sreda, 19. februar 2014

Mayor [The Major] (2013)


Slovenski naslov: Načelnik
Drugi naslovi: The Major
Država: Rusija 
Leto: 2013
Žanri: Akcija, Krimi, Drama
Dolžina: 99', Imdb
Režija: Jurij Bikov
Scenarij: Jurij Bikov
Igrajo: Denis Švedov, Irina Nizina, Ilja Isajev, Jurij Bikov


Na priljubljenem spletišču YouTube so posnetki z ruskih cest ena izmed najbolj priljubljenih kategorij in vsi, ki ste kdaj videli kakšen izmed teh prispevkov, najbrž veste, kako kaotične so razmere na ruskih cestah. V luči tega spoznanja tudi osnovni zaplet izpod peresa Jurija Bikova deluje kot povsem realna možnost. Uvod v zgodbo je klic iz bolnice, s katerim  policijskega načelnika Sergeja Soboleva obvestijo, da so njegovo soprogo že odpeljali v porodno sobo. Sergej se usede v svoj prestižni terenec in pritisne na plin. Zimski je čas in ceste so zasnežene, toda Sergej na da veliko na spoštovanje cestno-prometnih predpisov. Drvi po poledeneli cesti, se spušča v nevarna prehitevanja in tako ogroža svoje in življenja drugih. Tudi kritična situacija, ki se ji za las izogne, zanj ni dovolj dober opomin. Nadaljuje z brezglavo vožnjo, ki se bo če nekaj kilometrov tragično končala. Hitro se približuje označenem prehodu za pešce, na katerem v tem trenutku cesto prečkata mati in njen sedemletni sinček. Par sekund kasneje dvotonska drveča mašina zadane krhko otroško telo. Fantek je takoj mrtev, nepoškodovana mati pa v stanju šoka strmi v  grozovit prizor. Sergej izstopi iz vozila. Razmišlja hitro. Načelnik ima samo dve možnosti: lahko prizna krivdo in odsluži predpisano kazen, ali pokliče svoje ljudi na policiji in poskuša prikriti svoj zločin. Odloči se za drugo opcijo in na kraj dogodka kmalu prispejo izbrani sodelavci, ki začnejo z ogledom kraja nesreče. Za izkušenega policista je prirejanja poročila o nesreči sila preprosta reč. Sergej in njegovi pomagači s tem sprožijo verižno reakcijo, ki bo vsem vpletenim prinesla še več gorja. 
Načelnik je drugi celovečerec ruskega  režiserja Jurija Bikova, ki je pritegnil nemalo pozornosti v canski sekciji Teden kritike (najstarejša vzporedna sekcija canskega festivala, v kateri svoje filme predstavljajo debitanti in tisti, ki so pred tem posneli le en film). Bikov je večino pomembnejših zadolžitev pri snemanju filma opravil sam. Poleg režije in scenarija je obetavni Rus film sam zmontiral, zanj napisal glasbo (ki ni slaba, a je za moj okus na trenutke preveč sugestivna) in v njem odigral eno izmed pomembnejših vlog (Paša). Avtor za kraj dogajanja izbere manjše rusko mesto, ki je ustrezen kraj za seciranje razmer v sodobni ruski družbi. Demokracija, človekove pravice in enakost pred zakonom so vrednote, na katere prisegajo vsi, vendar si oblastniki pri spoštovanju teh načel v praksi dovoljujejo precej velika odstopanja. Vse te pravice so načelno spoštovane, a le do trenutka dokler iste ne pridejo v navzkriž z njihovimi interesi. V takih primerih so običajno poteptane pravice šibkejšega, skoraj praviloma malega človeka, ki večino časa molče prenaša neenakost in poniževanja. Vse dokler sistem od njega ne zahteva ultimativno žrtev — v tem primeru je to življenje otroka. Ob ogledu film se poraja vprašanje, kje so meje sprejemljivega? Kje je tista razmejitvena črta, do katere je posameznik pripravljen tolerirati sistemsko nasilje in nepravičnost? Ali v delovanju sistema proti posamezniku razen človečnosti sploh obstaja kakršnakoli ovira, ki lahko prepreči zatiranje? Bikov jasno in dokaj precizno pokaže, na kakšen način funkcionirajo klike znotraj sistema, relacije znotraj teh interesnih skupin, od najnižjih nivojev (prometnega policista), pa vse do tistih najvišjih (šef policije, župan). Zanimiv aspekt zgodbe predstavlja motiv upora enega izmed vidnih članov privilegirane  skupine, ki s prebujeno vestjo poskuša ustaviti delovanje sistema, a na koncu tudi sam postane njegova žrtev. Načelnik zelo dobro funkcionira kot triler, nekoliko slabše pa se odreže v segmentu drame in karakterizacije. Po moji oceni je najbolj problematična točka pripovedi nepričakovana preobrazba načelnika. Njegov moralni kompas, ki sprva sploh ne deluje, naenkrat začne brezhibno delovati, ta sprememba pa je dokaj površno utemeljena. Načelnik je kljub temu film na mestu, ki nam jasno sporoča, da je sistemska korupcija eden izmed največjih sovražnik vsake družbe. (+3)


Ocena:


2 komentarja:

  1. Odlična recenzija. Z vsem se strinjam, le oceno bi mu jaz dal 5. Meni je tudi nekoliko manjkala utemeljitev spreobrnjenja, vendar je po drugi strani za spremembo pogosto dovolj (ko je teren pripravljen) neka malenkost in mogoče je v tem primeru zadosti spoznanje, da bo dobil/ je dobil otroka?

    OdgovoriIzbriši