sobota, 7. julij 2012

Juan de los Muertos (Juan of the Dead)



Slovenski naslov: Vstaja kubanskih zombijev
Drugi naslovi: Juan of the Dead
Država: Kuba, Španija
Leto: 2011
Žanri: Komedija, Grozljivka
Dolžina: 92' ,  Imdb
Režija: Alejandro Brugués
Scenarij: Alejandro Brugués
Igrajo: Alexis Díaz de Villegas, Jorge Molina, Andrea Duro, Andros Perugorría, Jazz Vilá

Vedno ko zasledim film, ki v domačem okolju predstavlja novost, svojevrstne pionirske filmske korake, ki v kinematografijo dotične dežele prinašajo žanrsko raznolikost, se firbčno podam v novo filmsko avanturo, upajoč, da so leta žanrske abstinence akumulirala dovolj zanimivih idej. Juan de los Muertos je uradno deklariran kot prva kubanska grozljivka, pri kateri so za strah in napetost zadolženi živi mrtveci, oziroma epidemija, ki grozi Havano spremeniti v zombi prestolnico sveta. Petdeset let po kubanski revoluciji, ki je na Kubo prinesla komunizem, je pred vrati nova revolucija. Revolucija, v kateri glavne junake ne bodo motivirala politična prepričanja, temveč boj za golo preživetje.
Juan (Díaz de Villegas) in Lazaro (Jorge Molina) sta najboljša prijatelja, ki dneve preživljata v ribarjenju na improviziranem splavu, ali v martinčkanju na strehi stanovanjskega bloka, od kod imata odličen pogled na dogajanje v njuni soseski. Streha je odlično izhodišče za opazovanje vročih sosed ali krajši obisk pri kakšni osamljeni dami. Opazovanje je Lazarova domena, za obiske na domu pa je zadolžen Juan, ki za razliko od svojega najboljšega prijatelja, ima kar nekaj izkušenj z nežnejšim spolom. Pridobivanje »izkušenj« je po vsej verjetnosti botrovalo razpadu njegovega zakona in Juan se mora zelo potruditi, če se želi približati svoji najstniški hčerki. Ko Juan in Lazaro po naključju ubijeta svojega prvega zombija, se pravzaprav niti ne zavedata, kaj se je zgodilo. Kasneje se vedno večje število ljudi začne obnašati nenavadno in gristi vsakogar, ki se jim najde na poti. Neinficirani prebivalci Havane poslušajo obvestila na državni televiziji, v katerih oblasti žive mrtvece etiketirajo za disidente - škodoželjne prišleke iz kapitalistične Amerike. Glavni namen takšne akcije je destabilizacija komunistične oaze v neposredni bližini najmočnejše kapitalistično-imperialistične države. Zombijev je vedno več in številne družine ne vedo, kaj storiti z družinskimi člani, ki so se čez noč spremenili v nevarne stvore. Sredi naraščajočega kaosa Juan in Lorenzo dobita zanimivo zamisel. Ustanovila bosta manjše podjetje, ki bo, ob simboličnem denarnem nadomestilu, poskrbelo za odstranitev nadležnih družinski članov.
Že sam naslov prve kubanske zombi komedije jasno pove, od kod so ustvarjalci črpali inspiracijo. Kubanski film je v prvi vrsti poklon Wrightovi Zori neumnih mrtvecev (Shaun of the Dead, 2004) in Romerovi klasiki Zora živih mrtvecev (Dawn of the Dead, 1978). Obenem je v satiričnih elementih mogoče zaslediti tudi vpliv zgodnjih stvaritev Petera Jacksona. Juan de los Muertos je drugi celovečerec v Argentini rojenega kubanskega režiserja Alejandra Bruguésa, ki je podpisal tudi scenarij. Osebno mi splatter moment ni ponudil nič novega, v tem segmentu Juan pravzaprav sodi v nekakšno sivo povprečje in če med orožji nebi bilo samostrela v rokah nerodnega Lorenza, mi v spominu verjetno nebi ostalo prav veliko zanimivih prizorov. To pomanjkljivost »Juan« kompenzira z zelo všečnim humorjem, zanimivo politično satiro in v prvi vrsti, všečnostjo glavnih protagonistov. Juan in Lazaro sta junaka, ki nam iz minute v minuto vedno bolj lezeta pod kožo, njuna interakcija je ves čas zelo zanimiva, a tudi pomembnejši stranski liki dobijo ravno dovolj prostora in osebnosti, da lahko govorimo o dobro izbalansiranih igralskih nastopih. Brugués v zgodbo vplete tehten politično-socialni komentar, na koncu ne pozabi niti na nacionalni ponos. Juan of the Dead bo všeč vsem, ki ljubijo kombinacijo krvi in humorja, ob opombi, da sem največ užitka našel, v komični komponenti filma. Kakorkoli, kubanski izlet v horor je celota, ki je brez zadržkov uvrščam, med ogleda vredne izdelke.


Ocena:




3 komentarji:

  1. Malo sem brskal, pa ne najdem angleških podnapisov za tole nikjer. Mi lahko poveš kje si jih našel? Če ne govoriš špansko seveda :)

    LP

    OdgovoriIzbriši
  2. Poišči ViP3R relis, ta ima vžgane angleške podnapise.

    Prav imaš

    Yo no hablo español

    OdgovoriIzbriši
  3. Že dobil.

    Hvala.

    OdgovoriIzbriši