četrtek, 2. september 2010

Salt (2010)


Slovenski naslov: Salt
Država: ZDA
Leto: 2010
Žanri: Akcija, Misterij, Triler
Dolžina: 100', Imdb
Režija: Phillip Noyce
Scenarij: Kurt Wimmer
Igrajo: Angelina Jolie, Liev Schreiber, Chiwetel Ejiofor, Zoe Lister Jones, Yara Shahidi, Gaius Charles

Phillip Noyce v kombinaciji z najbolj prepoznavno igralko današnjice Angelino Jolie je zamisel, ki je že v začetku producentom obetala uspešen projekt in krepko pozitiven zaključni račun. Avstralec na režiserskem stolčku je že dokazal, da obvlada posel (Rabbit-Proof Fence, Clear and Present Danger, The Saint, Patriot Games), toda pri tem projektu, Noyce sigurno ni bil ključna figura. To breme je nase z lahkoto prevzela Angelina, ki se je v zadnjih letih profilirala v vodilno igralko akcijskih filmov, v katerih je glavni junak ženska. Težko bi našli drugo igralko, ki se ji lahko približa na tem področju, mogoče Milla Jovovich s svojo franšizo Resident Evil, vse ostale so daleč za njo.

Evelyn Salt je agentka CIE,  ki je dokazala, da lahko prenese ujetništvo in številna mučenja, ne da bi sovražnik iz nje izvlekel kakšno informacijo. Sposobna in zelo spoštovana od kolegov, Evelyn sodi med najboljše, kar ima CIA. Rutinsko zaslišanje ruskega vohunskega prebežnika, ki je pripravljen ponuditi pomembno informacijo Američanom, naenkrat postavi Saltovo v vlogo glavne osumljenke. Ruski vohun zatrjuje, da bo prav ona umorila ruskega predsednika, ko se bo ta udeležil pogrebne slovesnosti, v čast preminulega ameriškega podpredsednika. Evelyn se zaveda, kaj takšne obtožbe pomenijo, zato se brez pomisleka poda na beg. Zdaj se sprašujemo ali je Evelyn pobegnila zato ker je kriva, ali zato ker želi dokazati svojo nedolžnost. V obeh primerih je obilo akcije zagotovljeno.

Dejstvo, da je vloga ki jo je odigrala Angelina Jolie sprva bila napisana za moškega (baje za Toma Cruisa), le potrjuje, da se Angelina nahaja na vrhuncu slave in da marsikateri projekt zgodba o uspehu samo zato, ker je ona privolila v sodelovanje. Priznam, da mi je ta zvezdniški pomp vedno zbujal določeno mero odbojnosti, Angelina ni nobena izjema. Zavedam se, da ti občutki verjetno nekoliko vplivajo na mojo predstavo in vtise o filmih v katerih igra, vendar ne v takšni meri, da bi zgrešil bistva. Bistvo je, da Angelina ni slaba igralka in tudi v tem filmu se je dobro odrezala. Ta aspekt filma drži vodo, tudi luknje v scenariju niso tako izrazito moteče. Akcijski trilerji so itak večinoma zasnovani tako, da v vrtinec dogajanja potegnejo gledalca in mu ob visoki dinamiki preprečujejo odvečno razmišljanje. Akcijske sekvence so dobre in zabavne, predvidljiv končni preobrat pa nekaj, kar lahko toleriram. Toda ne morem tolerirati tega, da ena sama oseba (pa ne zato, ker gre za žensko), lahko vstopi v najbolj varovane objekte na svetu, sama gre nad najboljše agente kar ji država premore, tem pa se tresejo gate že ko jim pride na misel, kdo koraka proti njimi. Celo takrat, ko jih varujejo neprebojna stekla in debeli armirani zidovi. Akcija je nujna sestavina akcijskega filma, toda nikoli ne bom pristaš načela »akcija za vsako ceno.« Če filma ne vidite, ne boste zamudili nič pomembnega, če pa imate preveč časa Salt sigurno ni najslabša izbira.

Ocena: 5.5/10

2 komentarja:

  1. Rabbit-Proof Fence si oglej če še nisi, to je njegov vrhunec, dober mi je bil tudi The Quiet American.

    OdgovoriIzbriši
  2. Popolnoma enako oceno bi mu prisodil tudi sam. Se strinjam z vsem.

    OdgovoriIzbriši