da bi se v teh primerih dalo najti kakšno bolj ustrezno rešitev, toda te pomanjkljivosti nikakor ne skazijo filma in odličnega končnega vtisa. Če bi že  moral izpostaviti kakšen resnično moteči element, potem bi to bila možnost sojenja kakšnemu od visokih angleških uradnikov (v tem primeru bivšemu premieru). Bivši premier bi moral storiti kaj veliko hujšega, kot izročitev štirih domnevnih teroristov, da bi končal na mednarodnem sodišču v Hagu. No pustimo zdaj to. Veliki avtorji so vedno pod drobnogledom in ker seveda nihče ni popoln, se vedno lahko najde kakšna kost za glodanje. A kot sem že rekel, sigurno vam ne bo žal, če porabite dve uri za ta film, sploh pa če pogledamo trenutno kino ponudbo. Samo eden izmed filmov iz trenutnega sporeda prekaša Pisatelja v senci, vse ostalo kar trenutno lahko vidite, pomeni veliko slabšo izbiro.

Ocena: 8.0/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar