torek, 23. marec 2010

Julie & Julia (2009)


Slovenski naslov: Julie & Julia
Država: ZDA
Leto: 2009
Žanri: Biografija, Komedija, Drama, Romantični
Dolžina: 123 minut,  Imdb 
Režija:  Nora Ephron  
Scenarij: Nora Ephron po knjigah Julie Powell, Julie Child in Alexa Prud'homma 
Igrajo: Meryl Streep, Amy Adams, Stanley Tucci, Chris Messina, Linda Emond, Helen Carey, Mary Lynn Rajskub

Ameriška režiserka Nora Ephron, ki je posnela uspešnice kot so: Sleepless in Seattle, You've Got Mail, Michael in Bewitched je znova na domačem terenu. Posnela je film, ki ga moški zelo pogosto označimo z angleškim terminom »chick flick.« Ker tudi sam občasno kaj skuham in ker kuharske oddaje vedno pritegnejo mojo pozornost, sem pogledal ta film in sem tako verjetno izjema, ki potrjuje pravilo. Tudi moški gledajo »ženske« filme, me prav nič ni sram priznati. Ephronova je za svoj zadnji film izbrala ne eno, ampak kar dve resnični zgodbi iz življenja žensk, ki se nikoli nista srečale, ter jih zanimivo združila v svoji pripovedi.

Julia Child (Meryl Streep) je žena ameriškega diplomata, ki dela na ameriškem veleposlaništvu v Parizu. Dolgočasi se in ne ve kaj bi počela, zelo jo zanima hrana in kuhanje, zato se Jula odloči, da bo začela obiskovati kuharski tečaj. Čutila je, da ima smisel za kuhanje, zato se vpiše na zelo zahteven kuharski tečaj. Na tečaju spozna, da ji kuhanje gre zelo dobro od rok, zato se začne čedalje več posvečati kuhanju in kuharskim receptom. Novi recepti se nabirajo, kar napelje Julio na idejo (ob podpori francoskih prijateljic), da začne pisati prvo francosko kuharsko knjigo za Američane. Ob strani ji seveda stoji ljubeč soprog Paul (Stanley Tucci), ki jo odločno podpira pri njenih kuharskih podvigih in zraven uživa v odlični hrani.
Paralelno z Julijino spremljamo tudi zgodbo Julie Powell (Amy Adams), nikoli afirmirane pisateljice, ki se je pravkar poročila in z možem živi v neuglednem brooklynskem stanovanju. Hodi v službo ki ji gre na živce, saj opravlja nehvaležno telefonsko delo, zato se počuti nekoristno in je nezadovoljna z lastnim življenjem. Ima pa smisel za kuhanje. Zdaj že ostarela, slavna kuharica in uspešna tv-voditeljica Julia Child je njena vzornica. Mož ji predlaga, naj začne pisati blog, tako bo našla hobi, ki ji bo popestril vsakdanjik. Samo še ustrezno temo mora izbrati. Zelo rada kuha, zato se odloči, da bo pisala o hrani in kuhanju. Zastavi si drzen cilj. V enem letu bo naredila čez 500 jedi, po kuharskih receptih iz zelo uspešne kuharske knjige svoje vzornice Julie Child.

  
Julie & Julia ni klasična romantična komedija. Romantike je nekoliko manj, nekoliko več je biografskih elementov iz življenja obeh glavnih junakinj. Starejšo Julie je izjemno upodobila Meryl Streep (na YouTubu se dobijo posnetki resnične Julie Child), tudi Amy Adams že standardno dobro opravi svoje delo. Gre za drugi film v katerem sta skupaj nastopali Meryl in Amy, prvič sta se srečale v odličnem Doubt  iz leta 2008. Zgodbi delujeta dobro ena ob drugi, dogajanje nas  popelje v različna časovna obdobja, ki so približno 50 let narazen. Zanimivo življenje Julie Child, ki je preživela večino življenja prikazanega v filmu na različnih koncih sveta in je postala velika zvezda v domovini je lahkotno komična zgodba, ki se izogiba bolj dramatičnim prejemom. Teh je le za vzorec: zakonca Child ne moreta imeti otrok, spor med Amy Adams in njenim filmskim možem, ki se čuti zapostavljenega, ob ženini prezasedenosti (služba, kuhanje blog) ... Nori Ephron je uspelo ob izdatni pomoči glavnih igralk posneti očarljivo in zanimivo dvojno biografijo. Gledalec se zlahka vživi v zgodbo, v kateri se vse vrti okrog priprave hrane in uživanja v le-tej. Kot sem že zapisal, rad gledam kuharske oddaje in ob ogledu sem večkrat pomislil, kako bi lepo bilo probati dobrote prikazane na filmu. Julie & Julia je užitna filmska pripoved, ki jo postavljam vsaj en razred višje od klasične romantične komedije.    

Ocena: 7/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar