sreda, 11. julij 2012

Extraterrestre (Extraterrestrial)



Slovenski naslov: Ni naslova
Drugi naslovi: Extraterrestrial
Država: Španija
Leto: 2011
Žanri: Komedija, Drama, ZF
Dolžina: 92',  Imdb
Režija: Nacho Vigalondo
Scenarij: Nacho Vigalondo
Igrajo: Michelle Jenner, Julián Villagrán, Carlos Areces, Raúl Cimas, Miguel Noguera

Španski režiser Nacho Vigalondo  je že s svojim prvim izdelkom, kratkim filmom 7:35 de la mañana (7:35 in the Morning, 2003),  prepričal filmske strokovnjake. Film je, med ostalim, prejel oskarjevsko nominacijo za najboljši kratki film, Vigalondo je bil star komaj 27 let in nemalo je takih, ki so mlademu Špancu napovedovali bleščečo prihodnost. Štiri leta kasneje nam je Vigalondo  ponudil celovečerni prvenec Los cronocrímenes (Timecrimes),  s katerim je potrdil svoj talent in pokazal, da se z izvirno idejo, da doseči veliko. Nato sem lansko leto zasledil poročila o drugem filmu Nacha Vigalonda, ki ga je publika na različnih festivalih fantastičnega filma lepo sprejela in tako še dodatno dvignila moja pričakovanja.    
Igralsko zasedbo te nenavadne znanstvenofantastične komedije sestavlja zgolj pet likov. Najprej spoznamo Julia (Julián Villagrán), ki se nekega jutra zbuja v neznani postelji in se sprašuje, kaj se je sploh zgodilo. Po prekrokani noči se ne spominja ničesar več, zato vstane in začne raziskovati neznano stanovanje. V kuhinji najde mlado, prikupno dekle (Michelle Jenner) in se po tihem veseli, ker je, glede na vse možne (črne )scenarije, končal v stanovanju privlačne mladenke. Njeno ime je Juila in tudi ona se ne spominja ničesar. Tudi ona ne ve, kaj se je, oziroma, ni, zgodilo. Položaj je precej neroden za oba in po začetni zmedi se žurerja hitro domenita, da je najbolje, če Julio čim prej zapusti stanovanje. To bi se tudi zgodilo, če ta še pred odhodom nebi skozi okno opazil nenavadnega prizora - nad mestom lebdi velikanska vesoljska ladja, vse okoliške ulice pa so popolnoma prazne. Telefoni ne delujejo, tv signala ni. Kmalu ugotovita, da je edini vir informacij radio, na katerem se vedno znova vrti posebno obvestilo. Kot vse kaže, so je med njunim spanjem zgodila invazija vesoljcev in mesto je, tako kot številna mesta po celi Španiji, že evakuirano. Prespala sta invazijo in evakuacijo in uradni razglas pravi, da je za tiste, ki so še v mestu najbolje, če ostanejo tam kjer so - v svojih stanovanjih in hišah. Kmalu bosta spoznala, da vendarle nista sama, saj je v sosednjem stanovanju Julijin skriti oboževalec Angel. Stvari se še dodatno zakomplicirajo, ko se na vratih pojavi Julin fant Carlos. Zadnji, peti lik je nespretni televizijski napovedovalec, ki bo v zgodbo vstopil nekoliko kasneje.
Upoštevajoč kratek povzetek vsebine in reputacijo, ki si jo je Vigalondo ustvaril s prvencem Los cronocrímenes, so moja pričakovanja bila bistveno drugačna. Mogoče bi na film bil nekoliko bolje pripravljen, če bi videl kakšen izmed režiserjevih kratkih filmov, ki po besedah tistih ki so jih videli, imajo precej skupnega z njegovim drugim filmom. Kakorkoli, bistvena informacija se glasi - Extraterrestre je v resnici nekoliko nenavadna romantična komedija, ki nima veliko skupnega z znanstveno fantastiko ali dramo. Pozabite na uradne žanrske oznake in mi verjemite na besedo. Vsa povezava s fantastiko je Vigalondova raba zf-momenta, za graditev romantičnega zapleta. Sprva sem bil nekoliko razočaran nad filmom, saj sem dobil nekaj povsem drugega, od tistega, kar sem pričakoval. Razočaran, v tem smislu, ker sem upal na nadgradnjo zanimivega prvenca, bil pripravljen na znanstveno fantastiko in suspenz. Na koncu sem dojel, da z videnim vseeno ne morem biti popolnoma nezadovoljen. Kljub rom-kom prvinam se film lahko pohvali z izvirnim zapletom, solidno situacijsko komiko, dobro igro glavnega igralca in prisotnostjo očem zelo prijazne Michelle Jenner, ki ravno tako zabeleži povsem soliden igralski nastop. Romanca med Julijem in Julijo je dovolj prepričljiva in če film postavim ob bok ameriškim romantičnim komedijam, ugotavljam, da je Extraterrestre še vedno za odtenek boljši od sivega žanrskega povprečja. (-3)
Ocena:



Ni komentarjev:

Objavite komentar