ponedeljek, 19. marec 2012

Chico and Rita, Seeking Justice, Terraferma

Chico and Rita 


Režija: Tono Errando, Javier Mariscal,Fernando Trueba 
Scenarij: Ignacio Martínez de Pisón, Fernando Trueba 
Igrajo: Eman Xor Oña, Limara Meneses, Mario Guerra, Jon Adams 
Leto: 2010 
Trajanje: 94 minut 
Žanr: Animacija, Glasbeni, Romantični Država: Španija, VB 
Država: Španija, VB

Med tremi režiserji te glasbeno-romantične animacije najdemo tudi oskarjevca Fernanda Truebo (Belle Epoque, 1992), ki je pred tem filmom posnel dokumentarec, ki v središče postavi kubanskega glasbenika Bebo Valdesa. Chico in Rita je v največji meri njegovo posvetilo Valdesu, a tudi ostali liki se spogledujejo z znanimi kubanskimi glasbeniki. Film je v osnovi zgodba o nesrečni ljubezni, ki se začne na Kubi, leta 1948. Chico je mlad pianist, ki se zagleda v Rito, mlado in obetavno vokalistko, čudovitega glasu. Kmalu postaneta par v zasebnem in profesionalnem življenju in začneta skupaj nastopati. Rito nato opazi lovec na talente, ki jo želi zvabiti v Ameriko. Po spletu nesrečnih naključij in nesporazumov gresta Chico in Rita narazen. Ona odide v Ameriko in spiše zgodbo o uspehu, Chico ji sledi, a ga hitro ujamejo in deportirajo nazaj na Kubo, tik pred bližajočo se revolucijo. Film z odlično animacijo in glasbo, ki piha na dušo ljubiteljem kubanskih ritmov, ki mu razen povprečne ljubezenske zgodbe, ne morem veliko očitati. (+3) 



Seeking Justice 




Režija : Roger Donaldson
Scenarij:
Igrajo: Nicolas Cage, January Jones , Guy Pearce, Jennifer Carpenter, Harold Perrineau
Trajanje: 105 minut
Leto: 2011
Žanr: Akcija, Drama, Triler
Država: ZDA


Zgodba tega akcijskega trilerja je inštalirana v današnji New Orleans. V središče sta postavljena zakonca Gerard. Will (Cage) je srednješolski učitelj, Laura (Jones) pa nadarjena glasbenica, ki jo nekega večera, na poti domov, napade in posili neznani storilec. Will se nikakor ne more sprijazniti z dejstvom, da storilca verjetno nikoli ne bodo ujeli. Ko ga ogovori uglajen možakar (Pearce) in mu ponudi pomoč pri iskanju in kaznovanju storilca, se Will znajde v resnih dvomih. Neznanec obljublja hitro in učinkovito akcijo, a obenem od Willa zahteva obljubo, da bo na uslugo odgovoril s protiuslugo v prihodnosti. Skrivnostni mož je namreč del razvite organizacije, ki je vzela pravico v svoje roke in se ukvarja s preganjanjem in takojšnjim kaznovanjem znanih prestopnikov. Če Will ponudbe nebi sprejel, potem bi se film končal po 20-ih minutah, kar ni nujno slabo. Namreč, film je iz minute v minuto slabši in ne morem verjeti, da se je pod tako slab film podpisal Roger Donaldson, človek, ki v svoji filmografiji ima naslove kot so The World's Fastest Indian, Thirteen Days, No Way Out, The Bounty… 



Terraferma 



Režija: Emanuele Crialese
Scenarij: Emanuele Crialese, Vittorio Moroni 
Igrajo: Filippo Pucillo, Donatella Finocchiaro, Beppe Fiorello, Mimmo Cuticchio 
Leto: 2011 
Trajanje: 88 minut 
Žanr: Drama 
Država: Italija, Francija 

V bližini majhne sicilijanske ribiške vasice, mladi Filippo in njegov nono med ribarjenjem zagledata ljudi v morju in brez pomisleka ukrepata. Človeku v morju moraš pomagati in ga potegniti iz vode. Tako pravijo nepisana pomorska pravila. Ampak, odkar so ilegalne migracije postale resen problem, veljajo drugačni zakoni. Ko opaziš ilegalce v vodi, po radijski zvezi obvestiš oblasti, počakaš prihod policijskega čolna in mirno opazuješ utapljanje izčrpanih prebežnikov. Terraferma je še en film, ki se posveča problematiki ilegalnih migracij, ko v precep vzame naš odnos do problema in tudi naš odnos do teh ljudi. Tokrat o zadevi spregovorijo Italijani, a se osrednji motiv zgodbe zlahka prenese na katerokoli zahodnoevropsko državo. Ko nas k ogledu filma vabi tako zanimiv plakat, kot ga premore naslovna stvaritev, potem pričakujemo vizualno ugodje. In z vizualno podobo filma sem še kar zadovoljen, nekoliko manj pa z vsebinskimi rešitvami, ki ne zarežejo dovolj globoko v usode prebežnikov in mogoče prav zato na gledalca ne pustijo močnejšega vtisa. 


Ni komentarjev:

Objavite komentar