ponedeljek, 22. oktober 2012

LIFFE 2012




Pred nekaj dnevi je objavljena programska shema 23. ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala, na katerem bodo zavrteli 97 dolgometražnih in 13 kratkometražnih filmov. Festival bo v sredo, 7. novembra odprl grenko – sladki Angelski delež (The Angel's Share) velikana britanskega in evropskega filma Kena Locha. Med pestro ponudbo zanimivih filmov najdemo številne nagrajence z najpomembnejših filmskih festivalov in tudi letos sem potreboval kar nekaj časa, da sem uskladil vse termine in se odločil, katerim naslovom dati prednost. Poglejmo, kaj nas čaka v posameznih programskih sklopih. 

PERSPEKTIVE

Začel bom z uradno tekmovalno sekcijo, v kateri najdemo filme mladih režiserjev, med katerimi bo žirija izbrala dobitnika glavne festivalske nagrade. Najbolj kontroverzen film v tekmovalni sekciji je zagotovo srbski Klip (R: Maja Miloš, 2011), o katerem sem že pisal (zapis najdete tukaj). Med zanimivejše naslove zagotovo sodi tudi predstavnik ameriške neodvisne produkcije, zmagovalec Sundancea in film, ki so ga opazili tudi v Cannesu -  Zveri južne divjine (Beasts of the Southern Wild, Benh Zeitlin), širnem občinstvu pa utegne biti zanimiva tudi Mlada noč, prvenec našega mladega režiserskega upa Olma Omerzuja. Otrok iz zgornjega nadstropja (L'Enfant d'en haut) je še en naslov, o katerem sem že pisal, ki je vsekakor vreden pozornosti. Zanimivo gradivo bi lahko bila tudi izraelska drama Specialec (Ha-Shoter) in argentinska psihološka drama Zunaj (El Campo). 

                                                                                      Beasts of the Southern Wild

KRALJI IN KRALJICE 

V tej sekciji, namenjeni uveljavljenim mojstrom sedme umetnosti je uvrščeno 15 filmov, med katerimi z največ zanimanja pričakujem Paradiž: Ljubezen (Paradies: Liebe), prvi del t.i. Paradiž trilogije iz delavnice Ulricha Seidla, enega najzanimivejših avstrijskih avtorjev. Znova bo z nami tudi hiperaktivni Werner Herzog, z dokumentarcem Srečni ljudje v tajgi (Happy People, a Year in the Taiga), ljubitelje razkošnih kostumov pa bo zagotovo zanimala zgodovinska drama Zbogom kraljica (Les adieux a la reine, Benoit Jacquot). Trofejni režiser Carlos Reygadas je za svojo dramo Post Tenebras Lux prejel cansko nagrado za režijo in zanimivo bo videti, kaj nam je tokrat pripravil enfant terrible mehiške kinematografije. Nas svoj račun bodo prišli spoštovalci  južnokorejskega režiserja Hong Sang-sooja, saj bodo v tej sekciji zavrteli dva njegova filma - letošnji V tuji deželi (In Another Country) in lansko Vrnitev v Seul (The Day He Arrives).

                                                                                                         Paradise: Liebe

PANORAMA SVETOVNEGA FILMA

Rja in kost (Rust and Bone) Jacquesa Audiarda je film, ki se mu najbolj veselim v tem programskem sklopu, na istem seznamu pa najdemo kar nekaj zelo zanimivih naslovov. Otroci Sarajeva (Djeca) je drugi celovečerec bosanske režiserke Aide Begić, ki je me je navdušila s svojim prvencem Sneg in posebna omemba na letošnjem Cannesu je vsekakor dobro znamenje. Hrvaški Ljudožerec Vegetarijanec (Ljudožder vegetarianac) je prav tako film vreden pozornosti (glej zapis), zelo obetavno delujejo tudi britanski Kriki groze v zvočnem studiu (Berberian Sound Studio) in avstralski kandidat za oskarja Lore (R: Cate Shortland). Med zanimivejše naslove bi uvrstil še iransko dramo Skromnost je lepa čednost (Modest Reception) in irsko dramo Hiša lutk (Dollhouse).

                                                                                                           Rust and Bone


PREDPREMIERE

Tradicionalna najmočnejša sekcija festivala, v kateri najdemo filmske vrhunce, odkupljene za predvajanje na domačem trgu, tudi letos ponuja veliko zanimivih filmov, med katerimi verjetno najbolj izstopata canski in beneški zmagovalec. Hanekejeva Ljubezen (Amour) in Kim Ki-dukova Pieta, ki je naknadno nadomestila odpovedanega Gospodarja (The Master), sta verjetno filma, ki bosta pritegnila največ pozornosti. Otvoritveni Angelski delež (The Angel's Share) Kena Loacha je film, ki ga želijo videti mnogi, podoben status pripada  tudi novemu filmu Walterja Sallesa Na Cesti (On the Road). Najodmevnejši nemški film tekočega leta je Barbara (R:Christian Petzold), zelo zanimiv pa je tudi Daleč za griči (Beyond the Hills), novi izdelek Cristiana Mungiuja, ki na svojem kontu že ima cansko nagrado za najboljši scenarij. Vredni pozornosti  so zagotovo tudi Holy Motors Leosa Caraxa, Argo, novi režiserski poskus Bena Afflecka, Ne! (No) čilskega režiserja Pabla Larraina, Resničnost (Reality) Mattea Garroneja, portugalski Tabu in Skriti adut (Dark Horse), novi film ameriškega mojstra bizarnega Todda Solondza. 

                                                                                                       Beyond the Hills


OSTALE SEKCIJE

EKSTRAVAGANCA nas je pred velika platna vedno mamila z bolj »eksotičnimi« vsebinami in je kot taka edina priložnost, za ogled podobnih filmov v primarnem cinefilskem okolju (vsaj pri nas). Užitek gledanja filmov kot so: Racija (The Raid), Rumeno morje (The Yellow Sea) ali prvega kubanskega izleta v žanr grozljivke, Vstaja kubanskih zombijev (Juan of the Dead) na velikem platnu, je vsekakor posebno filmsko doživetje. 
Nostalgijo bo zbujala sekcija RETRO: FILM CESTE, v sklopu katere bodo zavrteli klasike cestnega filma. Goli v sedlu (Easy Rider), Avto smrti (Vanishing Point), Peklenski asfalt (Two-Lane Blacktop), ali Živijo ponoči (They Live by Night), so le nekateri naslovi, zaradi katerih se izplača obiskati dvorano Slovenske kinoteke. V fokusu sekcije POSVEČENO sta se letos znašla Francoz in Italijan, Leos Carax in Matteo Garrone, šest filmov je uvrščeno v sekcijo KINOBALON namenjeno mladim filmoljubom, v dveh sklopih sekcije SVET NA KRATKO pa bomo lahko videli 13 kratkometražnih filmov. 

                                                                                                                    The Raid



Podrobnejšo predstavitev filmov z napovedniki vred najdete na uradni spletni strani festivala.

4 komentarji:

  1. Ker zaman čakam odgovor na mail, napišem tukaj: željno pričakujem(o) zapis o letošnjem LIFFE-u...

    OdgovoriIzbriši
  2. Sorry, Mail bolj redko odprem. Zapis v pripravi. Objavljeno bo do petka.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ok, hvala! Upam, da karte za najboljše ne bodo že razprodane...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaz sem že kupil karte in za vse izbrane je bilo na voljo še kar nekaj prostih mest, edino je Filth bil razprodan v tistem prvem terminu ...

      Izbriši