sreda, 21. november 2018

The Favourite (2018)

Emma Stone in The Favourite (2018)


Slovenski naslov: Najljubša
Država: Irska, VB, ZDA
Jezik: angleščina
Leto: 2015
Žanri: drama, biografija
Dolžina: 119',  Imdb 
Režija: Yorgos Lanthimos
Scenarij:  Deborah Davis, Tony McNamara
Igrajo: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz, Nicholas Hoult,Joe Alwyn



Podočnik, Alpe, Jastog in Ubijanje svetega jelena so naslovi, ki so Yorgosa Lanthimosa promovirali v mojega najljubšega Grka. Nekonvencionalnost njegovih zgod in unikaten, kot katran črni humor, sta postala njegov zaščitni znak in posebnost, zaradi katere so njegovi filmi štrleli iz mase povprečnih izdelkov. Scenariji za vse omenjene filme so nastali v sodelovanju z rojakom Efthymisom Filippoujem, ki je scenaristično sodeloval še z Babisom Makridisom (L, Pitty) in Athino Rachel Tsangari (Chevalier). Najljubša je tako prvi film, za katerega Lanthimos ni scenarija napisal bodisi sam, bodisi v sodelovanju s Filippoujem,  saj je ta naloga zaupna  Deborah Davis in Tonyju McNamari.

Anglija je na začetku 18.stoletja bila v vojni s Francijo, angleški prestol je zasedela kraljica Ana (Olivia Colman). Ob kraljičinem slabotnem zdravju glavno besedo na dvoru ima njena dolgoletna svetovalka in prijateljica lady Sarah (Rachel Weisz), ki s sugestijami in vplivom na kraljičine odločitve ima odločilno vlogo pri malodane vseh pomembnejših zadevah v državi. Nekega dne na dvor prispe nova služkinja Abigail (Ema Stone), sicer daljna sorodnica lady Sarah, ki z njeno pomočjo želi popraviti svoj materialno-socialni status. Abigail namreč prihaja iz nekoč premožne družine, ki je po krivdi  hazarderskega očeta izgubila premoženje in ugled. Hitro postane jasno, da mladenka ves čas hlini ponižnost z zgolj enim namenom – priti čim bližje kraljici. Vrata njenih soban ji odpre zeliščni pripravek, ki pomaga pozdraviti razne na kraljičinih nogah. Lady Sarah počasi spoznava, da je v daljni sorodnici dobila resno konkurentko, ki je pripravljena storiti vse, da postane Anina posebna (najljubša) zaupnica. 

Zgodba je torej zgrajena okoli treh ženskih likov in boja za čim boljšo pozicijo ob kraljičini postelji, (ali v postelji, če sam bolj direkten), za katero se je lady Sarah nepričakovano prisiljena boriti z ambiciozno mlajšo nasprotnico. Spletke se lahko začnejo, in v le-teh manj pomembne vloge igrajo tudi nekateri moški liki (še najbolj zapomljiv je Nicholas Hoult). Lanthimos se je z Najljubšo konkretno približal mainstreamu in posnel svoj najbolj konvencionalen film doslej. Značilno čudaškost likov in zgodbe so nadomestili bolj vsakdanji liki, z bolj konvencionalnimi vedenjskimi vzorci. Za kostumsko zgodovinsko dramo je film v svojih najboljših elementih še vedno dovolj netipičen – predvsem na račun iskrivih, komičnih dialogov in ljubezenskega trikotnika, ki že zavoljo obravnavanega zgodovinskega obdobja prinaša kontroverzo. Najljubša je tudi imeniten igralski dosežek, predvsem terceta ženskih likov, med katerimi še posebej velja izpostaviti Olivio Colman, ki je izjemno odigrala slabotno, pogosto osamljeno, v lastno nesrečo zatopljeno kraljico, ki občasno zna pokazati tudi nekaj odločnosti (napovedujem oskarjevsko nominacijo za glavno žensko vlogo). Izkušnja je vsekakor bila zabavna, vendar sem vseeno malce nezadovoljen, ker se je Lanthimos odločil posneti film, ki bi ga, roko na srce, lahko posnel tudi nekdo drugi. Filme, kakršne je doslej delal Grk, ni snemal nihče in v tem smislu smo s tem filmom nekaj izgubili. Nekaj, kar upam bomo dobili nazaj, že z Lanthimosovim naslednjim filmom.


Ocena



Ni komentarjev:

Objavite komentar