ponedeljek, 15. marec 2010

The Box (2009)

Slovenski naslov: Škatla
Država: ZDA
Leto: 2009
Žanri: Drama, Misterij, ZF, Triler
Dolžina: 115 minut,  Imdb 
Režija: Richard Kelly
Scenarij: Richard Kelly po kratki zgodbi Richarda Mathesona
Igrajo: Cameron Diaz, Gillian Jacobs, James Marsden, Frank Langella, Michael Zegen, Celia Westonn, James Rebhorn

Režiser in scenarist Richard Kelly je posebnež. To je zdaj že jasno, po njegovem tretjem celovečercu The Box. Za tiste malo manj informirane, kronologija. Najprej je posnel zdaj že kultni Donnie Darko (2001), nato Southland Tales (2006) in nazadnje The Box (2009). Kelly se tudi v svojem tretjem filmu ne odpoveduje svojemu značilnem stilu, ki je njegov zaščitni znak.Dogajanje nameščeno v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja, scenografsko zvesto sledi duhu takratnega časa, ob seveda značilni »Kellyjevski« atmosferi.

Zgodaj zjutraj družino Lewis zbudi zvonec. Nekdo je na vhodnih vratih, a ko Norma (Cameron Diaz) odpre, pred vrati najde le kartonsko škatlo. Opazi tudi avto, ki se počasi  odpelje po ulici. Lewisovi so tričlanska družina, ob Normi je tu še njen mož Arthur (James Marsden) in približno desetletni sin. Družina se zbere okoli nenavadne nenaslovljene pošiljke. ko jo odprejo, v notranjosti najdejo črno leseno škatlo z rdečim gumbom. Zraven škatle je sporočilo, ki pravi, da se bo človek, ki je škatlo pustil pred vrati, v kratkem oglasil in razložil pomen nenavadnega zavitka pred vrati. In res se na vrati pojavi človek močno deformiranega obraza. Predstavi se kot Arlington Steward (Frank Langella) in Normi predstavi neverjetno ponudbo. Če je pripravljena pritisniti rdeči gumb na škatli, se bodo zgodile dve stvari. Kot prvo, če bo pritisnila gumb, dobila bo 1 milijon neobdavčenih dolarjev, kar je vsekakor mikavno. Druga stvar ki se bo zgodila, pa je nekoliko manj mikavna, pravzaprav  je kar temačna. V trenutku, ko bo gumb pritisnjen, bo nekdo ki ga družina Lewis ne pozna umrl. Norma dobi 24 ur za premislek in 100 dolarjev za gostoljubje. Če gumba ne bo pritisnila, stotaka  lahko obdrži, če gumb pritisne se bo g. Steward vrnil in ji izročil aktovko z denarjem.


                       
Kelly je  relativno mlad režiser, ki se je odločil za neko vizijo, ki jo je kot zaenkrat kaže pripravljen dosledno spoštovati. Vizijo, ki je prav zaradi svoje drugačnosti in izvirnosti vredno pozdraviti. Tudi tokrat so v filmu prisotni deli, ki jih povprečen gledalec (kamor štejem tudi sebe) ne razume. A nič zato, film zato premore dele ki so zelo razumljivi, logični i celoto ki zadovolji potrebo gledalca po odgovorih na zastavljena vprašanja. Film se začne zelo obetavno, s pravo dozo misterije in suspeza, ki pritegne gledalca. Cela zamisel škatel, ki lahko odloča o človeških usodah se mi zdi kar zanimiva. Glavna junakinja se itak odloči, da bo pritisnila rdeč gumb. Čeprav ji nebi bilo treba. Iz videnega je razvidno, da družina ne živi v pomanjkanju. A kot verjetno sami veste, denarja nikoli dovolj. Iz zanimivega zapleta se zgodba prelevi v futuristično-psihološko imaginacijo, ki vključuje vpletenost vlade in višjih sil, ter obupne poskuse zakoncev, da razrešijo misterij. A, kot nam je verjetno jasno, do tega ne bo prišlo. In takrat je na vrsti odličen zaključek, ki vse pojasni in postavi stvari na svoje mesto. Zaključek v katerem bi Arthur lahko skrivnostnemu mogočnežu, ki ga je upodobil odlični Frank Langella odpihnil možgane. Pa kar bo naj bo. Toda Arthur tega ne naredi. Kajti Arthur in Norma sta padla na izpitu že zdavnaj. Že na samem začetku filma. Takrat je bila zapisana njihova usoda. Če bi osrednji del filma bil nekoliko bolj po mojem okusu, bi končna ocena lahko bila precej višja. Tako je takšna kot je.

Ocena: 6,5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar