četrtek, 18. marec 2010

Sunshine Cleaning (2008)

Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2008
Žanri: Komedija, Drama 
Dolžina: 91 minut, Imdb
Režija: Christine Jeffs
Scenarij: Megan Holley
Igrajo: Amy Adams, Emily Blunt, Alan Arkin, Jason Spevack, Steve Zahn, Mary Lynn Rajskub, Clifton Collins Jr.

Amy Adams je zelo dejavna zadnje čase. Pojavlja se v čedalje več filmih, trenutno je v domačih kinih na sporedu Leap Year (Prestopno leto). Lahko se pohvali z dvakratno oskarjevsko nominacijo za stransko vlogo (Doubt 2008, Junebug 2005), zadnje čase pa čedalje več glavnih vlog dopolnjuje njeno filmografijo. Eden takih je nizkoproračunski Sunshine Cleaning, pod režijo se je podpisala dokaj neznana Novozelandčanka Christine Jeffs.

Rose Lorkowski (Amy Adams) je nekoč bila cheerleaderka številka ena. Hodila je s kapetanom nogometnega moštva, pred njo je bila svetla prihodnost. Deset let kasneje je Rose hišna pomočnica z izvenzakonskim otrokom Oscarjem. Še vedno hodi z nekdanjim kapetanom nogometnega moštva Macom (Steve Zahn), le da je ta zdaj poročeni policijski detektiv, Rose pa njegova ljubica. Sestra Norah (Emily Blunt), živi doma pri ovdovelem očetu Joeju (Alan Arkin), ki tudi v jeseni svojega življenja ne zanemarja podjetniško žilico in še vedno ima visokoleteče plane. Norah po drugi strani še vedno ne ve, kaj bi počela s svojim življenjem in se še vedno »išče«. Ker je Oscar nekoliko po svoje »nasajen« otrok, njegov mama Rose ima konstantne probleme s šolsko upravo. Po nizu incidentov odgovorni na šoli sporočijo naj raje poišče kakšno privatno šolo za svojega otroka, saj je po njihovem očitno da otrok potrebuje »specialno-strokovno« pozornost. Rose se pogleduje s službo, ki jo je predlagal Mac in sicer čiščenje prizorišč zločinov, pravzaprav umorov in posmrtnih ostankov. V angleščini na kratko »cleaner« je služba, ki bi zelo pomagala Rose, da se postavi na svoje noge. Ker je Norah pravkar bila odpuščena iz  restavracije s hitro prehrano, ji Rose ponudi mesto pomočnice pri čiščenju »ostankov.« 

                                        
Sunshine Cleaning je mali film o vsakdanjih življenjskih tegobah navadnih ljudi. Osredotoča se družino Lorkowski, ki se nekako vsak na svoj način ubadajo z izgubo žene in matere, ki je pred leti naredila samomor. Toplosrčen film, ki zadane prave note in nam postreže z zelo prepričljivo predstavitvijo likov. Ustvarjalci so se v pravi meri posvetili tudi graditvi stranskih likov, ter njihovih značajev. Odlično delo sta opravila tako  Steve Zahn, kot Clifton Collins Jr. Še bolj sta me navdušile filmski sestri Adamsova in Bluntova, ki naravnost blestita v svojih vlogah. Letos so tudi kritiki prepoznali vrhunsko igralko v  Emily Blunt in ji podelili Zlati globus za vlogo kraljice Victorie v filmu The Young Victoria. Nizkoproračunski film o resničnih čustvih, pomenu družine in čistilnem servisu Sonček, ki se ukvarja z nekoliko bolj zahtevnimi čiščenji, je nekaj za vse ki jim zapleteni trilerji in akcijske sekvence ne ležijo. Preprost in odkrit film, režiserka Christine Jeffs spretno krmari skozi potencialno težaven scenarij, ter z veliko občutka spretno meša komično in dramatično v pravih odmerkih.

Ocena: 7.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar