sobota, 27. marec 2010

Shutter Island (2010)


Slovenski naslov: Zlovešči otok
Država: ZDA
Leto: 2010
Žanri: Misterij, Drama, Triler, Krimi
Dolžina: 138 minut, Imdb
Režija: Martin Scorsese
Scenarij: Laeta Kalogridis po romanu Dennisa Lehana
Igrajo: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Emily Mortimer, Michelle Williams, Max von Sydow, Patricia Clarkson

Od 70-ih naprej je Martin Scorsese v vsakem desetletju posnel vsaj dva izjema filma. V 70-ih Mean Streets in Taxi Driver, v 80-ih Raging Bull in After Hours, v 90-ih Goodfellas in Casino, ter v bližnji preteklosti Gangs of New York in The Departed. Seveda je posnel še druge odlične filme kot so: The Aviator, The Age of Innocence, Kundun, The Last Temptation of Christ, a zgoraj našteti so »kapitalci« ki sodijo v sam vrh njegove filmografije. S Shutter Island je odprl novo desetletje, v katerem lahko pričakujemo še kakšno mojstrovino starega mačka, zaenkrat potrjeno le, da bo snemal film o ameriški glasbeni legendi Franku Sinatri.

Shutter Island (Zlovešči otok je domači naslov) v središče dogajanja postavi zvezna maršala Teddyja Danielsa (Leonardo DiCaprio) in Chucka Auleja (Mark Ruffalo), ki se odpravita na samotni otok podoben Alcatrazu, na katerem je nameščena psihiatrična ustanova. Psihiatrija Ashecliffe je bolj podobna strogo varovanem zaporu, saj gosti ljudi, ki so prenevarni za navadne bolnišnice. Na težko dostopno mesto je postavljena zato, ker gosti najbolj razvpite zločince (ki seveda imajo psihične težave) v državi. Danielsa in Auleja pokličejo na Shutterjev otok, da bi raziskala misterijozno  izginotje nevarne morilke iz zaklenjene jetniške sobe. Po ogledu same lokacije in ob strogih varnostnih ukrepih ki tam veljajo, se pobeg zdi neverjeten, a nekoliko neprepričljiva pričevanja osebja in zdravnikov dajo slutiti Danielsu in Auleju, da stvari le niso takšne, kot jih želi prikazati osebje in zdravniki na čelu z dr. Cawleyem (Ben Kingsley).  Govorice in šušljanja o skritem oddelku, tajnimi poizkusni na jetnikih, pranju možganov in podobnimi rečmi, dodatno zapletajo stvari. Teddy se poleg preiskave in orkanskega neurja ki prizadene otok mora ukvarjati tudi z lastnimi demoni. Spomini na krvave dogodke iz druge svetovne vojne (udeležen je bil pri osvobajanju ujetnikov v nemških koncentracijskih taboriščih), ter smrt žene, ki je umrla v skrivnostnem požaru, ga preganjajo vsakič ko si zatisne oči. Preiskava ga pripelje do zaključka, da je na otoku zaprtih 67 ljudi. Toda, tudi ko se izginula morilka Rachel (Emily Mortimer)  skrivnostno vrne nazaj, na enak način kot je izginila, je na otoku še vedno samo 66 pacientov oz. zapornikov. Pacient št. 67 manjka, Teddy sumi, da ga držijo izoliranega v svetilniku, zato se v iskanju resnice odpravi tam.

Atmosfera, ki jo je ustvaril Scorsese v Zloveščem otoku nekoliko spominja na njegova filma Bringing Out the Dead in Cape Fear, s katerima bi lahko povlekel nekatere vzporednice. Glavnega junaka mučijo prividi, nočne more, povrh pa se še znajde v psihiatrični ustanovi, kjer so takšna stanja normalen pojav. In kaj če tudi sam sodi na podobnem kraj kot je ta - je tisto vprašanje, ki visi v zraku, a si ga Teddy nikoli ne zastavi. Res je, vsem kritikom, ki jim najnovejši izdelek iz Scorsesejeve delavnice ni všeč, lahko to priznam. A to je tudi vse, saj so vsi ostali elementi tako odlični, da zame ni dvomov. Mojster je še enkrat več dokazal, zakaj je eden najboljših na zemeljski obli. Že uvodni kadri, ko spremljamo prihod ladje v otoško pristanišče nam povedo, da je za kamero nekdo ki ve,  kako se stvari streže. Scenografija, kostumi in ostali spremljajoči elementi gledalca zelo prepričljivo popeljejo v 50-ta leta prejšnjega stoletja, v kateri je še vedno zelo prisotna povojna psihoza. Konec, ki stvari postavi na svoje mesto in  razkrije odgovore na vsa zastavljena vprašanja je odličen. Ob odlični režiji in prepričljivi igri DeCapria, Ruffala in Kingsleya je Zlovešči otok zelo zanimivo filmsko doživetje. Igralke in igralci v stranskih vlogah (Emily Mortimer, Max von Sydow, Patricia Clarkson) to doživetje še dodatno začinijo z odličnimi nastopi. Film je posnet po romanu Dennisa Lehaneja, avtorja romanov Mystic River (2001) in Gone, Baby, Gone (1998), ki sta že doživela več kot uspešno ekranizacijo. Shutter Island je »must-see« film za vse ljubitelje Scorsesejevega dela (kamor tudi sam sodim) in vrhunska kombinacija odlične igre, scenarija in režije, ki bo zadovoljila veliko večino gledalcev.

Ocena: 8.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar