ponedeljek, 29. marec 2010

Un prophète (2009)


Slovenski naslov: Prerok
Drugi naslovi: A Prophet
Država: Francija, Italija
Leto: 2009
Žanri: Drama, Krimi
Dolžina: 155 minut,  Imdb
Režija: Jacques Audiard
Scenarij: Jacques Audiard, Thomas Bidegain
Igrajo: Tahar Rahim, Niels Arestrup, Adel Bencherif, Hichem Yacoubi, Reda Kateb, Slimane Dazi

Jacques Audiard prihaja iz filmsko obarvane družine, njegov oče je bil scenarist in režiser, stric pa filmski producent. Sam sprva ni želel delati v filmski industriji in je študiral književnost in filozofijo, a je občasno med šolskimi počitnicami delal kot pomočnik montažerjem in je po eni taki izkušnji dokončno izbral film in zapustil študentsko življenje. Na začetku je večinoma pisal scenarije, leta 1994 je posnel svoj prvi film, Regarde les hommes tomber ("See How They Fall"), za katerega je prejel Cesarja (francoska verzija oskarja) za najboljšega režiserja-debitanta. Un prophete je njegov 6 celovečerec, za katerega je prejel številne nagrade (Cannes, Bafta) in nominacijo za tujejezičnega oskarja.

Mladi Francoz arabskega porekla Malik (Tahar Rahim) je na poti v zapor. Dobil je šest let zapora. Je majhen kriminalec brez družine in družinskih vezi,  ko je bil star 11 let je pustil šolo, ne zna ne pisati ne brati in je večino življenja preživel v popravnih domovih. Po prihodu v zapor se drži zase, saj se ne želi priključiti nobeni skupini. A kmalu spozna, da se bo mogel prikloniti eni od skupin. Vplivnejšem korziškem  klanu, z močnimi zvezami meda pazniki, ali številčnejšemu  muslimanskem klanu, kar bi zanj bila bolj logična izbira. Čeprav ni vernik ima vendarle arabske korenine. A splet okoliščin je kriv, da se je odločil za korzičane, saj ga ti pritisnejo ob zid in od njega zahtevajo umor. Ubiti bo moral nekega ovaduha homoseksualnih nagnjenj, s katerim se srečuje med tuširanjem. Naročilo umora je prišlo od zunaj, nalogo je sprejel šef korziškega klana César Luciani (Niels Arestrup), ki je za »posel« izbral novinca, v katerega ne bo nihče posumil. Postavljen pred izbiro, ubij ali bodi ubit, je Malik po začetnem upiranju prisiljen v umor, ki ga nekako le izpelje. S tem činom je postal član korziškega klana in si je zagotovil njihovo zaščito. S tem statusom je prejel tudi številne ugodnosti, ki so mu omogočale bolj lagodno zaporsko življenje. A ko čez čas spozna, da ga korzičani nikoli ne bodo imeli za svojega, naveže stike studi z arabsko skupino, ter se poveže z glavnim zaporskim »ponudnikom« mamil, ter mu pomaga pri razširitvi »področja delovanja.« Malik počasi postaja vedno bolj samozavesten, na nagovor arabskega prijatelja Ryada hodi v zaporniško šolo in se izobražuje. Malik je zdaj vzoren zapornik z odličnimi zvezami, njegovo iznajdljivost prepozna tudi Luciani, ki mu priskrbi poseben status, s katerim Malik lahko čez dan hodi iz zapora, vendar se zvečer mora vrniti nazaj. Malik bo na svojih izletih opravljal »posle« za Lucianija, prosti čas pa koristi za organizacijo lastne tolpe ob Ryadovi pomoči, ki je že zunaj, saj je odslužil svojo kazen.

Vedno sem bil ljubitelj dobrih gangsterskih filmov, ki so znali kako ohraniti stik z realnostjo in tako obdržati svojo prepričljivost in s tem kvaliteto. Nekaj kar bi Hollywood verjetno spremenil v akcijski spektakel je Audiard posnel kot prepričljivo kriminalno dramo, ki ne vsebuje prav veliko akcijskih prizorov, a gledalcu odlično pričara stanje v francoskih zaporih in pojasni, kako funkcionirajo stvari v »luknji.« S tem ne mislim, da je Prerok film brez akcijskih prizorov. Prizor v katerem Malik izpelje načrtovani umor Lucianijevega mafijskega nasprotnika je naravnost osupljiv. A režiser se raje posveča osvetlitvi okoliščin v samemu zaporu, ter tako na nek način preslikava sliko, ki je precej podobna okoliščinam v večini francoskih velikih mest. Karakterizacija likov je odlična, rekel bi, da to še posebej velja za Malika, ki še vedno ne ve, kam sodi in išče svoje mesto v družbi, ki je razdeljena po vseh možnih kriterijih: rasno, verski, nacionalno. Malik je malo Francoz, malo Arabec, malo musliman in malo ateist, ki ljudi ne loči po nobeni od zgoraj navedeni kategorij. Pripravljen je sodelovati z vsakim, ki lahko prispeva k uresničitvi njegovih ciljev. Tahar Rahim se je zelo izkazal in odlično odigral vlogo Malika, njegova preobrazba od nepomembnega zelenca, do vplivnega igralca in šefa kriminalne združbe je zelo prepričljiva. Odličen je tudi Niels Arestrup, v vlogi vplivnega mafijskega šefa za zapahi. Prerok je odličen film, ki ga lahko postavimo ob bok največjim mojstrovinam gangsterskega filma.

Ocena: 9.0/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar