četrtek, 5. julij 2012

Salmon Fishing in the Yemen



Slovenski naslov: Muharjenje v Jemnu
Država: VB
Leto: 2011
Žanri: Komedija, Drama, Romantični
Dolžina: 107' ,  Imdb
Režija: Lasse Hallström
Scenarij: Simon Beaufoy, Paul Torday (knjiga)
Igrajo: Ewan McGregor, Emily Blunt, Amr Waked, Kristin Scott Thomas, Catherine Steadman

V zadnjih dneh sem na meniju imel filme z zelo resno tematiko, ki v prevelikih količinah človeka nekoliko utrudi. Sploh pri takih temperaturah, ko se mi možgani počasi spreminjajo v čigumi, je bil skrajnji čas, da posežem po kakšnem bolj lahkotnem gradivu. Takšnem, ki pred televizor privabi tudi ostale člane gospodinjstva. Izbral sem Muharjenje v Jemnu, film s hecnim, skorajda butastim naslovom. Pri odločanju sem pozabil na čuden naslov, nekaj pozitivih točk je prispevala zanimiva igralska zasedba, pa tudi Lasse Hallström, ki je v preteklosti že večkrat dokazal, da je sposoben posneti dober film. Tako med njegovo filmografijo najdemo Moje pasje življenje (Mitt liv som hund, 1985), Kaj žre Gilberta Grapa (What's Eating Gilbert Grape, 1993) in Hišni red (The Cider House Rules, 1999), če izpostavim le tiste najodmevnejše.
Dr. Alfred Jones (Ewan McGregor) je nepomemben uradnik na Ministrstvu za kmetijstvo, lov in ribolov, ki pri nadrejenih poskuša doseči realizacijo kakšnega izmed svojih projektov, a vedno znova naleti na gluha ušesa. Fred vztraja v nesrečnem zakonu, ki je kmalu po začetni romanci zaplul v dolgočasne vode in postal mešanica rutine in praktičnih prednosti skupnega življenja. Na drugem koncu pripovedi stoji Harriet (Emily Blunt), ambiciozna predstavnica za stike z javnostjo, ki službuje pri premožnem jemenskem šejku, lastniku razkošne graščine na Škotskem, ki jo je ta izbral za svojo evropsko prebivališče. Šejk je med drugim strasten ribič, ki si prizadeva naseliti lososa v jemenske reke, kar bi v sklopu ambicioznega projekta spreminjanja puščave v zeleno oazo, med ostalim, omogočilo tudi muharjenje. In ker je britanska vojska v Afganistanu pomotoma bombardirala mošejo in pobila več nedolžnih vernikov in otrok, britansko zunanje ministrstvo oceni, da bi podpora in pomoč pri realizaciji šejkovega ambicioznega projekta, nekoliko omilila posledice vojaškega poloma. Tukaj v igro vstopi tiskovna predstavnica britanskega premiera (Kristin Scott Thomas), ki naloži oddelku za lov in ribolov kooperacijo in pomoč pri realizaciji šejkovega projekta. Pri realizaciji projekta pa morata združiti moči prav zagrenjeni, vase zaprti Fred in očarljiva šejkova pomočnica Harriet.
Muharjenje v Jemnu je navdihnjen z istoimenska knjižno predlogo britanskega pisca Paula Tordaya. Naslov že na prvi pogled deluje eksotično (da ne bom uporabil kakšne bolj grobe besede), zato sem upal, da se bo Hallström osredotočil na komedijo in poskušal zreducirati melodramo, a se to žal ni zgodilo. Presenečenj ni, saj scenarij Simona Beaufoyja (The Full Monty, Slumdog Millionaire, 127 Hours) ostaja v ustaljenih rom-kom tirnicah, struktura same pripovedi pa v tistih bistvenih točkah ne prinaša nobenega kakovostnega odmika, od stokrat prežvečenih shem. Še več, v nekaterih točkah je zgodba povsem neprepričljiva (precenjevanje Harrietine žalosti za pogrešanim ljubimcem). A to ni edini avto-gol, ki se ga zabijejo snovalci Muharjenja. Povsem nesprejemljiva je izraba tragične usode nepomembnih, brezimenih afganistanskih žrtev, za gonilo kasnejšega romantičnega zapleta. Veliki fuck off pošiljam tudi zamisli o nesramno bogatem šejku in njegovim visokopoteznim načrtom. Po nakupih klubov iz prestižnih nogometnih ligah, so si ti osmislili še en konjiček - muharjenje. Heh, Muharjenje je ena sama žalost, pri katerem so edina svetla točka igralski nastopi Kristin Scott Thomas, Emily Blunt in Ewana McGregorja.
Ocena:


3 komentarji:

  1. maybe it's just me ;)

    Entertainment Weekly - Owen Gleiberman 7.5
    Rolling Stone - Peter Travers 7.5
    (khmm, s tem sem navadno strinjam)
    Philadelphia Inquirer - Steven Rea 7.5
    ReelViews - James Berardinelli 7.5 ....

    OdgovoriIzbriši
  2. Ampak men res ni jasn, kje ti te filme pobiraš. Na mojih torrent sitih ga ni.

    OdgovoriIzbriši
  3. katastrofalno patetičen film

    OdgovoriIzbriši