sobota, 13. marec 2010

Everybody's Fine (2009)


Slovenski naslov: Vsi so v redu
Država: ZDA, Italija
Leto: 2009
Žanri: Drama
Dolžina: 99 minut,  Imdb
Režija: Kirk Jones
Scenarij: Kirk Jones, Massimo De Rita
Igrajo: Robert De Niro, Drew Barrymore, Kate Beckinsale, Sam Rockwell

Anglež Kirk Jones je doslej posnel tri filme. Najprej Waking Ned (1998), nato megauspešni Nanny McPhee (2005) in lani Everybody's Fine, tenkočutno drama, ki je v resnici rimejk italijanskega filma Stanno tutti bene (1990), ki ga je režiral priznani italijanski mojster režije Giuseppe Tornatore (Nuovo cinema Paradiso, Malèna, La sconosciuta). Jones, ki je postal svetovno znan kot avtor uspešnih tv oglasov, ne snema prav veliko, kar je razvidno iz letnic doslej posnetih filmov.

Frank Goode (De Niro) je penzionist, ki ostane sam, potem ko umre njegova življenjska sopotnica. Brezhibno urejena hiša, v »nulo« urejena trata pred hišo in okolica hiše so vedno bili njegova strast. Je oče štirih otrok, s katerimi se je vedno ukvarjala njegova ženaa. Tudi potem, ko so odrasli in ubrali vsak svojo pot. Zdaj ko matere in soproge več ni, se Frank čuti dolžnega prevzeti ženino vlogo. Delno zaradi tega ker svojo družino ima resnično rad, delno zato ker mu primanjkuje pristnih človeških odnosov in komunikacija znotraj družine. Zato Frank organizira družinsko srečanje, na katero naj bi prišli vsi njegovi otroci in njihove družine. Potem ko je vse pripravil (napihnil mini bazenček za otroke, kupil meso, čisto nov žar in najboljše vino), se odpovedi udeležbe kar vrstijo. Na koncu obisk odpovejo prav vsi, zato se Frank odloči ,da se kljub slabem zdravstvenem stanju odpravi na pot in obišče otroke razsute po celi Ameriki, enega za drugim. Frank se najprej odpraviv New York,  na nenapovedan obisk k sinu Davidu, a ga kljub dvodnevnem čakanju ne najde na njegovi adresi. Zato se odpravi naprej, obiskati poročeno hčerko Amy (Kate Beckinsale), ki je solastnica oglaševalske agencije.


Kljub temu da poster ki napoveduje Everybody's Fine daje vtis, da gre za romantično komedijo, je film pravzaprav čistokrvna drama. Drama v kateri vdovec De Niro poskuša ohraniti stike z družino in navezati pristnejši odnos z njimi. Nekoč je za to področje bila zadolžena soproga, a zdaj ko jo več ni, Frank čuti osamljenost in pomanjkanje družinskih vezi. Šele zdaj se zaveda, da po tolikih letih še vedno ne ve kako komunicirati z lastnimi otroci, saj tega nikoli ni počel. Kot sam priznava, njegova naloga pri njihovem odraščanju je bil konstanten pritisk in spodbujanje otrok k višjim ciljem. Njegov moto je vedno bil, da je le najboljše dovolj dobro. Zdaj se odpravi na pot, na kateri bo spoznal, v kakšne ljudi so odrasli njegovi otroci, kaj so dosegli in kako živijo. Treba je priznati da film očitno igra na sentimentalno noto, a je pri tem pristen in prepričljiv, zato se poistovetimo z liki in sočustvujemo z njimi. Igralske kreacije so prepričljive. Če sem iskren,  jezame le De Nirov nastop dovolj dober, da si film zasluži pozitivno oceno. Vse dodatni plusi ki jih film premore, le izboljšajo končni vtis. Oče ki bo le spoznal svoje otroke, ne samo kot otročičke iz peskovnika, ampak tudi kot odrasle osebe, je tudi kritika današnjega življenjskega ritma, ki pušča premalo prostora za negovanje družinskih vezi in vrednot. In čeprav oče izve, da je situacija v njegovi družina pravo nasprotje naslovu filma, so njegova spoznanja tako človeška in osebna, takšna ki jih poznata samo oče ali mati. Boleča čustva, ki se jih kljub temu nikoli nebi odrekel. Everybody's Fine je čustvena drama, ki jo bodo znali ceniti nekoliko starejši gledalci.

Ocena: 7,5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar